No w³a¶nie nie, bo jak ju¿ wspomnia³em w moich wypocinach powy¿ej czujnik wskazuje warto¶ci prawdopodobne (plausible). Koledzy na zagranicznych te¿ pisali, ¿e nie ma ¿adnych b³êdów a maj± 'poranne nudno¶ci' aut.
Kto¶ na jednym threadzie (a przegl±da³em ich dziesi±tki) tylko wspomnia³, ¿e wymieni³ czujnik temperatury mimo braku b³êdów i po tym jak rêk± odj±³.
W polskich sklepach
SilesiaParts = 59 z³ (BMW)
e-autoparts = 75 z³ (BMW)
oryginalneczesci24 = 62,68 z³ (BMW)
intercars = 60,47 z³ (zamiennik, HP)
Oczywi¶cie jak odepnê czujnik to pojawia siê b³±d coolant sensor. Ale jak jest skasowany b³±d a czujnik podpiêty to nigdy ten b³±d nie wystêpowa³.
Nein! Mein Schnitzel!
JointoVicz, cieszy³em siê ca³± noc (przez sen), ¿e dzisiaj bêdê mia³ zimny jak kamieñ silnik (w nocy przecie¿ temperatury nie rozpieszczaj± a od 23 do 8 rano jest ca³e 9 godzin) i bêdê móg³ sprawdziæ dok³adnie wskazania czujnika temperatury (podejrzewam, ¿e zawy¿a lub ma skaszanion± charakterystykê). Przychodzê do auta, a ten nadal letni (!). Skubaniec nie wych³odzi³ siê do cna przez noc. Dobrze, ¿e mam os³onê pod silnik, bo by mi koty spa³y wewn±trz w zimie.
No, ale do rzeczy.
Test
Podpinam ja inpê na samym zap³onie (silnik nie pracuje).
Tempetarura rzêdu 74*F czyli 23*C. Trudno mi teraz oceniæ realn± temperaturê, gdy¿ na dworze jest 15 stopni, ale silnik w dotyku jest letni. Niestety moje zdolno¶ci organoleptyczne tutaj zaszwankowa³y bo wychwyci³y ró¿nicê miêdzy temperatur± otoczenia a temperatur± silnika, a nie miêdzy temperatur± d³oni a temperatur± silnika. Oto co potrafi lekki zefirek zamieszaæ w odczuwaniu ciep³a.
... Pomiar temperatury z filtra powietza oko³o 64*F czyli 17*C. Odpinaj±c ten czujnik (mam osobny z racji ¿e to M62 bez 'TU') temperatura w inpie spada do drastycznych -42*F. A wiêc ten czujnik mierzy dobrze.
Odpinam zatem czujnik podwójny przy przepustnicy. W inpie spada temperatura do podobnych -40*F ale ju¿ nie wskakuje ponownie jak wczoraj podczas pracy silnika. Hmm.. Ciekawe zjawisko.
Odpalam silnik z odpiêtym czujnikiem. Pokrêci³ nieco d³u¿ej, ale ³adnie siê odpali³ i pracuje. Inpa wskazuje warto¶æ temperatury silnika identyczn± jak powietza, czyli 64,4*F po czym ta temperatura zaczyna wzrastaæ, 68, 69 itp. Delikatna przegazówka do 1500 obrotów o poranku zazwyczaj mówi³a wiele (prychanie, kaszlenie a nawet delikatne drobne strza³y - w d¼wiêku podobne jak spadaj±ce jab³ko z drzewa). Przy odpiêtym czujniku delikatnie siê przez u³amek sekundy zastanawia³, choæ przyspiesza³. Po kilku takich próbach wkrêca siê ¿wawo. Natomiast pod³±czy³em zaraz ten czujnik i obroty ja³owe nieco spad³y i przegazowanie jak wy¿ej powodowa³o wyra¼ne pogorszenie siê reakcji auta plus wyra¼ne problemy i 'spadaj±ce jab³ka'.
- To jest trop - pomy¶la³.
Zatem odpi±³em czujnik ponownie i zamkn±³em maskê. Zobaczê czy entuzjazm obrotów ja³owych udzieli siê tak¿e je¼dzie do pracy. No to pojecha³em.
