Poka¿ wyniki od 1 do 7 z 7

W±tek: 5.5 tys obrotów i wiecej pulsuje lampka silnika

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar mati-e28
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    740i 99r. 320d 00r.
    Sk±d
    Malbork.pl `s-Hertogenbosch.nl

5.5 tys obrotów i wiecej pulsuje lampka silnika

Hej jak w temacie powyzej 5 tys jak przegazuje.. mryga lampaka na desce z ikonk± silnika.. posiadam inpe w chwili obecnej nie mam zadnych b³edów.. adaptacje skasowane i bez zmian... co moge skontrolowac jakie czynniki wp³ywaj± na zapalenie tej lampki????

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Je¶li mówimy o lampce Check Engine, to jest ona wywo³ywana nieprawid³ow± mieszank± paliwa.
    Na mieszankê ma wp³yw ca³y uk³ad dolotu (przep³ywomierz, nieszczelno¶ci w dolocie) oraz zasilania paliwowego (ci¶nienie benzyny, pompa, filtr, wtryski, regulator ci¶nienia, itp.).
    A na dopasowanie tej mieszanki sondy lambda i czujniki spalania stukowego.

Powiniene¶ sprawdziæ wszystkie te komponenty. Je¶li spada wydajno¶æ paliwowa przy wy¿szych obrotach, to mo¿e byæ najczê¶ciej walniêta pompa paliwa albo zapchany/stary filtr paliwa. Je¶li te elementy s± sprawne, to musisz szukaæ dalej. Sprawd¼ przede wszystkim co pisze inpa i czy wszystkie elementy elektryczne (czujniki spalania stukowego, sondy lambda, przep³ywomierz) s± sprawne.
    Nein! Mein Schnitzel!

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Rafciu
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    E38, 740iL, 2000rok
    Sk±d
    Góra Kalwaria
    Tak jak brunoz napisa³. Je¿eli lampka mruga i ga¶nie, to silnik sygnalizuje nieprawid³owy sk³ad mieszanki. Ja mia³em uszkodzon± jedn± cewkê, która czasami przestawa³a dawaæ iskrê i sondy wychwytywa³y to jako nieprawid³owy sk³ad mieszanki i te¿ mruga³a kontrolka, a czasami za¶wieci³a siê na sta³e. Po wymianie wszystko wróci³o do normy, mo¿na sobie gazowaæ do oporu, nic nie mruga, nie ¶wieci.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar mati-e28
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    740i 99r. 320d 00r.
    Sk±d
    Malbork.pl `s-Hertogenbosch.nl
    Szczerze to poza sondami i pomp± to mam wymienione reszte z tego co wymieni³es.. z obiawów jakie zaobserwowa³em to apetyt ma wiekszy.. musze sie lepiej ta inp± zaj±c odczytuje mi tylko b³edy a live data nie ogarnia..

Rafciu z t± cewk± da³es do myslenia :D
    Ostatnio edytowane przez mati-e28 ; 29-09-2011 o 22:38

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Mrugaj±ca kontrolka nie oznacza konkretnie problemu ze sk³adem mieszanki tylko z wypadaj±cymi zap³onami. Jak by³ by problem ze sk³adem mieszanki to kontrolka ¶wieci³a by siê ca³y czas. Jak kontrolka mrugnê³a chocia¿ na chwilê to musi byæ zapisany b³±d w kompie.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Rafciu
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    E38, 740iL, 2000rok
    Sk±d
    Góra Kalwaria
    To nie czuæ ¿e poszarpuje co¶? U mnie przy walniêtej jednej cewce czuæ by³o strasznie. A¿ siê czasami ba³em jechaæ, mimo ¿e wiedzia³em co jest grane.

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    Jak CHECK ENGINE miga, to przypomina mi siê sytuacja, gdzie gazmani zamontowali LPG i od razu "kasownik b³êdów". Efekt by³ podobny - lampka zapala³a siê i gas³a.
    Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •