Czesc szukuje sie do wymiany swiec , dlatego pytam o swiece . Wiem dokladnie jakie powinny byc z katalogu . Ale moze macie jakies swoje prywatne doswiadczenia na ten temat ? Kupowac NGK , Boscha czy moze Brisk ?
Czesc szukuje sie do wymiany swiec , dlatego pytam o swiece . Wiem dokladnie jakie powinny byc z katalogu . Ale moze macie jakies swoje prywatne doswiadczenia na ten temat ? Kupowac NGK , Boscha czy moze Brisk ?
Ja kupiłem NGK BKR6EK jak piszą w instrukcji oraz polecają w katalogu NGK i jestem zadowolony. Śmigam na LPG i nie ma problemu ze świecami.
Ważne, żeby sprawdzić szczelinę i ewentualnie ją dopasować by była zgodna z zaleceniami do tego silnika.
Kiedyś do E36 zamontowałem Beru. Strasznie się zawiodłem. Po 600 km nie szło autem jechać (a było tylko na Pb) i zamontowałem na powrót stare zużyte NGK i szło aż miło. Tak więc nie mam podstaw by szukać innych niż tego producenta.
Nein! Mein Schnitzel!
Byłem ostatnio na targach Intercarsu. Od marca tego roku pojawiły się nowe świece tanie i z dobrymi parametrami. Mowa o serii. TT firmy DENSO. Na razie jeszcze dojeżdżę swoje i je przetestuję. Cena za sztukę to koło 15 zł. Polecane do gazu. Są jedno elektrodowa ale podobno o ciekawej konstrukcji. Jak masz trochę kasy to możesz zainwestować w platynowe czy irydowe ale cena za sztukę to około 40-50 zł.
Sporo kiedyś montowałem NGK i się zawiodłem. Teraz montuję BOSCH i jest ok. Czasami BERU. Pracuję w bosch serwis i się trochę tych świec o wymieniałem. NGK po 15 tysiącach wyglądają tak jak BOSCH po 50 tyś. Mowa o zwykłych świecach. Sprawdziłem na kilku autach bmw.
Seban, chętnie dowiem cię czegoś więcej o tych Denso.
Jak zamontujesz u siebie, to koniecznie pochwal się wrażeniami :-)
Nein! Mein Schnitzel!
Na razie muszę trochę poczekać ale na pewno je zamontuję. Sam jestem ciekawy co są warte. Może w przyszłym miesiącu zdam relację. Do m30 katalog podaje w16tt a do m62 k20tt tak samo jak do m60. Ja płacę za sztukę do m30 12 zł.
Ostatnio edytowane przez seban123 ; 11-09-2011 o 12:35
Hmmm, dzisiaj dowiedziałem się, że kolega mojego szwagra w E39 M62 z LPG ma założone Brisk'i i jest ponoć megazadowolony. Wcześniej miał problemy ze świeczkami i gazem a po zamontowaniu Brisków - jak ręką odjął. Na opakowaniu jest napisane, że są przeznaczone do LPG i CNG. Cena... 9zł/szt. Chyba zaryzykuję niedługo te 70zł...
Brisk Silver DR 15YS
http://www.brisk.cz/img/catalog/19.jpg
EDIT:
Allegro - http://allegro.pl/dr15ys-brisk-silve...766530307.html
Ostatnio edytowane przez tuczi77 ; 11-09-2011 o 17:35
Tak myslalem co osoba to inne zdanie . Chyba jednak kupie zwykle swiece Ngk . Nie mam gazu i nie musze miec jakis wynalazkow .
Założyłem NGK i jestem zadowolony, nie ma problemów więc po co mam kombinować.
ex:
E36 325 TDS AC Schnitzer (160KM, 305Nm)
E38 728iA Shadowline Individual
E53 X5 4,4i Sport Pack
Jeśli nie trafisz na podróbki to na pewno będziesz zadowolony, problem w tym, że coraz trudniej o to.
Ja już 2 razy zawiodłem się na NGK, kilku moich znajomych też.
Aktualnie kupuje polskie iskry i nie mam problemów.
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
Założyłem ostatnio Denso TT do mojego M30B35 i zauważyłem poprawę w stosunku do NGK w pracy silnika po uruchomieniu na zimno.