Wyje¿d¿am z parkingu... Boszszsz, nie poznajê auta! Obroty i przyspieszenie ³adne jak po ma¶le. Jadê dalej. Przyspieszam do 50km/h. Elegancko. Stojê na ¶wiat³ach-nadal elegancko. Wylatujê na obwodnicê i dajê w palnik. £adnie przyspiesza do jakich¶ 4000 obr/min gdzie nagle z³apa³ jakie¶ lekkie os³abienie ci±gu. Winny jest przep³ywomierz i moja jeszcze nie dokoñczona adaptacja i pewnie te¿ niedopasowana idealnie temperatura silnika w DME. Po odpuszczeniu gazu i ponownych próbach gazowania daje radê, ale odnoszê, ¿e idzie nieco za bogato, bo delikatnie siê przykrztusi³ i po ponownym przyduszeniu gazu w okolicach 4k obr. i odpuszczeniu go (cut-off) s³ychaæ pulsacyjne popierdywanie spod auta (w puszkach strumiennic). Znaczy siê mia³ sporo za bogato i teraz dopalaj± siê niespalone ¶mieci. Mo¿e to wynikaæ z kilku rzeczy: adaptacja przeprowadzona by³a dla innych temperatur, niedok³adna/przybli¿ona informacja o temperaturze silnika, nie do koñca sprawny przep³ywomierz, który niedomaga przy wy¿szych obrotach.
Zgasi³em motor pod firm± i zostawi³em ten czujnik od³±czony. Wszak za 8 godzin bêdê znów odpala³. Problem przy odpalaniu na zagrzanym silniku i odpiêtym czujniki jest nastêpuj±cy: auto krêci do¶æ d³ugo, nawet 5-8 sekund, po czym s³ychaæ, ¿e zaczyna za³apywaæ choæ nadal jeszcze nie jest odpalony ale s³ychaæ przyspieszenie pracy rozrusznika (jakby dopiero nape³nia³y siê przewody paliwem) a¿ nagle silnik zaczyna pracowaæ. Byæ mo¿e gdybym je¼dzi³ z odpiêtym czujnikiem wiêcej razy, to procedura startowa dostosowa³aby siê do tych warunków i nastêpne odpalenia by³yby ju¿ lepsze. Natomiast na zimnym lub letnim silniku uruchamianie go jest zdecydowanie szybsze i trwa jakie¶ 2-4 sekundy i nie s³ychaæ wzrostu obrotów podczas krêcenia rozrusznika.
Z tej historii mo¿na wyci±gn±æ kilka ciekawych informacji:
1. temperatura startowa silnika gdy czujnik temperatury jest uszkodzony przepisywana jest w momencie rozruchu z czujnika temperatury powietrza w przep³ywomierzu/filtrze powietrza
2. temperatura pracy silnika przy uszkodzonym czujniku szacowana jest na podstawie czasu pracy silnika i temperatury powietrza i zasadniczo jest do¶æ dobrze odwzorowana
3. uruchamianie ciep³ego silnika bez czujnika powoduje k³opot z oszacowaniem temperatury silnika: brana jest warto¶æ temperatury powietrza i dawka paliwa jest zbyt ma³a, ale DME na bie¿±co ten problem rozwi±zuje, zwiêkszaj±c ilo¶æ paliwa
4. prawdopodobnie czujnik podwójny zawy¿a mi temperaturê przy ni¿szych temperaturach, a wskazuje prawid³ow± przy temperaturze pracy silnika (105*C na te¶cie KTMP na zegarach)
5. czujnik podwójny ma dwa czujniki (ale odkrycie), z których jeden podaje informacjê do DME a drugi podaje informacjê do IKE. I samo prawid³owe wskazanie IKE nie musi oznaczaæ, ¿e takie samo wskazanie podawane jest do DME
6. nadal nie znana jest funkcja czujnika wkrêconego w ch³odnicê (lub na dolnym wê¿u ch³odnicy), ale faktycznie nie uczestniczy on w pomiarach temperatury silnika
Podsumowanie
Podwójny czujnik temperatury wydaje siê byæ moim problemem. Myli trochê fakt, ¿e jednak wskazuje odczyty w inpie oraz podaje nastawy dla wska¼nika temperatury na zegarach.
Masa ludzi na zagranicznych forach pisa³a o tym problemie w V8 (dla wersji non-TU i TU) a tak¿e dla M30. Wymieniali przep³ywomierze, czujniki spalania stukowego (BTW: b³±d tego czujnika mo¿e wynikaæ z faktu, ¿e s± strza³y na zimno), CPS, CCV, OSV, ICV, uszczelki w dolocie, czy¶cili przepustnice i wymieniali inne komponenty. Natomiast nikt nie zainteresowa³ siê czujnikiem temperatury.
