Ja płace za OC + NW przy zniżce 50% w link 4 za 750 e32 800zł rocznie do tego mam ubezpieczone wszystkie szyby czy AC można ubezpieczyć nie wiem. Dodam że w link4 mam już 3 auto to chyba mam 5% dodatkowo zniżki pozdrawiamZamieszczone przez greg38
Ja płace za OC + NW przy zniżce 50% w link 4 za 750 e32 800zł rocznie do tego mam ubezpieczone wszystkie szyby czy AC można ubezpieczyć nie wiem. Dodam że w link4 mam już 3 auto to chyba mam 5% dodatkowo zniżki pozdrawiamZamieszczone przez greg38

Sebek - a jak jest z jeżdżeniem tym po Polsce? Nie musisz mieć tu jakiegoś dodatkowego ubezpieczenia? I od czego zależy ten podatek drogowy?Zamieszczone przez Sebek
W ogóle - czy np. ja mógłbym sobie zarejestrować auto za granicą? Jakiś czas temu nad tym myślałem. Dodam że nie mam żadnego obywatelstwa poza polskim...
'00 BMW 740i, cosmosschwarz
Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau
Ubezpieczenie jest wazne na caly swiat. Jak ukradna mi auto w polsce lub Grecji - ubezpieczalnia placi.
To samo tyczy sie kradziezy np. lusterek, halogenow czy uszkodzen spowodowanych np. przez grad.
Dla przykladu - za ukradzione mi we Wroclawiu halogeny i lusterka fotochrom otrzymalem od ubezpieczalni ok. 750 euro.
Jak peknie szyba lub reflektor - jedzie sie od razu do firmy na zmiane, a oni rozliczaja sie z ubezpieczalnia.
To co napisalem wyzej to wszystko podchodzi pod "czesciowe AC - TEILKASKO".
Podatek obliczany jest od pojemnosci silnika - kazde 100 cm razy stawka.
Stawka zalezna jest od emisji spalin - czyli od rodzaju Kata wpisanego w papiery.
Ja mam Euro2 czyli stawka 7,5 Euro x 44 czyli 330 Euro.
Zliczajac ubezpieczenie i podatek wychodzi niby duzo - ALE - gdy dojdzie do szkody - nie ma problemow a ubezpieczalnia wyplaca dobra kase.
Auto moglbys na siebie zameldowac gdybys mial w niemczech np. mala fime jednoosobowa i
adres korespondencyjny.
Wtedy mozesz juz meldowac samochod.
Pozdrawiam
sebek
Slyszalem ze w niemczech mozna zalozyc taka firme za kilka euro. Ja dodatkowo ubezpieczylem sie w ADAC 85euro za rok i jak auto padnie to mi holuja a mi daja zastepcze auto. Oczywiscie ADAC jest na mnie wiec nie wazne jakim jade autem obym tylko ja byl za kierownica jak przyjedzie. Jak mozesz Sebek napisz jak to jest z ta firma dzieki i pozdrawiam ( sory za brak polskich liter ale jestem we frankfurcie i tu nie ma )

Dzięki Sebek za info - jednak właściwie bardziej mnie interesuje jak jest z jeżdżeniem na zagranicznych blachach tu w Polsce (zakładając że nie mam zagranicznego obywatelstwa).
Kiedyś starałem się dotrzeć do jakichś wiarygodnych informacji na ten temat - niestety każdy najczęściej snuł swoje domysły, a nikt nie wiedział konkretnie.
Co do samego zameldowania za granicą - to chyba poszukałbym innego kraju (USA, może jakaś Łotwa albo nawet Rosja...). Oczywiście trzeba by się dowiedzieć gdzie i na jakich warunkach można to w ogóle zrobić.
'00 BMW 740i, cosmosschwarz
Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau
Co do niemiec - zeby jezdzic po polsce na niemieckich blachach:
- posiadasz w niemczech jakas wlasnosc - np. dom i masz zameldowanie
- posiadasz firme i adres korespondencyjny
- studiujesz i masz adres korespondencyjny
Ale nawet jezdzac czyims autem na niemieckich rejestracjach po polsce - nie powinno byc problemow.
sebek
Wkoncu jestesmy przeciez w Unii Europejskiej wiec teraz nikt nie powinien sie o to czepiac- bardziej martwilbym sie ta osoba z niemiec na ktora mialby byc zarejestrowany samochod- z tym bedzie najciezej ;)
Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!
czyli roznica jest tylko w tym ze w de placisz podatek drogowy...reszta jak podaje sebek wychodzi lepiej niz w polsce... hmm... bede sie musial zastanowic... te male tablice sa mega kozak ;)
7ka jesli auto stoi na ciebie a ty przebywasz wiecej jak 185dni w roku w D i beda ci to mogli udowodnic to jako dodatkowy argument do "zastanawiania sie" dojdzie okragla sumka do wplacenia na rzecz niemieckiego Zollamtu ;) + odpowiednie zalecenie na pismie od wlasciwego urzedasa ktorego niewykonanie zakonczy sie jeszcze bardziej okragla sumka... :]Zamieszczone przez 7ka
Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!
ale to nie jest moje auto :]
a ja mam dwa meldunki i mieszkam i tu i troche tu...bo mam taka prace