Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: słabe ładowanie auta

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Początkujący Użytkownik
    BMW
    nie mam, chce kupić e32
    mam e32 735 na R6 bo tego nie napisałem.

Doświadczony Użytkownik Awatar brunoz
    BMW
    E38 740iA
    Blog
    11
    Boże uchowaj sprawdzanie amperomierzem akumulator. No chyba, że lubisz fajerwerki i smród palonych mierników.
    Żeby sprawdzić akumulator, potrzebowałbyś wpierw sprawdzić jego jakość elektrolitu oraz stopień zużycia płyt ołowiowych a także zmierzyć rezystancję wewnętrzną baterii itp.. O szczegóły odsyłam do for tematycznych. To jest temat na pracę doktorską.

Możesz też zmierzyć jego wydajność prądową choćby żarówką 55W: żarówka taka pobiera z aku (55/12,5 = 4,6A). Jeśli akumulator ma pojemność np. 100Ah, oznacza to, że powinien przez 100 godzin zasilić odbiornik pobierający 1A lub przez jedną godzinę odbiornik pobierający 100A. Tak więc, żarówka pobierająca 4,6A powinna świecić przez 21,7 godzin i na koniec nie spowodować stanu głębokiego rozładowania akumulatora (tj. napięcie powinno być powyżej 10,5V).

Jeśli masz zatem akumulator 72Ah i po trzech godzinach masz stan głębokiego rozładowania, to może oznaczać, że coś pobiera Ci 24A prądu i generuje przy tym całą masę ciepła (około 300W) lub masz po prostu zużyty akumulator.

Osobiście wydaje mi się, że masz po prostu zużyty akumulator gdyż w przeciwnym wypadku musiałbyś zauważyć dym z jakiegoś odbiornika lub nawet grubszego przewodu.
    Ostatnio edytowane przez brunoz ; 15-09-2011 o 22:27
    Nein! Mein Schnitzel!

Początkujący Użytkownik
    BMW
    nie mam, chce kupić e32
    dodam moze jeszcze ze bardzo wolno działaja silniki opuszczania szyb :)

Uprawnienia umieszczania postów