Proponowane rozwi±zanie problemu
Mo¿na kupiæ ten podwójny czujnik i wymieniæ.
Numery
BMW: 1362 1 703 993 (oko³o 63 z³)
DURON: 7472084
FACET: 7.3274 (oko³o 41 z³)
FAE: 33295
FRIESEN: XEMS97
HAVAM: 1.830.274
HOFFER: 7472084
MEAT & DORIA: 82084
MEYLE: 314 810 0001
QUINTON HAZELL: XEMS97
STANDARD: 55117
STANDARD: ECS053
TRW: SNB926
Nein! Mein Schnitzel!
Prawdopodobnie czujnik wkrêcony w ch³odnicê s³u¿y do za³±czania wiatraka elektrycznego.
Opis z jednego sklepu on-line:
eEuroparts - Radiator Fan Switch - # 13621433077
Nein! Mein Schnitzel!
Brunoz a inpa nie wywala tobie bledu nie sprawnego czujnika ?
u mnie wiatrak klimy nigdy nie nie w³±cza³, nawet podczas zabawy na placu etc. w e36 tez nie zaobserwowalem takiego zjawiska
Znalaz³em opis co prawda do silników Volvo, ale przecie¿ wszystkie one pracuj± na takich samych zasadach (wtrysk, iskra, DME, O2...).
oraz ciekawy opis dzia³ania czujnika temperatury (link)Cold Idle Problems -Bad ECT or O2 Sensor and Wiring Harness Notes The block temperature sensor (ECT engine coolant temperature sensor under the intake manifold) plays a big part in cold running decisions and could pre-maturely allow the O2 sensor signal being used before the engine is warm. Because of this a cold idle problem rarely involves a faulty O2 sensor, but may involve the temp sensor and more specifically the wiring at the temp sensor.
Wydaje mi siê, ¿e idê dobrym tropem.
Mo¿e byæ tak, ¿e czujnik podaje temperaturê wy¿sz± ni¿ powinien (vide: nocny test) i ka¿e tym samym komputerowi DME czytaæ informacjê z zimnych sond lambda plus podaje nieco mniejsz± dawkê jakby silnik by³ ju¿ nieco nagrzany). Co o tym s±dzicie?
Ostatnio edytowane przez brunoz ; 22-09-2011 o 14:26
Nein! Mein Schnitzel!
Troche pozno:
Podwojny czujnik na chlodnicy wysteruje wiatrakiem elektrycznym przy temp. 91°C bieg 1 i 104°C bieg 3
Podwojny czujnik na wezu to czujnik temp 1- dla sterownika silnika DME (zolto-zielony oraz brazowo-pomaranczowy) a 2- dla licznika IKE (brazowo-fioletowy oraz brazowo-zolty)
Pozdr.
Greg38
UWAGA! Pomagam poprzez forum a nie PW lub GG! Masz pytanie - za³ó¿ temat i prze¶lij link a postaram siê odpowiedzieæ!
http://7er.pl
http://bmw.n-sacz.pl
http://bmw-diag.pl
http://obd-can.pl
http://auto-diag.de
Kolego Brunoz.
Zaczynasz naprawianie samochodu od dup.. strony.
Wiesz jak siê sprawdza czujnik temp?
Wyjmij czujnik. Wsad¼ czujnik do wody z lodówki i podgrzewaj powoli na palniku gazowym lub jak chcesz. Pod³±cz oscyloskop do czujnika i zasilanie aby zrobiæ dzielnik napiêcia. Mierz napiêcie jak siê zmienia.
Czujniki temp przewa¿nie jak siê psuj± to przy jakiej¶ temp np 52 stopnie ³api± przerwê lub zwarcie. Minie ta temp o 2 stopnie i wszystko wraca do normy. Albo s± ca³kiem padniête i mierz± warto¶ci z kosmosu. Ale z twojego opisu mo¿na wywnioskowaæ ¿e Twój czujnik jest ok. Nawet jak by by³ uszkodzony to objaw by wystêpowa³ do¶æ krótko.
Ten czujnik mocno jest brany pod uwagê przy odpalaniu z czym twój silnik nie ma problemu. Po odpaleniu zaczyna braæ pod uwagê kilka wa¿nych sygna³ów.
