Naci±g wygl±da dobrze TYLKO w przypadku sporego obni¿enia i zgrania ko³a z nadkolem
Naci±g wygl±da dobrze TYLKO w przypadku sporego obni¿enia i zgrania ko³a z nadkolem
Zgadzam siê z przedmówcami, jesli nie masz gleby (a najlepiej AR) i takiego perfect fitmentu, ¿e rant b³otnika wchodzi pomiêdzy naci±gniêta opone a rant felgi to zak³adaj "normalne" opony ;) poza tym piszesz, ¿e chcesz miec komfort, a naci±g choæby nie du¿y komfortu nie poprawia na pewno, a wrêcz przeciwnie ;p
Zobacz moj± siódeme http://7er.pl/showthread.php/8202-e3...85-730iA-V8-93
freshtimer - za m³ody by byæ klasykiem, za stary by byæ platikiem
Dobra ch³opaki, mam 18' rondelki 0058.
Kupi³em eksperymentalnie dwie T1R 255/40R18 za zamiarem za³o¿enia ich na ty³ (10 cali), niebawem chcê dokupiæ 235/45 R18 na przód (8,5 cala).
I tu ma³y zonk!
Te 255 zamiast na ty³ bardziej pasuj± na przód, tak szeroka jest ta fela.
na ty³ to by³by spory naci± - brakuje jak w pysk strzeli³, dobre 2 cm. Przyk³ada³em oponê do felgi i tak to wygl±da.
Zatem czy na ty³ dobre bêd± 275/40 R18? Obwodem bêd± prawie idealne, ale czy nie obetrze mi nadkola albo wnêki?
Czy mo¿e kupiæ jednak te 235 na przód i mieæ wszêdzie naci±g?
Nein! Mein Schnitzel!
Tuczi Ci tu wszystko wyja¶ni ;)..
B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedy¶ kupiê ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)
255 na 10 calach bedzie ladnie wygladalo i zadnego ekstremalnego naciagu nie bedzie . Kup na przod 235 i bedzie gitara .
No chêtnie, ale w rozmiarach z E38 zupe³nie siê nie ³apiê. Mo¿e poza tym, ¿e te 275 na 10" to bêdzie normalny, standardowo wygl±daj±cy "balon", bez ¿adnego naci±gu. Co do ocierania to nie jestem pewien (bo jak ju¿ zaznaczy³em - nie obserwowa³em i nie interesowa³em siê nigdy ko³ami do E38), ale wydaje mi siê ¿e kto¶ kiedy¶ tutaj pisa³ ¿e taki wchodzi na ty³, ale g³owy za to nie dam.
Nie do koñca, mia³em u siebie 285 na 10 cali ET18 i bok opony po ca³ym sezonie by³ delikatnie przytarty, wiêc to za bogato. S³ychaæ tego nie by³o, wiêc uwa¿am, ¿e ociera³o rzadko i delikatnie. 275 bêdzie jak ta lala.
By³ wypadek! ¯uk uderzy³ w Nyse, bo mia³ opony ³yse: Puk puk; Kto tam?; Korba :D
Mam na feldze 10" oponê 255, na 8.5" 225 i ani na przodzie ani na tyle o ¿adnym naci±gu nie ma mowy.
Mr. Perfect 4 x K1 World Champion
Tuczi: A co usun±æ? Temat?
Jestem nieco sko³owany, bo liczy³em, ¿e 10 cali, to 255 mm, a wiêc opona 255 mm. 8,5 cala to 215 mm. Mierzy³em dzisiaj fele, i odpowiednio 255/215 maj± licz±c wymiar od wewn±trz (od miejsc, gdzie "styka" siê opona do felgi). W katalogu na temat tych felg, kurczê, pisa³o 8,5/10 cali.
Zak³adam, ¿e 255 na 10 cali przy tym profilu bêdzie mia³o delikatny naci±g, bo teoretycznie (i na oko) brakuje te 2 cm (szeroko¶æ nie za³o¿onej opony do szeroko¶ci absolutnej felgi). To po stronie po 1 cm ró¿nicy przy tym profilu na stronê bêdzie (mam nadziejê) ledwo zauwa¿alne.
Z kolei na przód szeroko¶æ opony jest praktycznie równa szeroko¶ci (no, mo¿e jest szersza o nieca³y cm) felgi. Idea³em pewnie by³oby 245 (tyle, ¿e tego rozmiaru nie ma w tym profilu).
G³ównym moim zmartwieniem jest to czy nie bêdê uszkadza³ felgi (przy naci±gu protector siê odsuwa od rantu), oraz czy za szerokie (275) na tyle nie bêd± mi obcieraæ.
Wiecie, ma byæ prawid³owo, ³adnie, a bez dziadostwa i w miarê komfortowo i eko (grubszy laczek = wiêksze opory toczenia).
Pytam te¿, bo nie wiem czy zamawiaæ 235 na przód, czy mo¿e 275 na ty³.
EDIT: choæ osobi¶cie wola³bym daæ 235 na przód (taniej: mniejsze opory toczenia, ³atwiej kierowaæ, tañsze oponki o 200/szt).
Ostatnio edytowane przez brunoz ; 15-03-2013 o 11:08
Nein! Mein Schnitzel!