-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
JointoVicz, cieszy³em siê ca³± noc (przez sen), ¿e dzisiaj bêdê mia³ zimny jak kamieñ silnik (w nocy przecie¿ temperatury nie rozpieszczaj± a od 23 do 8 rano jest ca³e 9 godzin) i bêdê móg³ sprawdziæ dok³adnie wskazania czujnika temperatury (podejrzewam, ¿e zawy¿a lub ma skaszanion± charakterystykê). Przychodzê do auta, a ten nadal letni (!). Skubaniec nie wych³odzi³ siê do cna przez noc. Dobrze, ¿e mam os³onê pod silnik, bo by mi koty spa³y wewn±trz w zimie.
No, ale do rzeczy.
Test
Podpinam ja inpê na samym zap³onie (silnik nie pracuje).
Tempetarura rzêdu 74*F czyli 23*C. Trudno mi teraz oceniæ realn± temperaturê, gdy¿ na dworze jest 15 stopni, ale silnik w dotyku jest letni. Niestety moje zdolno¶ci organoleptyczne tutaj zaszwankowa³y bo wychwyci³y ró¿nicê miêdzy temperatur± otoczenia a temperatur± silnika, a nie miêdzy temperatur± d³oni a temperatur± silnika. Oto co potrafi lekki zefirek zamieszaæ w odczuwaniu ciep³a.
... Pomiar temperatury z filtra powietza oko³o 64*F czyli 17*C. Odpinaj±c ten czujnik (mam osobny z racji ¿e to M62 bez 'TU') temperatura w inpie spada do drastycznych -42*F. A wiêc ten czujnik mierzy dobrze.
Odpinam zatem czujnik podwójny przy przepustnicy. W inpie spada temperatura do podobnych -40*F ale ju¿ nie wskakuje ponownie jak wczoraj podczas pracy silnika. Hmm.. Ciekawe zjawisko.
Odpalam silnik z odpiêtym czujnikiem. Pokrêci³ nieco d³u¿ej, ale ³adnie siê odpali³ i pracuje. Inpa wskazuje warto¶æ temperatury silnika identyczn± jak powietza, czyli 64,4*F po czym ta temperatura zaczyna wzrastaæ, 68, 69 itp. Delikatna przegazówka do 1500 obrotów o poranku zazwyczaj mówi³a wiele (prychanie, kaszlenie a nawet delikatne drobne strza³y - w d¼wiêku podobne jak spadaj±ce jab³ko z drzewa). Przy odpiêtym czujniku delikatnie siê przez u³amek sekundy zastanawia³, choæ przyspiesza³. Po kilku takich próbach wkrêca siê ¿wawo. Natomiast pod³±czy³em zaraz ten czujnik i obroty ja³owe nieco spad³y i przegazowanie jak wy¿ej powodowa³o wyra¼ne pogorszenie siê reakcji auta plus wyra¼ne problemy i 'spadaj±ce jab³ka'.
- To jest trop - pomy¶la³.
Zatem odpi±³em czujnik ponownie i zamkn±³em maskê. Zobaczê czy entuzjazm obrotów ja³owych udzieli siê tak¿e je¼dzie do pracy. No to pojecha³em.
Wyje¿d¿am z parkingu... Boszszsz, nie poznajê auta! Obroty i przyspieszenie ³adne jak po ma¶le. Jadê dalej. Przyspieszam do 50km/h. Elegancko. Stojê na ¶wiat³ach-nadal elegancko. Wylatujê na obwodnicê i dajê w palnik. £adnie przyspiesza do jakich¶ 4000 obr/min gdzie nagle z³apa³ jakie¶ lekkie os³abienie ci±gu. Winny jest przep³ywomierz i moja jeszcze nie dokoñczona adaptacja i pewnie te¿ niedopasowana idealnie temperatura silnika w DME. Po odpuszczeniu gazu i ponownych próbach gazowania daje radê, ale odnoszê, ¿e idzie nieco za bogato, bo delikatnie siê przykrztusi³ i po ponownym przyduszeniu gazu w okolicach 4k obr. i odpuszczeniu go (cut-off) s³ychaæ pulsacyjne popierdywanie spod auta (w puszkach strumiennic). Znaczy siê mia³ sporo za bogato i teraz dopalaj± siê niespalone ¶mieci. Mo¿e to wynikaæ z kilku rzeczy: adaptacja przeprowadzona by³a dla innych temperatur, niedok³adna/przybli¿ona informacja o temperaturze silnika, nie do koñca sprawny przep³ywomierz, który niedomaga przy wy¿szych obrotach.