Po pierwsze przep³ywomierz!!!!! Zacznij od zrobienia z tym porz±dku. Wiesz ¿e masz uszkodzony ale nie zdajesz sobie sprawy jak jest wa¿ny dla kompa poprawny sygna³ z niego. Jak jest zimny silnik to komp celowo otwiera regulator biegu ja³owego aby dosta³ wiêcej powietrza w celu lepszego odparowania paliwa. Mapa ma podane ¿e na wolnych obrotach masa wynosi 14 kg/h na zagrzanym silniku. Jak nie ma sygna³u z przep³ywki to komp nie wie ile powietrza dosta³o siê do silnika. Na zimnym silniku masa wynosi 20kg/h. Paliwa dostanie tyle co przy 14. To nie dziw siê ¿e jedzie jak jedzie. Jak odpi±³e¶ czujnik temp silnika to dme zwiêksza czas wtrysku i przy wiêkszej masie powietrza jako¶ to jecha³o.
Dziwnie podchodzisz do tematu. Wiesz ¿e jest co¶ nie tak i szukasz kwadratowych jajek. Od zawsze uczono mnie aby nie i¶æ z b³êdem. Jak jest co¶ uszkodzone i wa¿ne to najpierw siê to wymienienia a dopiero po wymianie siê szuka dalej jak objawy nie ust±pi±.
Mam nadziejê ¿e nikogo tym nie obrazi³em tylko na kierunkowa³em.
Kolego seban123, nie chcia³o mi siê czytaæ Twoich wywodów do koñca, ale odpiszê Tobie ostatni raz, bo dyskusja z Tob± najwyra¼niej nie ma sensu. Jeste¶ tylko hamulcowym dla wszystkich pomys³ów i strasznie marudzisz za ka¿dym razem.
Jak by¶ czyta³ ze zrozumieniem, to dowiedzia³by¶ siê, ¿e sprawdza³em czujnik pod k±tem odczytu danych i teoretycznie s± one prawid³owe. Jak by¶ wysili³ swoje szare komórki i poszpera³ po sieci, jak ja to zrobi³em, to dowiedzia³by¶ siê, ¿e sporo osób ma 'poranne nudno¶ci' silnika V8 i powymieniali ju¿ przeró¿ne komponenty typu przep³ywomierz, CPS, OSV, ICV itp. i nadal nic to nie da³o. I wreszcie, gdyby¶ czyta³ uwa¿nie, doczyta³by¶ te¿, ¿e jak odpi±³em czujnik i DME sobie sam obliczy³ przewidywan± temperaturê silnika to w koñcu mo¿na z sensem pojechaæ zimnym autem.
Gdyby¶ nawet czyta³ inne moje tematy od pocz±tku do koñca, a nie tylko co krótsze posty, wiedzia³by¶, ¿e wymienia³em przep³ywomierz na taki, który dzia³a (z M60B30). Pisa³em, ¿e nie mam porównania z nowym, ale auto i tak po tym zabiegu od¿y³o i pracuje do teraz ca³kiem dobrze. Pewnie bêdziesz teraz lamentowaæ o jakich¶ charakterystykach przep³ywomierza, ¿e przecie¿ tak nie wolno, bo ka¿da ¶rubeczka jest dopasowana pod konkretn± wersjê silnikow±, ¿e jak to mo¿na profanowaæ markê i nie kupiæ nowego i dedykowanego do tej wersji silnikowej i tym podobne bzdety.
Takie metody sprawdzania czujnika temperatury g. daj±. Wiesz jakie powinny byæ parametry czujnika przy 67,5 stopni celsjusza? Nie? To co mierzysz w garnku z wod±?? Co siê m±drzysz, skoro nie potrafisz doczytaæ, ¿e czujnik mo¿e mieæ zmienion± charakterystykê temperaturow± i np. zawy¿a temperaturê. Co zmierzysz w tym garnku? Jak to sprawdzisz? Sprawdzisz tylko, czy czujnik w ogóle dzia³a. I nic wiêcej. I nie zaprzeczaj, ¿e taki efekt jak zmiana parametrów czujnika nie mo¿e wyst±piæ, skoro sporo ludzi wspomina o zmianie charakterystyki temperaturowej MAFu czy choæby szybko¶ci reakcji i zakresu generowanych napiêæ sond lambda z biegiem lat.
Podaj sensowne metody pomiaru laboratoryjnego, to pogadamy. A póki co, bêdê ignorowa³ Twoje wypowiedzi.
Jestem cierpliwy, ale Tobie uda³o siê wyprowadziæ mnie z równowagi.
Nein! Mein Schnitzel!