-
Początkujący Użytkownik
gdzie zamontować reduktory do 740
mam prośbę do ludzi zajmujących się zakładaniem gazu. czy ma ktoś może zdjęcie prawidłowo zamontowanych reduktorów w silniku 4,4. lub ewentualnie krótki opis gdzie je najlepiej umieścić.
zamierzam zamontować (tzn. nie ja ale mój gazownik) 2 x magic III i chciałbym wiedzić gdzie najlepiej je upchnąć.
-
Doświadczony Użytkownik
Witaj,
reduktory powinny być umieszczone nisko żeby prawidłowo pracowały oraz nie powodowały zakłóceń w działaniu ogrzewania kabiny. MJ3 jest małym reduktorem i możesz spróbować umieścić go z przodu po prawej stronie chłodnicy (patrząc od przodu auta) za lampami od strony kierowcy, lub, co się też sprawdza, z lewej strony we wnęce pod osuszaczem klimy. Dojście serwisowe jest nieco gorsze (z kanału), ale przecież i tak to gazownik będzie się z tym bawił a nie Ty. Możesz jeszcze zastanowić się, żeby elektrozawór i filtr fazy ciekłej były w miejscu łatwo dostępnym od góry (choć wymianą przecież też zajmuje się gazownik). Reduktory raz ustawione są bezobsługowe. Magic Jet 3 jest na tyle tanim sprzętem, że nie opłaca się go nawet regenerować, tylko wymienia się na nowy, więc w ogóle nie ma tu o czym mówić.
Plusem tego ukrycia reduktora, poprowadzenia potem węża FL gazu z tyłu i wejście nim i filtrem FL od tyłu osłony na silnik ma jeszcze tą zaletę, że niczego nie widać i możesz śmiało przeprowadzić słynny test w ASO BMW :-)
Ja tak mam umieszczony i nie zauważyłem żadnych spadków temperatury (odczyty temperatury reduktora w granicach 80-90 stopni) oraz temperatury FL gazu w granicach 50-70 stopni (na maks bucie).
Mała przestroga - Magic Jet 3 znany jest z tego, że niektóre egzemplarze po pewnym czasie przepuszczają lotny gaz do układu chłodzenia, co może spowodować nieobliczalne w skutkach awarie silnika.
Zainteresuj się jeśli już wersją ulepszoną tego reduktora (Magic Jet 3 POWER lub potocznie Magic Jet BIG).
-
Początkujący Użytkownik
dziękuję za wyjaśnienia.
jeżeli możesz jeszcze zaproponować inne reduktory to proszę o poradę. 500 zł w tą czy tą stronę nie ma najmniejszego znaczenia. najważniejsze by eksploatacja była bezproblemowa.
-
Doświadczony Użytkownik
No to jest ogólnie temat rzeka.
Chłopaki z forum polecają sprawdzone rozwiązanie oparte na
KME Gold x2
Zavoli N x2
Prins H x1
Ja zamontowałem testowany na mnie egzemplarz mało znanej dopracowanej polskiej konstrukcji (Domański)
NIKO S (tudzież NIKO 300KM) x1, który daje radę. Konstrukcja tłokowa (podobniej jak Magic 3) ale awaria tłoka spowoduje co najwyżej puszczenie gazu w przewód podciśnienia do kolektora.
Przemawia do mnie to oraz jest prosty w obsłudze i ogranicza się ona tylko do okresowej wymiany gumowego oringa (kilka PLN). Gdyby kiedyś mi było mało stabilności ciśnienia, to łatwo można go zmodyfikować metodą SMC (nawiert dziurki i zmiana w podłączeniu wężyka podciśnienia z kolektora do listwy) i wtedy zasila bez problemu i spadków ciśnień nawet silniki V8 5,9L Jeepa (które są absolutnym 'zabójcą ciśnieniowym' reduktorów).
-
Początkujący Użytkownik
zavoli chyba będzie za słabe. wyczytałem gdzieś, że są przeznaczone do 150 km, ale kme gold wydaje się być dobrym wyborem. dziękuję za info.
-
Początkujący Użytkownik
Może trochę usystematyzuję temat:
MIII Power/BIG to nie jest poprawiona wersja MIII, tylko powiększona wersja MIII, produkowana równolegle. Problem z puszczaniem gazu dotyczył obu wersji, aż do jesieni 2010, kiedy zmieniono materiał uszczelnień (poprzedni nie wytrzymywał temperatury i jednoczesnej obecności węglowodorów alifatycznych i oringi twardniały, tracąc właściwości).
Obecnie obie wersje można z powodzeniem montować bez ryzyka. Że dodam - silnik M62B44 swobodnie zadowala się gazem w ilości, jakiej dostarcza jeden MIII Power/BIG - montaż dwóch MIII nie jest konieczny.
Co do lokalizacji - my montujemy pod podłużnicą z lewej strony, węże przeprowadzając za lewym reflektorem w dół. Wszystko elegancko pochowane i się mieści przed przednim kołem, za nadkolem.
Aha - przestrzegam przed montowaniem KME Gold - przy ciężkiej nodze nie wyrobi termicznie.
-
Początkujący Użytkownik
dziękuję za info. wyczytałem na forum lpg, że najlepszym rozwiązaniem będą 2 x AC R01. czy zechcieli by się panowie w tym temacie wypowiedzieć? jeszcze jedna prośba, chcę zamontować elektronikę staga, którego staga powinienem zakupić? stag 300 plus czy stag 300 premium? a może jednak pójść za radą Pana Nikodema i założyć LR Omegas? proszę o opinię.
na tą chwilę przymierzam się do zakupu takich elementów:
1. stag 300 plus
2. wtryski hana 2000 zielone
3. reduktor 2 x AC R01
-
Doświadczony Użytkownik
No to będzi Ci ładnie działać. Bierz śmiało.
-
Początkujący Użytkownik
ostatecznie kupiłem taki zestaw:
1. stag 300 plus
2. wtryski hana 2000 zielone
3. reduktor 2 x scorpion GT (tak to się chyba nazywa)
mam nadzieję, że równie dobrze będzie się komponować. po zakończeniu instalacji wrzucę kilka fotek wcelu zweryfikowania poprawności montażu i pochwalenia się moją siódemką.
Uprawnienia umieszczania postów