Czekaj na pismo, muszą je wysłać. A potem się odwołuj :)
Czekaj na pismo, muszą je wysłać. A potem się odwołuj :)
ok dzieki:)
W przypadku kosztorysu :
Przede wszystkim ubezpieczyciel zastosuje metodę amortyzacji części 50% za wiek auta co w przypadku OC jest praktyką nielegalną (w przypadku AC najczęściej jest to w umowie).
Druga sprawa, ubezpieczyciel zastosuję metodę części netto;
Trzecia sprawa, ubezpieczyciel lubi zrobić małe uchybienie poprzez niedodanie np. koloru metalicznego, brak cieniowania elementów bocznych w przypadku metalika (bo jak wiemy jeżeli malowane są drzwi przednie to trzeba wycieniować przedni błotnik);
Czwarta sprawa : roboczogodziny brane są zazwyczaj z sufitu (ja za założenie wkładu lusterka dostałem 180 zł a 3 lata temu za złożenie zderzaka dostałem 90 zł - ta sama firma)
W przypadku bezgotówkowej naprawy:
Dawaj auto do ASO (oni załatwią wszystko za Ciebie)
Sąd :
To jest w kalkulowane w ryzyko ubezpieczyciela. Na 100 - 5 się odwoła , 95 do przodu. Z OC sprawcy nie można stosować amortyzacji części oraz cen netto. Same pisma nic nie pomogą ... założenie sprawy 50 zł. Jest dużo firm które za free poprowadzą sprawę a różnica w wycenie dopiero będzie dzielona na Was (z tego żyją).
Ostatnio edytowane przez olejus ; 28-09-2011 o 11:26
Pić trzeba ! Jeść można !
Z reguły jak słyszą ASO w przypadku BMW to miękną im kolana.
ex:
E36 325 TDS AC Schnitzer (160KM, 305Nm)
E38 728iA Shadowline Individual
E53 X5 4,4i Sport Pack
a macie jakis adres firmy ktora tym sie zajmie?? bo woel kase niz aso bo bede sprzedawal auto i niewiem czy juz moge sprzedac
tzn mam isc do rzeczoznawcy bo naprawde jestem pierwszy raz w takiej sytuacji i dziekuje za kazda pomoc
Pić trzeba ! Jeść można !
Musisz poczekać na pismo od nich. W międzyczasie popytaj wśród znajomych (warsztaty, stacje kontroli pojazdów, motosklepy itp.) czy nie znają kogoś takiego, kto zajmuje się właśnie takimi sprawami w okolicy. Zapewniam Cię, że znajdziesz. To ostatnio bardzo popularna dziedzina działalności (właśnie przez te próby oszukiwania przez firmy ubezpieczeniowe).
ok zaraz jade do rzeczoznawcy za wycene bierze 300zl i powiedzial odrazu ze jedne drzwi przynajmiej do wymiany