Marzec 91, czyli nowy typ i w tym cały ból...
w takim razie nie ma innej opcji i padl akumulator cisnienia, chyba ?e po zgaszeniu silnika, pompowales hebel po kilka razy zanim stracil wyczuwalnie wspomaganie.
Na kilkukrotne nacisniecie nie ma mocnych.
Dziwi mnie brak komunikatu OBC w takim razie. Gdzies jest error bo spadek cisnienia musi by?.
Trol mial wiec racje - ja nie mam problemu z tym ?eby to przyznac otwarcie i bez czajenia si? na nieomylnosc, ktorej nigdy nie deklaruje.
Czarne e32 w benzynie!
Hej Arturo, ale napisz, czy okazało się, że ten nowszy typ z ATE jest już niedostępny, czy chodzi o cenę?
Z drugiej jednak strony jak masz dostęp do dobrych fachowców od obróbki metali, stary akumulator można by wyposażyć w nakręcaną nakładkę, która pasowałaby pod gwinty przewodów nowego typu i z głowy...albo
Kupić z używki przewód od akumulatora do regulatora (może ten który masz będzie pasował) oraz od regulatora do serwa hamulców starego typu i przełożysz sobie w godzinkę wszystko na stary typ. Regulator jest ten sam i inne połączenia również. W ten sposób możesz założyć stary typ akumulatora.
Ale jeżeli nowy typ ma kosztować 800 PLN, a stary 500 PLN, to już wolałbym nic nie kombinować i dołożyć te trzy stówki.
Ostatnio edytowane przez ttrol ; 06-01-2014 o 21:03
pozdrawiam Bartek
No, dobra, to jak już wstępnie skończyliście się drapać to dodam od siebie:
Langstrecke32 - Co do twojej teorii o wymianie czujnika/ów - W jaki sposób którykolwiek z czujników w tym układzie realizuje regulację ciśnienia ? Gdzie jest połączenie pomiędzy elementem sterującym a sterowanym ?
ttrol - Arturo ma najpewniej uszkodzony akumulator, ale jego wymiana niekoniecznie rozwiąże problem. U mnie akumulator trup, a po wymianie regulatora ciśnienia cały układ stabilny. Zacząłbym od wymiany regulatora. Wymiana szybka i bezproblemowa. Jeśli nic się nie zmieni, wtedy będziemy wiedzieli, że problem może mieć dwie przyczyny. Wspomniany przez Ciebie zawór w regulatorze, bądź/i sam akumulator.
Może tak być, jak napisałem wyżej, u Ciebie musiała być taka sytuacja. Musiałem po prostu nigdy nie trafić na uszkodzony regulator sam w sobie. Też myślałem, że uda mi się rozwiązać problem wymianą regulatora na używkę, ale nic się nie zmieniło i ustało dopiero po wymianie akumulatora.
Tak z ciekawości zapytam, czy z padniętym akumulatorem możesz awaryjnie gwałtownie zahamować(wrażenie nie było miłe jak mi się to pierwszy raz przytrafiło, a opóźnienie jest dość duże, powiedziałbym, że jakaś sekunda), bo rozumiem, że masz nowy typ układu. W starym nie można niestety i tu upatruję przeprojektowania układu, że akumulator jest po drodze to serwa hamulcowego, a nie na oddzielnym wyjściu.
Ostatnio edytowane przez ttrol ; 07-01-2014 o 10:18
pozdrawiam Bartek
Nowy typ układu. Da się zahamować awaryjnie rzecz jasna, ale pedał jest znacznie twardszy niż przy sprawnym akumulatorze.
Przyłączam się do oczekiwania na wieści o akumulatorze do nowego typu.
Dzięki za wyczerpujące informacje.
Akumulator ATE nowego typu jest dostępny na zamówienie, czas oczekiwania ok. 3 tygodnie, cena jak wcześniej pisałem 800zł. Można też trochę szybciej ściągnąć z ebay.de, cena z wysyłką do PL bardzo podobna.
Po numerach wychodzi, że ten jest właściwy: http://www.ebay.de/itm/ATE-Druckspei...item1e7e855b84