Zgasi³em motor pod firm± i zostawi³em ten czujnik od³±czony. Wszak za 8 godzin bêdê znów odpala³. Problem przy odpalaniu na zagrzanym silniku i odpiêtym czujniki jest nastêpuj±cy: auto krêci do¶æ d³ugo, nawet 5-8 sekund, po czym s³ychaæ, ¿e zaczyna za³apywaæ choæ nadal jeszcze nie jest odpalony ale s³ychaæ przyspieszenie pracy rozrusznika (jakby dopiero nape³nia³y siê przewody paliwem) a¿ nagle silnik zaczyna pracowaæ. Byæ mo¿e gdybym je¼dzi³ z odpiêtym czujnikiem wiêcej razy, to procedura startowa dostosowa³aby siê do tych warunków i nastêpne odpalenia by³yby ju¿ lepsze. Natomiast na zimnym lub letnim silniku uruchamianie go jest zdecydowanie szybsze i trwa jakie¶ 2-4 sekundy i nie s³ychaæ wzrostu obrotów podczas krêcenia rozrusznika.
Z tej historii mo¿na wyci±gn±æ kilka ciekawych informacji:
1. temperatura startowa silnika gdy czujnik temperatury jest uszkodzony przepisywana jest w momencie rozruchu z czujnika temperatury powietrza w przep³ywomierzu/filtrze powietrza
2. temperatura pracy silnika przy uszkodzonym czujniku szacowana jest na podstawie czasu pracy silnika i temperatury powietrza i zasadniczo jest do¶æ dobrze odwzorowana
3. uruchamianie ciep³ego silnika bez czujnika powoduje k³opot z oszacowaniem temperatury silnika: brana jest warto¶æ temperatury powietrza i dawka paliwa jest zbyt ma³a, ale DME na bie¿±co ten problem rozwi±zuje, zwiêkszaj±c ilo¶æ paliwa
4. prawdopodobnie czujnik podwójny zawy¿a mi temperaturê przy ni¿szych temperaturach, a wskazuje prawid³ow± przy temperaturze pracy silnika (105*C na te¶cie KTMP na zegarach)
5. czujnik podwójny ma dwa czujniki (ale odkrycie), z których jeden podaje informacjê do DME a drugi podaje informacjê do IKE. I samo prawid³owe wskazanie IKE nie musi oznaczaæ, ¿e takie samo wskazanie podawane jest do DME
6. nadal nie znana jest funkcja czujnika wkrêconego w ch³odnicê (lub na dolnym wê¿u ch³odnicy), ale faktycznie nie uczestniczy on w pomiarach temperatury silnika
Podsumowanie
Podwójny czujnik temperatury wydaje siê byæ moim problemem. Myli trochê fakt, ¿e jednak wskazuje odczyty w inpie oraz podaje nastawy dla wska¼nika temperatury na zegarach.
Masa ludzi na zagranicznych forach pisa³a o tym problemie w V8 (dla wersji non-TU i TU) a tak¿e dla M30. Wymieniali przep³ywomierze, czujniki spalania stukowego (BTW: b³±d tego czujnika mo¿e wynikaæ z faktu, ¿e s± strza³y na zimno), CPS, CCV, OSV, ICV, uszczelki w dolocie, czy¶cili przepustnice i wymieniali inne komponenty. Natomiast nikt nie zainteresowa³ siê czujnikiem temperatury.
Proponowane rozwi±zanie problemu
Mo¿na kupiæ ten podwójny czujnik i wymieniæ.
Numery
BMW: 1362 1 703 993 (oko³o 63 z³)
DURON: 7472084
FACET: 7.3274 (oko³o 41 z³)
FAE: 33295
FRIESEN: XEMS97
HAVAM: 1.830.274
HOFFER: 7472084
MEAT & DORIA: 82084
MEYLE: 314 810 0001
QUINTON HAZELL: XEMS97
STANDARD: 55117