Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 20

W±tek: 5HP30 - co to za b³±d i jak go naprawiæ?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    e38 m52 + LPG
    Sk±d
    Jastrzêbie Zdrój
    rozumie, ja te¿ mam miejsce na LOCK-UP'a, lecz go tam nie ma.. z rezystorem mo¿na pomy¶leæ powinien byæ "10w12ohm"
    Bia³y

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Cytat Zamieszczone przez bialydaro Zobacz posta
    12ohm
    Cewka elektromagnesu jak mierzy³em ma rezystancjê ok. 6,5ohm.
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    e38 m52 + LPG
    Sk±d
    Jastrzêbie Zdrój
    masz racje. wkrad³ mi sie b³±d mia³o byæ
    10w6ohm

Pozdro
    Bia³y

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    e38 m52 + LPG
    Sk±d
    Jastrzêbie Zdrój
    Cytat Zamieszczone przez brunoz Zobacz posta
    brunoz
    Przyjacielu rezystor taki jak poda³em 10w6Ohm dzia³a, b³edu nie wywala ;) Pozdrawiam
    Bia³y

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Odgrzejê temat - mi³o jak samochód komunikuje siê ze swoim kierowc±, ale czasem jednak to denerwuje, No i w koñcu zdenerwowa³o. Ostatnio, przez ciekawo¶æ (a w³a¶ciwie to robi±c porz±dki w baga¿niku) natkn±³em siê znowu na walaj±cy siê si³ownik :-) i zmierzy³em jego rezystancjê (a poniewa¿ cewka jest w tym przypadku zasilana napiêciem sta³ym, to w³a¶nie rezystancja a nie impedancja ma tu znaczenie). Wysz³o mi 20 Ohm. Przy za³o¿eniu ