-
Zaawansowany Użytkownik
Brunoz... my się musimy kiedyś zgadać ;>
Ja sobie pracuję nad czymś troszeczkę innym.... plan pierwotny był taki, żeby zabudować multimedialnie bmw pod linuxem, ale to się okazało zbyt... pochłaniające może nie tyle czas, co percepcję... znaczy się obsługa tego troszkę za bardzo zaczęła mi przypominać komputer i była zbyt mało przyjazna.
Obecnie (z racji tej, że z chinolami dobrze żyję) zamówiłem sobie zestaw ciekawy pracujący na androidzie 2.3 z wbudowanym modemem 3g i dodatkowo wifi, teraz co chciałem osiągnąć - wszystko ma formę dość specyficznego tabletu (nazwijmy go ultra slim bo całość ma poniżej centymetra grubości), do tego... waży tyle co soczek w kartoniku.
Teoretycznie obsługuje poza internetem i ewentualnie telefonem z zestawem pod bt.... nawigację na mapach google i kilka innych ciekawych rzeczy których e38 nie ma i miało nie będzie... choćby dostęp do maila, skype, gg i przeglądarki w dowolnym miejscu gdzie tylko jest zasięg 3g/wifi.
O ile z żywicą, matami szklanymi, szpachlą itp. doświadczenie mam bardzo duże.... o tyle sen z powiek spędza mi jak wkomponować to w deskę auta tak, żeby było "na pstryka" tak jak podstawka pod napoje ;) Żeby było ładne i stabilne.
Android ma to do siebie, że bije prostotą obsługi chyba wszystko na głowę, więc manipulowanie przy urządzeniu nie wymaga tyle skupienia i uwagi co przy np. ubuntu.
Trzeba to wymyślić tak, żeby dało się podpasować zarówno do wersji z navi (dużą i małą) jak i bez navi. W tym drugim przypadku (moim) to o niebo prostsze rozwiązanie, bo wywalenie radia nie sprawia żadnych problemów, zostaje jedynie board/tuner i 1 wielki din jest dostępny.
Cena takiego gotowego zestawu nie może przekroczyć wg moich założeń to max 999 pln (inaczej nikt tego nie kupi :P). Mało tego... tablet ma funkcję wyjęcia go/odpięcia i przenoszenia - więc wsio można zabrać ze sobą ;) Bateria wystarcza na minimum 3 godziny pracy bez zasilania. Ceny tabletu nie zdradzę, ale podpowiem, że przy założeniu, że to tablet na procesorze 1.1 ghz z 3g i wifi + g sensor + osprzęt pozwalający na manipulowanie nim poza autem.... jest na tyle korzystna, że powinno być jeszcze opłacalne wykonanie obudowy pozwalającej na adaprację (początkowo w e38 bo pod ręką... potem w innych modelach).
Wchodzisz w ten projektos ? :)
Chcąc nie chcąc... najwcześniej będzie to listopad/grudzień bo czeka mnie jeszcze 20 października kolejna operacja i potem znowu będę miał co najmniej 2 tygodnie z życia wycięte.
Uprawnienia umieszczania postów