Poka¿ wyniki od 1 do 8 z 8

W±tek: Nierówna praca - zimny ponownie... :/

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    e38 735i
    Sk±d
    S-c

Nierówna praca - zimny ponownie... :/

Witam! Nie mam co¶ szczê¶cia do pracy mojego silnika dopóki siê nie rozgrzeje. D³awi siê i jest bardzo nierówny przy niskim stanie paliwa. Przy ok. 20 l nie da siê skrêciæ kierownic± w miejscu - ga¶nie. Im bardziej zbli¿a siê do 20 tym jest gorzej. Dopiero przy 40 l i wy¿ej jest OK. Wskazanie wska¼nika jest raczej adekwatne do rzeczywisto¶ci. Kiedy¶ jecha³em ¶wieci³a siê rezerwa a BC pokaza³ zasiêg ok. 80 km. Dola³em wtedy 50 l i wskazówka o tyle siê podnios³a. Paliwa nie ubywa nadmiernie szybko w czasie jazdy. Sprawdza³em wzrokowo pod samochodem czy gdzie¶ nie cieknie (przy zapalonym tak¿e) - nic nie stwierdzi³em. Czy to s± objawy koñca pompy ?
    Pozdrawiam

fm

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    e38 740iA
    Sk±d
    Wroc³aw
    Nasuwa mi siê jedno skojarzenie: po³ówki baku maja po 40l pojemno¶ci, a pompa jest tylko po jednej stronie. Byæ mo¿e z jakiego¶ powodu paliwo jest wy³±cznie po stronie bez pompy. Sprawd¼ w testach na wy¶wietlaczu poziomy paliwa. Test nr 6. Drugie skojarzenie: pompa paliwa nie zaci±ga albo jest na wykoñczeniu - sprawdziæ ci¶nienie paliwa.
    Chcia³bym umrzeæ jak mój dziadek, we ¶nie, a nie w panice jak jego pasa¿erowie..

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    W lewej czê¶ci baku (bez pompy) jest strumienica - zwê¿ka raczej sama siê nie zu¿ywa i nie psuje. Pompka stale przet³acza paliwo z lewej na praw±.

Co do diagnostyki - sprawd¼ na zegarach TEST 06:
    TNK: 7.5/31.0/38.5L -- oznacza kolejno lew± czê¶æ, praw± czê¶æ i sumê litrów w zbiorniku.

http://www.meeknet.co.uk/E38/OBC_Unlock.htm
    Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    e38 735i
    Sk±d
    S-c
    Cytat Zamieszczone przez hatecraft Zobacz posta
    W lewej czê¶ci baku (bez pompy) jest strumienica - zwê¿ka raczej sama siê nie zu¿ywa i nie psuje. Pompka stale przet³acza paliwo z lewej na praw±.

Co do diagnostyki - sprawd¼ na zegarach TEST 06:
    TNK: 7.5/31.0/38.5L -- oznacza kolejno lew± czê¶æ, praw± czê¶æ i sumê litrów w zbiorniku.
    Wykona³em ten test i wskazania by³y nastêpuj±ce

TNK: 2,8 /30,5/33,5 L - wyra¼nie jakby jedna komora pusta by³a

Dola³em 25 litrów i sprawdzi³em ponownie:

TNK: 17,5/36,6/54,1 (tak oko³o)

Sprawdzê jeszcze czy to pomo¿e jutro na zimnym jak odpalê (ostatnio dolanie paliwa poprawi³o sytuacjê).
    Jak takie wyniki nale¿y interpretowaæ? Uszkodzone co¶ w zbiorniku czy sama pompka do wymiany?
    Pozdrawiam

fm

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    poszukuje 740 4.4 99r-01r
    Sk±d
    olsztyn
    Witam Ja mia³em nieco inaczej . Musia³em mieæ ci±gle ponad 40l inaczej nie by³o jazdy. Wyci±gne³em wiêc pompe a na dnie zbiorniczka mnustwo syfu, wyczy¶ci³em wszystko ³adnie z³o¿y³em i by³o ok gdzies do 20l .Poni¿ej tego nie chcia³a chodziæ.Taki stam mia³em przez 3 miesi±ce a¿ tu tydzieñ temu pompe szlak trafi³ .Taki mój wniosek ¿e pompa jak ma dosyæ to nie daje rady przepompowaæ paliwa z drugiej komory poniewa¿ nie wytwarza odpowiedniego ci¶nienia, a tym samym zaczyna brakowaæ paliwa w czê¶ci z pomp± i tu ca³y skutek z³ej pracy silnika poni¿ej 40l.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    Sk±d
    olsztyn
    Witaj problem mo¿e wystêpowaæ na zimno nawet przy pe³nej drugiej komo¿e a to dla tego ¿e pompa nie trzyma ci¶nienia i jak rano odpalasz to chwilê musi pochodziæ ¿eby nabi³a do odpowiedniego. Potem jak bêdziesz je¿dzi³ i postoisz nawet godzinê to bêdzie dobrze. Efekt kulej±cego silnika wystêpuje dopiero po jakim¶ d³ugim czasie tego nie sprawdzi³em ale ja tak mia³em.Skoñczy³o siê na wymianie pompy.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    e38 735i
    Sk±d
    S-c
    Hm... Faktycznie tak siê dzieje, ¿e jak pochodzi trochê to jakby siê stabilizowa³, a kojarzy³em to z temperatur±. Z tym, ¿e ten pierwszy test z pust± komor± wykona³em ju¿ po ok 30 minutach pracy (podczas postoju na parkingu). No nic... rozejrzê siê za pomp± w takim razie chyba
    Pozdrawiam

fm

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    Sk±d
    olsztyn
    Mo¿esz najpierw sprawdziæ ci¶nienie je¶li masz jak albo otworzyæ klapê od pompy na zbiorniku tak aby¶ móg³ zobaczyæ czy paliwo siê przelewa z drugiej komory . Je¶li z paliwem bêdzie ok, to faktycznie bêdziesz musia³ siê przyj¿eæ innym ¿eczom.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •