-
Doświadczony Użytkownik
Kupno E38 Co i jak?
Szydząc i naśmiewając się z E38 w podświadomości czułem, że kiedyś do tego dojdzie i stało się Zamierzam kupić tego niegodnego następce z brzydkim tyłem ( :D ) mojej ukochanej seri E32.
Powodami które mną kierują to przede wszystkim troska o moje już 22 letnie E32 735iAL którego dobroci i piękna nie chce nadużywać i w efekcie stracić Pozbywać się go na pewno nie zamierzam. Dodatkowo mam chęć spróbowania czegoś świeższego.
Co mnie zachęca?
Ładny i spójny jeszcze przód nawiązujący dobrze do E32 z ładnym zderzakiem który nie stanowi połowy auta.
Podobna linia boczna nadwozia
Dostępne dobre i szersze wyposażenie
Ładne wnętrze zegary deska Fotele które pozostają Ergonomiczne i przyjazne nie ma tu potężnej przepaści między poprzednikiem jaka już skolei wyspępuje W E65 nawet między modelem E38.
Na nie: Tylko 1 przysłaby silnik R6
Tył który mi się nie podoba.
Progi jak W E36.
Teraz tak Silniki, Znany mi dobry endżin z E36 2.8 wydaje mi się przysłaby i niewymiarowy pojemnościowo do tej budy.
2.5 TDS (...)
3.0D Ponoć dobry i mało pali jednak go nie chcę
3.0 i 3.5 V8 jak już kupować V8 to 4.0 jak dla mnie hmm bolączki raczej mi są znane Odmy i luzujące się pompy oleju pozatym chyba jest ok?
4.0D hmm to coś co mnie interesuje ma ładny dźwięk w pewnym zakresie obrotów zbliżony do benzyny Ale kompletnie nic o nim nie wiem.
5.0 Dla mnie odpada troche o nim wiem i tyle mi wystarczy miło na niego popatrzeć jak dla mnie ale nie wybrał bym go.
Nasuwa mi się pytanie napewno ktoś z użytkowników zrobił taki up z E32 na E38 jakie są wasze spostrzeżenia myślę że równie przyjemnie się jeździ
Jakie silniki są polecane i na co zwracać szczególna ostrożność?
Jak jest z wytrzymałością Zawieszenia i które miejsca są wrażliwe blacharsko czy E38 ma ocynk? Rozważam silniki V8 i 4 litrowy Diesel
Czy użytkowanie na dobrym Gozie nie uprzyksza życia?
W mojej ex. E32 na sekwencji z silnikiem 3.5 byłem zadowolony.
Interesuje mnie skrzynia steptronik rozumiem że mozna jechać od 1 do ostatniego biegu w pełni kontrolując sekwencję zmiany przełożeń?
Kontrola trakcji daje się wpełni wyłączyć celem zabawy?
Nie chciałbym wyjmować modułu ASC żeby udowodnić E38 że potrafie tym zamielić
Aha zastanawiają mnie dane z wiki pedi mianowicie
740i[6] V8 4,0 l (3982 cm³), DOHC wtrysk 89,00 mm × 80,00 mm 10,0:1 286 KM (210 kW) przy 5800 obr/min 400 N•m przy 4500 obr/min 6,9 s 250 km/h
740i V8 4,4 l (4398 cm³), DOHC wtrysk 92,00 mm × 82,70 mm 10,0:1 286 KM (210 kW) przy 5400 obr/min 440 N•m przy 3600 obr/min 7,0 s 250 km/h
Dlaczego E38 z 4.4 niby tej samej mocy ale większym momentem miała by być wolniejsza od 4.0 Sądze że te dane w prawdziwym świecie nie mają żadnego sensu i pokrycia
Ostatnio edytowane przez ManiacDrifting ; 11-09-2011 o 18:08
-
Vip
Vip
Piszesz że nie chcesz v12 a chcesz v8 740d. To wcale nie jest tanie w utrzymaniu. Wszystko podwójne jak w v12. Koszt regeneracji wtryskiwacza to minimum 450zł a jest ich osiem. Nie wiem czy są dwie pompy czy jedna ale w dokumentacji niby cp3 co oznacza problemy z diagnozą. Dwie przepływki a w dieselu lubia padać. Dwie turbiny. Paliwa też spali i to nie mało. 4.0d to jak v12 tylko garków mniej. Świece też nie są tanie. Moim zdaniem albo 4.4 albo 5.4. 730d to za mało.
-
Doświadczony Użytkownik
Wiem że ten 4 litrowy Diesel Jest skomplikowany i napewno kosztowny w utrzymaniu ale myślę że nie powinien być awaryjny bardziej niż inne silniki i przy spokojnej jeździe spali tyle co i moje Benzynowe 3.5.
Silnik 4.4 Dla mnie coś ale zniechęca mnie pobór oleju tego silnika Przecież to nie dwusów z dozownikiem że pobiera sobie olej...
-
Vip
Vip
Może jest i mniej awaryjny według Ciebie ale jak się zepsuje to płynie się na duże pieniądze.
-
Doświadczony Użytkownik
Analizując 2.8 R6 było by najwytrzymalsze i najmniej skomplikowane ale tam mocy troche mało. Lub któryś z benzynowych V8 chyba innego rozsądnego wyboru nie ma
-
Doświadczony Użytkownik
najlepiej 4.4 lub 5.4 4.0d w utrzymaniu jest gorszy od 750 wieksze ryzyk0o awarii drogich podZespołów
-
Vip
Vip
Kup m60 to kompromis między trwałością i osiągami. To jest najtrwalsze rozwiązanie. Podwójny łańcuch rozrządu. Brak vanosów. Jedna przepływka. Mało wymagający komputer. Duża trwałość i prostota konstrukcji. Jak się zepsuje to kupić można drugi silnik za mniejsze pieniądze jak naprawa m67. Osiągi też nie najgorsze.
-
Doświadczony Użytkownik
Skoro tak mówicie o tym dieslu to rzeczywiście może w 4.0d najgorsze wydają się być dwie turbiny i chyba dwie pompy wtryskowe z tego co słyszałem że ma co niesie za sobą tylko koszty. Czyli żeby Zakupić E38 z silnikiem M60 a nie M62 to musi być ze starszego okresu produkcji?
Ostatnio edytowane przez ManiacDrifting ; 11-09-2011 o 21:49
-
Vip
Vip
Najważniejszy jest stan auta a nie rocznik!!! W m62 jest alternator chłodzony woda w nowszych rocznikach. Jest też sporo dodatków płatających figle. Lepsze jest auto starsze a świetnie utrzymane niż nowsze. Cena przeważnie idzie za rocznikiem a nie stanem.
-
Doświadczony Użytkownik
To wiem Od dawna Patrzy sie na stan nie na rok produkcji.
Więc reasumując Najmniej problemowy silnik M60 zastanę w pierwszych modelach do roku którego? myślę że i w takim znajdę interesujące mnie wyposażeni conajwyżej dołoży się przód poliftowy.
Uprawnienia umieszczania postów