Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 82

Wątek: Miesieczne Opłaty

Moderator Mod Awatar damian23zgc
    BMW
    BMW e65 745i;VW Passat B6
    Cytat Zamieszczone przez greg38
    ...odgrzebie temat.

Kto z Was ma ubezpiecznie w PL z AC, bo wielu ubezpieczycieli nie ubezpiecza auta starszego jak 12 lat i ile kosztuje OC a ile OC w jakiej spolce. Mnie interesuje w szczegolnosci AC.
    Mozna na PW do mnie jesli ktos chce prywatnie.
    Bo borykam sie z dylematem czy w PL zarejestrowac, a jak do tej pory tanie ubez. nie biora aut lat 12> na OC.

Dzieki
    Ja płace za OC + NW przy zniżce 50% w link 4 za 750 e32 800zł rocznie do tego mam ubezpieczone wszystkie szyby czy AC można ubezpieczyć nie wiem. Dodam że w link4 mam już 3 auto to chyba mam 5% dodatkowo zniżki pozdrawiam

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW 7系列
    Cytat Zamieszczone przez Sebek
    Tak myslalem zeby zarejestrowac auto w polsce - ale po tym co piszecie jednak zrezygnuje.

Myslalem ze w niemczech jest drogo - a jest inaczej.
    Sebek - a jak jest z jeżdżeniem tym po Polsce? Nie musisz mieć tu jakiegoś dodatkowego ubezpieczenia? I od czego zależy ten podatek drogowy?
    W ogóle - czy np. ja mógłbym sobie zarejestrować auto za granicą? Jakiś czas temu nad tym myślałem. Dodam że nie mam żadnego obywatelstwa poza polskim...
    '00 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    BMW
    E23/E38/E65
    Blog
    1
    Ubezpieczenie jest wazne na caly swiat. Jak ukradna mi auto w polsce lub Grecji - ubezpieczalnia placi.

To samo tyczy sie kradziezy np. lusterek, halogenow czy uszkodzen spowodowanych np. przez grad.

Dla przykladu - za ukradzione mi we Wroclawiu halogeny i lusterka fotochrom otrzymalem od ubezpieczalni ok. 750 euro.

Jak peknie szyba lub reflektor - jedzie sie od razu do firmy na zmiane, a oni rozliczaja sie z ubezpieczalnia.

To co napisalem wyzej to wszystko podchodzi pod "czesciowe AC - TEILKASKO".

Podatek obliczany jest od pojemnosci silnika - kazde 100 cm razy stawka.

Stawka zalezna jest od emisji spalin - czyli od rodzaju Kata wpisanego w papiery.

Ja mam Euro2 czyli stawka 7,5 Euro x 44 czyli 330 Euro.

Zliczajac ubezpieczenie i podatek wychodzi niby duzo - ALE - gdy dojdzie do szkody - nie ma problemow a ubezpieczalnia wyplaca dobra kase.

Auto moglbys na siebie zameldowac gdybys mial w niemczech np. mala fime jednoosobowa i
    adres korespondencyjny.

Wtedy mozesz juz meldowac samochod.

Pozdrawiam

sebek

Moderator Mod Awatar damian23zgc
    BMW
    BMW e65 745i;VW Passat B6
    Slyszalem ze w niemczech mozna zalozyc taka firme za kilka euro. Ja dodatkowo ubezpieczylem sie w ADAC 85euro za rok i jak auto padnie to mi holuja a mi daja zastepcze auto. Oczywiscie ADAC jest na mnie wiec nie wazne jakim jade autem obym tylko ja byl za kierownica jak przyjedzie. Jak mozesz Sebek napisz jak to jest z ta firma dzieki i pozdrawiam ( sory za brak polskich liter ale jestem we frankfurcie i tu nie ma )

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW 7系列
    Dzięki Sebek za info - jednak właściwie bardziej mnie interesuje jak jest z jeżdżeniem na zagranicznych blachach tu w Polsce (zakładając że nie mam zagranicznego obywatelstwa).

Kiedyś starałem się dotrzeć do jakichś wiarygodnych informacji na ten temat - niestety każdy najczęściej snuł swoje domysły, a nikt nie wiedział konkretnie.

Co do samego zameldowania za granicą - to chyba poszukałbym innego kraju (USA, może jakaś Łotwa albo nawet Rosja...). Oczywiście trzeba by się dowiedzieć gdzie i na jakich warunkach można to w ogóle zrobić.
    '00 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    BMW
    E23/E38/E65
    Blog
    1
    Co do niemiec - zeby jezdzic po polsce na niemieckich blachach:

- posiadasz w niemczech jakas wlasnosc - np. dom i masz zameldowanie
    - posiadasz firme i adres korespondencyjny
    - studiujesz i masz adres korespondencyjny

Ale nawet jezdzac czyims autem na niemieckich rejestracjach po polsce - nie powinno byc problemow.

sebek

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Wkoncu jestesmy przeciez w Unii Europejskiej wiec teraz nikt nie powinien sie o to czepiac- bardziej martwilbym sie ta osoba z niemiec na ktora mialby byc zarejestrowany samochod- z tym bedzie najciezej ;)
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

7ka
    Gość
    czyli roznica jest tylko w tym ze w de placisz podatek drogowy...reszta jak podaje sebek wychodzi lepiej niz w polsce... hmm... bede sie musial zastanowic... te male tablice sa mega kozak ;)

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez 7ka
    czyli roznica jest tylko w tym ze w de placisz podatek drogowy...reszta jak podaje sebek wychodzi lepiej niz w polsce... hmm... bede sie musial zastanowic... te male tablice sa mega kozak ;)
    7ka jesli auto stoi na ciebie a ty przebywasz wiecej jak 185dni w roku w D i beda ci to mogli udowodnic to jako dodatkowy argument do "zastanawiania sie" dojdzie okragla sumka do wplacenia na rzecz niemieckiego Zollamtu ;) + odpowiednie zalecenie na pismie od wlasciwego urzedasa ktorego niewykonanie zakonczy sie jeszcze bardziej okragla sumka... :]

Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

7ka
    Gość
    ale to nie jest moje auto :]

a ja mam dwa meldunki i mieszkam i tu i troche tu...bo mam taka prace

Uprawnienia umieszczania postów