Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 22

W±tek: Do czego s³u¿± te dwa czujniki?

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    JointoVicz, cieszy³em siê ca³± noc (przez sen), ¿e dzisiaj bêdê mia³ zimny jak kamieñ silnik (w nocy przecie¿ temperatury nie rozpieszczaj± a od 23 do 8 rano jest ca³e 9 godzin) i bêdê móg³ sprawdziæ dok³adnie wskazania czujnika temperatury (podejrzewam, ¿e zawy¿a lub ma skaszanion± charakterystykê). Przychodzê do auta, a ten nadal letni (!). Skubaniec nie wych³odzi³ siê do cna przez noc. Dobrze, ¿e mam os³onê pod silnik, bo by mi koty spa³y wewn±trz w zimie.

No, ale do rzeczy.

Test

Podpinam ja inpê na samym zap³onie (silnik nie pracuje).

Tempetarura rzêdu 74*F czyli 23*C. Trudno mi teraz oceniæ realn± temperaturê, gdy¿ na dworze jest 15 stopni, ale silnik w dotyku jest letni. Niestety moje zdolno¶ci organoleptyczne tutaj zaszwankowa³y bo wychwyci³y ró¿nicê miêdzy temperatur± otoczenia a temperatur± silnika, a nie miêdzy temperatur± d³oni a temperatur± silnika. Oto co potrafi lekki zefirek zamieszaæ w odczuwaniu ciep³a.

... Pomiar temperatury z filtra powietza oko³o 64*F czyli 17*C. Odpinaj±c ten czujnik (mam osobny z racji ¿e to M62 bez 'TU') temperatura w inpie spada do drastycznych -42*F. A wiêc ten czujnik mierzy dobrze.
    Odpinam zatem czujnik podwójny przy przepustnicy. W inpie spada temperatura do podobnych -40*F ale ju¿ nie wskakuje ponownie jak wczoraj podczas pracy silnika. Hmm.. Ciekawe zjawisko.

Odpalam silnik z odpiêtym czujnikiem. Pokrêci³ nieco d³u¿ej, ale ³adnie siê odpali³ i pracuje. Inpa wskazuje warto¶æ temperatury silnika identyczn± jak powietza, czyli 64,4*F po czym ta temperatura zaczyna wzrastaæ, 68, 69 itp. Delikatna przegazówka do 1500 obrotów o poranku zazwyczaj mówi³a wiele (prychanie, kaszlenie a nawet delikatne drobne strza³y - w d¼wiêku podobne jak spadaj±ce jab³ko z drzewa). Przy odpiêtym czujniku delikatnie siê przez u³amek sekundy zastanawia³, choæ przyspiesza³. Po kilku takich próbach wkrêca siê ¿wawo. Natomiast pod³±czy³em zaraz ten czujnik i obroty ja³owe nieco spad³y i przegazowanie jak wy¿ej powodowa³o wyra¼ne pogorszenie siê reakcji auta plus wyra¼ne problemy i 'spadaj±ce jab³ka'.
    - To jest trop - pomy¶la³.
    Zatem odpi±³em czujnik ponownie i zamkn±³em maskê. Zobaczê czy entuzjazm obrotów ja³owych udzieli siê tak¿e je¼dzie do pracy. No to pojecha³em.
    Wyje¿d¿am z parkingu... Boszszsz, nie poznajê auta! Obroty i przyspieszenie ³adne jak po ma¶le. Jadê dalej. Przyspieszam do 50km/h. Elegancko. Stojê na ¶wiat³ach-nadal elegancko. Wylatujê na obwodnicê i dajê w palnik. £adnie przyspiesza do jakich¶ 4000 obr/min gdzie nagle z³apa³ jakie¶ lekkie os³abienie ci±gu. Winny jest przep³ywomierz i moja jeszcze nie dokoñczona adaptacja i pewnie te¿ niedopasowana idealnie temperatura silnika w DME. Po odpuszczeniu gazu i ponownych próbach gazowania daje radê, ale odnoszê, ¿e idzie nieco za bogato, bo delikatnie siê przykrztusi³ i po ponownym przyduszeniu gazu w okolicach 4k obr. i odpuszczeniu go (cut-off) s³ychaæ pulsacyjne popierdywanie spod auta (w puszkach strumiennic). Znaczy siê mia³ sporo za bogato i teraz dopalaj± siê niespalone ¶mieci. Mo¿e to wynikaæ z kilku rzeczy: adaptacja przeprowadzona by³a dla innych temperatur, niedok³adna/przybli¿ona informacja o temperaturze silnika, nie do koñca sprawny przep³ywomierz, który niedomaga przy wy¿szych obrotach.

Zgasi³em motor pod firm± i zostawi³em ten czujnik od³±czony. Wszak za 8 godzin bêdê znów odpala³. Problem przy odpalaniu na zagrzanym silniku i odpiêtym czujniki jest nastêpuj±cy: auto krêci do¶æ d³ugo, nawet 5-8 sekund, po czym s³ychaæ, ¿e zaczyna za³apywaæ choæ nadal jeszcze nie jest odpalony ale s³ychaæ przyspieszenie pracy rozrusznika (jakby dopiero nape³nia³y siê przewody paliwem) a¿ nagle silnik zaczyna pracowaæ. Byæ mo¿e gdybym je¼dzi³ z odpiêtym czujnikiem wiêcej razy, to procedura startowa dostosowa³aby siê do tych warunków i nastêpne odpalenia by³yby ju¿ lepsze. Natomiast na zimnym lub letnim silniku uruchamianie go jest zdecydowanie szybsze i trwa jakie¶ 2-4 sekundy i nie s³ychaæ wzrostu obrotów podczas krêcenia rozrusznika.

Z tej historii mo¿na wyci±gn±æ kilka ciekawych informacji:
    1. temperatura startowa silnika gdy czujnik temperatury jest uszkodzony przepisywana jest w momencie rozruchu z czujnika temperatury powietrza w przep³ywomierzu/filtrze powietrza
    2. temperatura pracy silnika przy uszkodzonym czujniku szacowana jest na podstawie czasu pracy silnika i temperatury powietrza i zasadniczo jest do¶æ dobrze odwzorowana
    3. uruchamianie ciep³ego silnika bez czujnika powoduje k³opot z oszacowaniem temperatury silnika: brana jest warto¶æ temperatury powietrza i dawka paliwa jest zbyt ma³a, ale DME na bie¿±co ten problem rozwi±zuje, zwiêkszaj±c ilo¶æ paliwa
    4. prawdopodobnie czujnik podwójny zawy¿a mi temperaturê przy ni¿szych temperaturach, a wskazuje prawid³ow± przy temperaturze pracy silnika (105*C na te¶cie KTMP na zegarach)
    5. czujnik podwójny ma dwa czujniki (ale odkrycie), z których jeden podaje informacjê do DME a drugi podaje informacjê do IKE. I samo prawid³owe wskazanie IKE nie musi oznaczaæ, ¿e takie samo wskazanie podawane jest do DME
    6. nadal nie znana jest funkcja czujnika wkrêconego w ch³odnicê (lub na dolnym wê¿u ch³odnicy), ale faktycznie nie uczestniczy on w pomiarach temperatury silnika

Podsumowanie
    Podwójny czujnik temperatury wydaje siê byæ moim problemem. Myli trochê fakt, ¿e jednak wskazuje odczyty w inpie oraz podaje nastawy dla wska¼nika temperatury na zegarach.
    Masa ludzi na zagranicznych forach pisa³a o tym problemie w V8 (dla wersji non-TU i TU) a tak¿e dla M30. Wymieniali przep³ywomierze, czujniki spalania stukowego (BTW: b³±d tego czujnika mo¿e wynikaæ z faktu, ¿e s± strza³y na zimno), CPS, CCV, OSV, ICV, uszczelki w dolocie, czy¶cili przepustnice i wymieniali inne komponenty. Natomiast nikt nie zainteresowa³ siê czujnikiem temperatury.

Proponowane rozwi±zanie problemu
    Mo¿na kupiæ ten podwójny czujnik i wymieniæ.

Numery
    BMW: 1362 1 703 993 (oko³o 63 z³)
    DURON: 7472084
    FACET: 7.3274 (oko³o 41 z³)
    FAE: 33295
    FRIESEN: XEMS97
    HAVAM: 1.830.274
    HOFFER: 7472084
    MEAT & DORIA: 82084
    MEYLE: 314 810 0001
    QUINTON HAZELL: XEMS97
    STANDARD: 55117
    STANDARD: ECS053
    TRW: SNB926
    Nein! Mein Schnitzel!

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar JointoVicz
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    e32 EX 730 88' m30b30 r6 & e38 730i 95' m60b30 v8
    Sk±d
    Torun
    Cytat Zamieszczone przez koNik_N Zobacz posta
    a nie jest tak jak w E32 ¿e wentylator klimatyzacji wspomaga visko po przekroczeniu jakiej¶-tam temp?
    no tez mi sie tak wydaje:) chociaz u mnie nigdy nie musial sie zalaczyc bo visco daje rade.. ale tez tak slyszalem!:)

Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Prawdopodobnie czujnik wkrêcony w ch³odnicê s³u¿y do za³±czania wiatraka elektrycznego.

Opis z jednego sklepu on-line:
    eEuroparts - Radiator Fan Switch - # 13621433077
    Nein! Mein Schnitzel!

