-
Zaawansowany U¿ytkownik
Ci±gle kulej±ce obroty ja³owe..?
Witam
Wydaje mi siê, ¿e ci±gle wolne obroty s± zbyt ma³e. Wymieni³em ju¿ uszczelki pod kolektorem, separator, uszczelkê za przepustnic± oraz rurkê z o-ringiem która ³±czy separator. Po Carsofcie ci±gle b³±d sk³adu mieszanki na sondzie lambda (2). Wymieni³em j± i silnik naprawdê zrobi³ siê ¿wawszy ,czujê ¿e mam moc-:), reaguje na delikatne naci¶niêcie gazu. Jednak wolne obroty po zatrzymaniu i postoju np. na ¶wiat³ach spadaj± tak z 700 do 550 obr.Teraz ¿adnych b³êdów mi nie wywala w Carsofcie, Inpy nie mogê w dalszym ci±gu odpaliæ. Czy kto¶ ma jaki¶ pomys³? Mo¿e który¶ z czujników? (temp,)
-
Vip
Vip
Do wymycia przepustnica i regulator biegu ja³owego na pocz±tek.
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Przepustnica oraz regulator wymyte i wyczyszczone podczas wymiany uszczelek kolektora.
-
Vip
Vip
Jakie obroty pokazuje komp a nie licznik? To co jest na liczniku jest ma³o istotne.
-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
inpe spokojnie mozna odpalic na interfejsie Carsoft 6.5 . http://forums.bimmerforums.com/forum....php?t=1312104 w tym temacie dowiesz sie wszystkiego . Sam tak smigalem zanim nie kupilem normalnego interfejsu .
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Obroty na kompie tak 500-590 obr/min. Dzi¶ rano odpali³em Becie i za pierwszym razem obroty ok. 900, po kilku sekundach zaczê³y spadaæ do zera ale silnik nie zgas³- odczu³em wra¿enie jakby nie pracowa³ na wszystkich zaworach. (¶wiece wymienia³em niedawno). Gdy pomog³em gazem, to znów wstaje i ponownie w dól. Trwa³o to 3-5 min póki silnik nie z³apa³ temperatury. przy koñcu niebieskiego pola na wska¼niku temp wszystko jest ok. Silnik naprawdê ¿wawy, rwie do przodu jak nigdy (chyba po wymianie tej sondy lambda). Zastanawiam siê nad wymian± drugiej. Nie wiem, gdzie szukaæ przyczyny, gdy odpinam przep³ywkê to równie¿ obroty lec± w dó³.Dzi¶ podepnê jeszcze raz Carsofta i zobaczê czy nie ma b³êdów. Wieczorem, dam znac czy co¶ siê pojawi³o. Czekam na cenne rady-:)
-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
Kolego, sprawd¼ jeszcze czujnik po³o¿enia wa³ka oraz dzia³anie przep³ywomierza. Uupewnij siê, ¿e na pewno nie masz nieszczelno¶ci w dolocie (nawet po wymianie uszczelek). Poza tym skasuj adaptacjê. Op³aca siê wymieniæ od razu dwie sondy. Jedna, mimo, ¿e nadal dzia³a, mo¿e mieæ wyra¼ne oznaki starzenia siê i jest powolna. Tym niemniej, nie bior± one udzia³u w porannym rozruchu auta. Skup siê na ci¶nieniu paliwa oraz w³a¶ciwej dawce powietrza. W³a¶ciwe obroty ja³owe dla M60 i M62 to 600 +/-50.
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Brunoz - zmierzam ku wymianie tej drugiej sondy lambda. Klemy przed chwil± odpi±³em, zobacze pó¼niej co siê bêdzie dzia³o po odpaleniu-przejadê ze 100km na Pb. Mam chaos w g³owie i my¶lê jeszcze o czujniku temperatury silnika (ECU) lub czujniku wa³u. Chyba nic nie pomyli³em, je¶li chodzi o czujniki? Kto¶ wie gdzie znajdujê siê ten czujnik temp silnika w M60B40?
-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
Czujnik temperatury silnika znajdziesz wkrêcony w blok po prawej stronie za kolankiem przepustnicy. w B44 jest pionowo do góry.
Gdyby Ci nie dzia³a³, mia³by¶ spore problemy z odpaleniem ciep³ego silnika. We¼ na próbê go od³±cz i uruchom ciep³y silnik. Jak bêdzie d³ugo pi³owa³ to oznacza, ¿e czujnik jednak jak±¶ informacjê podawa³. Poza tym mo¿esz odblokowaæ sobie ukryte testy w zegarach i w którym¶ te¶cie jest dok³adny wska¼nik temperatury silnika brany w³a¶nie z tego czujnika. Dla B40 powinno to byæ oko³o 85 stopni a dla M62 oko³o 105.
EDIT: a móg³by¶ mo¿e nagraæ te kulej±ce obroty komórk±? Mo¿e da siê na s³uch wybadaæ o co kaman.
Ostatnio edytowane przez brunoz ; 17-09-2011 o 19:08
Nein! Mein Schnitzel!
-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
Uwalony czujnik obrotow walka i temperatury spokojnie wyszedl by tobie jako blad na Carsofcie . Wiec nie tam bym szukal winy ...
A wogole jakie bledy wychodza na carsofcie ?
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
- Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
- Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
- Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
-
Zasady na forum