-
Zaawansowany U¿ytkownik
Na razie skasowa³em adaptacjê przez odpiêcie klem. Po tym zabiegu odpali³em na pb i jest cool. (Zobaczê co bêdzie jutro rano, jak troszkê siê och³odzi przez noc ). Do kompa na razie siê nie podpina³em, przejadê jakie¶ 100 km na Pb i wtedy siê wepnê . Przestudiowa³em natomiast kilka tematów na tym forum i teraz my¶lê, ze to cos ma wspólnego z lpg, chyba rozje¿d¿a mi siê mapa ECU lub puszczaj± wtryski lpg. Nie wiem czy w dobrym kierunku zmierzam, ale tak mi siê wydaje. Do lpg równiez mam interfejs, wiêc te¿ sprawdzê. Mam Valteki 3 Ohm na których jest przejechane oko³o 80-100ty¶ . Przed tym wszystkim ci±gle wywala³o mi sondê i z³y sk³ad mieszanki, dlatego w koñcu zdecydowa³em siê na wymiane sondy i naprawdê gdy za³o¿y³em now± sonde to autko dosta³o mocy. Co myslicie o gubieniu tej mapy ?
-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
No jest to bardzo prawdopodobne. Poza tym waldemary s± raczej ¶rednimi wtryskami. A po przebiegu 80tkm to ju¿ na pewno maj± do¶æ.
Mo¿esz spróbowaæ je zregenerowaæ (choæ polecam wymianê na co¶ nowego, najlepiej lepszego) i skalibrowaæ. Dobry gazownik poradzi sobie z regulacj± LPG.
I potwierdzam: z³a regulacja LPG powoduje masakryczne rozje¿d¿anie siê map. Po 100km na ¼le wyregulowanym LPG masz wszystko rozlegulowane, ¿e tylko reset adaptacji pomo¿e.
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Brunoz,co do temp z zegarów to zawsze mam 90-92 stopnie. W takim razie bêdê sprawdza³ co siê dzieje z t± map±,bo chyba automatyczna kalibracja lpg nie pomo¿e, a i wtryskiwacze lpg mog± rzeczywi¶cie mieæ do¶æ. Jakie wtryski lpg polecasz do Stag'a 300? Ja na te Valteki nie narzeka³em, naprawdê wszystko by³o ok, a¿ do teraz -:)
Aaa, przypomnia³o mi siê jeszcze, ¿e po wymianie tych uszczelek pod kolektorem, przepustnicy i tego korka za¶lepiaj±cego tez na od³±czonym aku, gdy odpali³em autko to tez ³adnie pracowa³ i wszystko by³o ok, dopiero po przejechaniu kilkudziesiêciu km zaczê³o siê co¶ krzaczyæ -:)
Ostatnio edytowane przez rosomak79 ; 17-09-2011 o 20:54
-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
No to masz na bank rozje¿d¿aj±ce siê mapy LPG. Jak na pocz±tku po skasowaniu jest ok na Pb a potem po je¿dzie roz³azi siê i zaczyna prychaæ, kuleæ, gasn±æ itp. to na pewno s± to mapy.
Valteki typ 34 s± ponoæ do¶æ dobre. Nie wiem co obs³uguje Stag. G³ównym wyznacznikiem jest tu impedancja/rezystancja cewek wtrysków. Jak uci±gnie 3Ohm to s±dzê ¿e wiêkszo¶æ wtrysków ma tak± impedancjê. Na szczê¶cie w E38 s± do¶æ d³ugie czasy wtrysków, rzêdu 3,5 - 4 ms na ja³owym wiêc wiêkszo¶æ sobie z nimi poradzi. Valteki, szczególnie te s³absze s± nieprecyzyjne i mog± nierówno dawkowaæ paliwo (mo¿e przez to rozje¿d¿aæ siê mapa lub ku¶tykaæ i trz±¶æ siê silnik).
Ja mam Iplus. Ludzie polecaj± te¿ Hana 2000 oraz dro¿sze Keihiny. Wszystko zale¿y od tego, ile chcesz zainwestowaæ w instalacjê. My¶lê, ¿e Hany z powodzeniem by u Ciebie siê sprawdzi³y.
Mówiê Ci jako osoba, która walczy ju¿ kawa³ czasu z regulacj± LPG u siebie - sprawd¼ czy na pewno wszystkie elementy na Pb dzia³aj± dobrze (lambdy, przep³ywomierz, inne czujniki) i spraw, ¿eby auto na benzynie je¼dzi³o idealnie. Poje¼dzij na benzynie w ca³ym zakresie obci±¿eñ i obrotów jakie¶ 50km ¿eby ustawi³y siê korekty/adaptacje krótko i d³ugoterminowe a nastêpnie pojed¼ (na benzynie) do sprawdzonego gazownika celem porz±dnego ustawienia map LPG. Zastanów siê te¿ czy nie lepiej zrobiæ to przy okazji wymiany wtryskiwaczy LPG.
-
Smerf Czepialski
Żebyś nie musiał kombinować załóż waldemary 34te. Są OK.
~wysłane poprzez Tapatalk
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Jak ju¿ kupiê nowe wtryski lpg to trzeba je kalibrowaæ czy zak³adam i wszystko powinno byæ ok?
-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
/wtryski raczej bêd± skalibrowane. Natomiast dla ¶wiêtego spokoju powiniene¶ jechaæ na regulacjê LPG bo te wtryski mog± mieæ inn± wydajno¶æ itp.
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Witam, zrobi³em ju¿ 60 km na Pb i jak na razie jest wszystko w porz±dku, z odpalaniem nie ma problemu, obroty w testach zegarów 620-600 obr/min. Doci±gnê jeszcze do 100km w³±czê lpg i bêdê obserwowa³ co siê dzieje. Jestem sk³onny kupiæ te valteki 34-choæ tanie tez nie s± . Napiszê znów po obserwacjach na lpg co siê dzieje . Pozdrawiam
-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
No ale jak ju¿ zbierzesz mapy Pb na 100km tras, to po co w³±czaæ rozregulowany LPG?
Nie rób tego a¿ do ustawienia przez gazownika. Inaczej ca³y Twój trud pójdzie na marne.
Gazownik powinien patrz±c na dobrze ustawione mapy Pb (a dok³adniej czasy wtrysków Pb) ustawiæ tak czasy wtrysków dla LPG, ¿eby te Pb nie musia³y siê zmieniaæ. Wtedy system bêdzie pracowa³ idealnie na Pb i na LPG. Np. Je¶li masz na ja³owych 4ms na Pb, to musisz tak ustawiæ czas (mno¿nik) wtrysku LPG, ¿eby komputer Pb nadal generowa³ 4ms i nadal by³o OK. Je¶li ustawisz mno¿nik na mniejszy (i tym samym za krótki czas wtrysku LPG), to komp Pb bêdzie wyd³u¿a³ czas wtrysku Pb na tyle, ¿eby sondy lambda pokazywa³y prawid³owy sk³ad. No i jak nauczy siê, ¿e ma podawaæ takie dziwne warto¶ci to potem jak prze³±czysz na Pb to oka¿e siê, ¿e czasy rzêdu 6ms s± za du¿e i leje siê paliwo a auto nie jedzie. Tu poda³em przyk³ad dla obrotów ja³owych, ale wyobra¼ sobie tak± mapê dla ka¿dych obrotów z zakresu i dla ka¿dych mo¿liwych czasów wtrysków. Jak instalacja LPG bêdzie ca³y czas podawa³a za bogato, to czasy dla Pb bêd± za krótkie i auto bêdzie kula³o, prycha³o i umiera³o.
¯eby dobrze to ustawiæ we w³asnym zakresie to jest to do¶æ trudne, bo trzeba to zrobiæ na testach drogowych. Pewnych pól z mapy Pb nie wywo³asz na postoju. Dlatego dobry gazownik na fotelu pasa¿era oraz d³ugi odcinek zamkniêtej autostrady jest idealny do takich testów.
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Witam u mnie by³o to samo to na 100% wina gazu, rozje¼dza siê mapa,po skasowaniu kompa i ustawieniu gazu mam spokój na jakie¶ 7 tys a pó¼niej dalej to samo,ju¿ mnie to wkurza ale co zrobiæ-tak chyba w³a¶nie dzia³a stag na bmw
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
- Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
- Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
- Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
-
Zasady na forum