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar technics
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    octavia 1.9tdi ex e65 745 2002 rok ex e38 735
    Sk±d
    Szwecja
    Brunoz a inpa nie wywala tobie bledu nie sprawnego czujnika ?

Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    No w³a¶nie nie, bo jak ju¿ wspomnia³em w moich wypocinach powy¿ej czujnik wskazuje warto¶ci prawdopodobne (plausible). Koledzy na zagranicznych te¿ pisali, ¿e nie ma ¿adnych b³êdów a maj± 'poranne nudno¶ci' aut.
    Kto¶ na jednym threadzie (a przegl±da³em ich dziesi±tki) tylko wspomnia³, ¿e wymieni³ czujnik temperatury mimo braku b³êdów i po tym jak rêk± odj±³.

W polskich sklepach
    SilesiaParts = 59 z³ (BMW)
    e-autoparts = 75 z³ (BMW)
    oryginalneczesci24 = 62,68 z³ (BMW)
    intercars = 60,47 z³ (zamiennik, HP)

Oczywi¶cie jak odepnê czujnik to pojawia siê b³±d coolant sensor. Ale jak jest skasowany b³±d a czujnik podpiêty to nigdy ten b³±d nie wystêpowa³.
    Nein! Mein Schnitzel!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    wiele
    Sk±d
    ¦l±sk
    u mnie wiatrak klimy nigdy nie nie w³±cza³, nawet podczas zabawy na placu etc. w e36 tez nie zaobserwowalem takiego zjawiska

Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Znalaz³em opis co prawda do silników Volvo, ale przecie¿ wszystkie one pracuj± na takich samych zasadach (wtrysk, iskra, DME, O2...).

Cold Idle Problems -Bad ECT or O2 Sensor and Wiring Harness Notes The block temperature sensor (ECT engine coolant temperature sensor under the intake manifold) plays a big part in cold running decisions and could pre-maturely allow the O2 sensor signal being used before the engine is warm. Because of this a cold idle problem rarely involves a faulty O2 sensor, but may involve the temp sensor and more specifically the wiring at the temp sensor.
    oraz ciekawy opis dzia³ania czujnika temperatury (link)

Wydaje mi siê, ¿e idê dobrym tropem.

Mo¿e byæ tak, ¿e czujnik podaje temperaturê wy¿sz± ni¿ powinien (vide: nocny test) i ka¿e tym samym komputerowi DME czytaæ informacjê z zimnych sond lambda plus podaje nieco mniejsz± dawkê jakby silnik by³ ju¿ nieco nagrzany). Co o tym s±dzicie?
    Ostatnio edytowane przez brunoz ; 22-09-2011 o 15:26
    Nein! Mein Schnitzel!

7er Freak Awatar Greg38
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    F02 750LxD E65 745i Prins VSI E38 740i Prins VSI
    Sk±d
    DE/PL
    Blog
    18
    Troche pozno:

Podwojny czujnik na chlodnicy wysteruje wiatrakiem elektrycznym przy temp. 91°C bieg 1 i 104°C bieg 3
    Podwojny czujnik na wezu to czujnik temp 1- dla sterownika silnika DME (zolto-zielony oraz brazowo-pomaranczowy) a 2- dla licznika IKE (brazowo-fioletowy oraz brazowo-zolty)
    Pozdr.

Greg38

UWAGA! Pomagam poprzez forum a nie PW lub GG! Masz pytanie - za³ó¿ temat i prze¶lij link a postaram siê odpowiedzieæ!

http://7er.pl
    http://bmw.n-sacz.pl
    http://bmw-diag.pl
    http://obd-can.pl
    http://auto-diag.de

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Kolego Brunoz.
    Zaczynasz naprawianie samochodu od dup.. strony.
    Wiesz jak siê sprawdza czujnik temp?
    Wyjmij czujnik. Wsad¼ czujnik do wody z lodówki i podgrzewaj powoli na palniku gazowym lub jak chcesz. Pod³±cz oscyloskop do czujnika i zasilanie aby zrobiæ dzielnik napiêcia. Mierz napiêcie jak siê zmienia.
    Czujniki temp przewa¿nie jak siê psuj± to przy jakiej¶ temp np 52 stopnie ³api± przerwê lub zwarcie. Minie ta temp o 2 stopnie i wszystko wraca do normy. Albo s± ca³kiem padniête i mierz± warto¶ci z kosmosu. Ale z twojego opisu mo¿na wywnioskowaæ ¿e Twój czujnik jest ok. Nawet jak by by³ uszkodzony to objaw by wystêpowa³ do¶æ krótko.
    Ten czujnik mocno jest brany pod uwagê przy odpalaniu z czym twój silnik nie ma problemu. Po odpaleniu zaczyna braæ pod uwagê kilka wa¿nych sygna³ów.

Po pierwsze przep³ywomierz!!!!! Zacznij od zrobienia z tym porz±dku. Wiesz ¿e masz uszkodzony ale nie zdajesz sobie sprawy jak jest wa¿ny dla kompa poprawny sygna³ z niego. Jak jest zimny silnik to komp celowo otwiera regulator biegu ja³owego aby dosta³ wiêcej powietrza w celu lepszego odparowania paliwa. Mapa ma podane ¿e na wolnych obrotach masa wynosi 14 kg/h na zagrzanym silniku. Jak nie ma sygna³u z przep³ywki to komp nie wie ile powietrza dosta³o siê do silnika. Na zimnym silniku masa wynosi 20kg/h. Paliwa dostanie tyle co przy 14. To nie dziw siê ¿e jedzie jak jedzie. Jak odpi±³e¶ czujnik temp silnika to dme zwiêksza czas wtrysku i przy wiêkszej masie powietrza jako¶ to jecha³o.

Dziwnie podchodzisz do tematu. Wiesz ¿e jest co¶ nie tak i szukasz kwadratowych jajek. Od zawsze uczono mnie aby nie i¶æ z b³êdem. Jak jest co¶ uszkodzone i wa¿ne to najpierw siê to wymienienia a dopiero po wymianie siê szuka dalej jak objawy nie ust±pi±.
    Mam nadziejê ¿e nikogo tym nie obrazi³em tylko na kierunkowa³em.

Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Kolego seban123, nie chcia³o mi siê czytaæ Twoich wywodów do koñca, ale odpiszê Tobie ostatni raz, bo dyskusja z Tob± najwyra¼niej nie ma sensu. Jeste¶ tylko hamulcowym dla wszystkich pomys³ów i strasznie marudzisz za ka¿dym razem.

Jak by¶ czyta³ ze zrozumieniem, to dowiedzia³by¶ siê, ¿e sprawdza³em czujnik pod k±tem odczytu danych i teoretycznie s± one prawid³owe. Jak by¶ wysili³ swoje szare komórki i poszpera³ po sieci, jak ja to zrobi³em, to dowiedzia³by¶ siê, ¿e sporo osób ma 'poranne nudno¶ci' silnika V8 i powymieniali ju¿ przeró¿ne komponenty typu przep³ywomierz, CPS, OSV, ICV itp. i nadal nic to nie da³o. I wreszcie, gdyby¶ czyta³ uwa¿nie, doczyta³by¶ te¿, ¿e jak odpi±³em czujnik i DME sobie sam obliczy³ przewidywan± temperaturê silnika to w koñcu mo¿na z sensem pojechaæ zimnym autem.

Gdyby¶ nawet czyta³ inne moje tematy od pocz±tku do koñca, a nie tylko co krótsze posty, wiedzia³by¶, ¿e wymienia³em przep³ywomierz na taki, który dzia³a (z M60B30). Pisa³em, ¿e nie mam porównania z nowym, ale auto i tak po tym zabiegu od¿y³o i pracuje do teraz ca³kiem dobrze. Pewnie bêdziesz teraz lamentowaæ o jakich¶ charakterystykach przep³ywomierza, ¿e przecie¿ tak nie wolno, bo ka¿da ¶rubeczka jest dopasowana pod konkretn± wersjê silnikow±, ¿e jak to mo¿na profanowaæ markê i nie kupiæ nowego i dedykowanego do tej wersji silnikowej i tym podobne bzdety.

Takie metody sprawdzania czujnika temperatury g. daj±. Wiesz jakie powinny byæ parametry czujnika przy 67,5 stopni celsjusza? Nie? To co mierzysz w garnku z wod±?? Co siê m±drzysz, skoro nie potrafisz doczytaæ, ¿e czujnik mo¿e mieæ zmienion± charakterystykê temperaturow± i np. zawy¿a temperaturê. Co zmierzysz w tym garnku? Jak to sprawdzisz? Sprawdzisz tylko, czy czujnik w ogóle dzia³a. I nic wiêcej. I nie zaprzeczaj, ¿e taki efekt jak zmiana parametrów czujnika nie mo¿e wyst±piæ, skoro sporo ludzi wspomina o zmianie charakterystyki temperaturowej MAFu czy choæby szybko¶ci reakcji i zakresu generowanych napiêæ sond lambda z biegiem lat.

Podaj sensowne metody pomiaru laboratoryjnego, to pogadamy. A póki co, bêdê ignorowa³ Twoje wypowiedzi.
    Jestem cierpliwy, ale Tobie uda³o siê wyprowadziæ mnie z równowagi.
    Nein! Mein Schnitzel!

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •