Zmiana była właśnie w grudniu/90
Zmiana była właśnie w grudniu/90
Ostatnio edytowane przez ttrol ; 04-01-2014 o 09:19
pozdrawiam Bartek
To ciekawe ceny zaproponowali , ja ostatnio jak pytałem to dostałem taką odpowiedź :
Febi 235 zł
ATE 420 zł
OE BMW 950 zł
Sam musisz posiedzieć w garażu żeby wiedzieć o czym piszesz.
Nie jest tylko kulą? Czym jest poza akumulatorem ciśnienia w takim razie? Magiczną szklaną kulą?
Napisałeś - objaw świadczy o wygazowanej kuli - a jednocześnie - kula nie przyjmuje odpowiedniego ciśnienia. BZDURA.
Dowiedz się że uszkodzony akumulator ciśnienia objawia się zupełnie inaczej.
Problem opisywany w wątku dotyczy REGULATORA CIŚNIENIA, zrozum to wreszcie i nie naciągaj ludzi na wydatki po 1000 zł.
Nie pierwszy raz widzę bzdury które wypisujesz tu na forum mając przekonanie o własnej wyższości nad wszystkim i wszystkimi.
Pozostaje mi się tylko uśmiechnąć.
Ten akumulator, podobnie jak akumulatory(kule) w zawieszeniu nivo są zbiornikami przeponowymi z gazem pod ciśnieniem(jak inaczej chciałbyś nabijać ciśnienie w zbiornik, gdzie olej jest nieściśliwy, to nie powietrze, ani gaz). Resztę już sam doczytasz, a możesz to zrobić na przykład tutaj:
http://bmwe32.masscom.net/maxf_website/booster.htm
Tu jest ładnie wszystko opisane, poza tym, że jak akumulator jest niesprawny to nie można gwałtownie zahamować, służy on również do buforowania ciśnienia wspomagania hamulcy, poza zapewnianiem ciśnienia również podczas braku pracy silnika. Podczas normalnego hamowania ciężko wyczuć, czy akumulator ciśnienia jest niesprawny.
Niech kolega z problemem napisze jeszcze czy ma twardy hamulec zaraz po zgaszeniu silnika, to może rozwieje Twoje wątpliwości. Zamiast tak się unosić, sam naciągasz kolegę na zakup czujników, które niczego do tematu nie wnoszą.
Widzę po stopce, że masz takie auto u siebie, odepnij sobie przewody od tych czujników, zobacz jak się auto zachowuje.
Dodam jeszcze, żebyś wiedział, że czujnik, który jest na górze o numerze 34331150922, mierzy zakres ciśnień w układzie wspomagania hamowania, zwraca rezystancję, jeżeli jest za niskie ciśnienie lub za wysokie wyrzuca błąd na zegarach o awarii układu wspomagania hamulcy "Brake Pressure" oraz zapala się kontrolka hamulców z wykrzyknikiem( ta kontrolka również się zapala, jeżeli jest za niski poziom płynu hamulcowego, natomiast tylko taką rolę spełnia w autach z silnikami innymi niż M70 lub M30 z serwem podciśnieniowym).
Drugi 34351182270, wkręcany z boku, mierzy ciśnienie z pompy zaraz na wejściu. Działa na zasadzie on off, normalnie otwarty, jeżeli ciśnienie jest niewłaściwe, zwiera oba piny i wtedy podświetla się kontrolka hamulców z wykrzyknikiem.
A teraz, jeżeli możesz wytłumacz mi i kolegom, jak na problem wyżej opisany ma wpływ wymiana tych czujników na inne.
Ostatnio edytowane przez ttrol ; 04-01-2014 o 17:20
pozdrawiam Bartek
Banol i Arturo napisali wyraźnie - nie mają komunikatu OBC o niskim ciśnieniu w układnie.
Akumulatory ciśnień są sprawne w obu przypadkach, przy wyczuwalnym sekundowym spadku ciśnienia winę ponosi czujnik na lewym kielichu.
Jeden potwierdził już że podmiana czujnika pomogła.
Czarne e32 w benzynie!
Hej, witam serdecznie stary przyjacielu. Widać Kraków murem stoi, byłem pewny, że się znacie :)
Wymiana czujnika nie może nic wnieść, Banol napisał, że wymienił cały regulator, widocznie był walnięty zawór ładowania akumulatora w samym regulatorze. Nic nie napisał, że wymienił sam czujnik, zresztą po analizie układu sam dojdziesz go tego, że to są tylko czujniki, nie zawory, pełnią tylko rolę ostrzegawczą.
Po czym wnosisz, że akumulator u kolegi Arturo jest sprawny?
U mnie było dokładnie tak jak napisał Arturo, czujniki sprawne, nie dawały komunikatu, ciśnienie we wspomaganiu hamulców było tylko przy włączonym silniku, cykanie co kilka sekund przy naciśniętym hamulcu(też wymieniłem regulator cały na używkę, chciałem iść po najmniejszej linii oporu, zanim kupię akumulator ciśnienia, bez rezultatu). Po wymianie akumulatora wszystko wróciło do normy. Podobnie jak w pozostałych dwóch przypadkach jakie miałem u znajomych, w tym jeden w e24. Akumulator traci gaz ze starości, to samo miałem w kulach od NIVO.
Z niecierpliwością czekam na wieści od Arturo.
Ostatnio edytowane przez ttrol ; 04-01-2014 o 22:19
pozdrawiam Bartek
Hej sz4lOny tu nie chodzi o rywalizację, tylko o poprawną diagnozę, żeby ktoś tu kiedyś zajrzał i od razu wiedział o co chodzi.
Do głowy przychodzi mi jeszcze jedna rzecz. Ja mówię o starym typie rozwiązania, bo z takim miałem do czynienia. Ty pewnie mówisz o nowszym, zapewne takie miał Banol, ja nie wiem z którego rocznika miał auto. Arturo ma to nowsze, reasumując z jego wypowiedzi. Układ jest wtedy inny, więc objaw może być inny, bo akumulator jest inaczej umieszczony w układzie, ale nadal z analizy wynika, że z wygazowanym akumulatorem nie ma możliwości dobijania ciśnienia na bufor. Podejrzewam jednak, że przeprojektowanie miało na celu wyeliminowanie opóźnienia wspomagania w przypadku uszkodzonego akumulatora, które miało miejsce w starym typie.
Arturo sprawdź jeszcze tak jak pisałem wcześniej, czy pedał hamulca twardnieje zaraz po wyłączeniu silnika.
Ostatnio edytowane przez ttrol ; 05-01-2014 o 08:30
pozdrawiam Bartek
Niestety po zgaszeniu silnika pedał hamulca robi się wyraźnie twardszy.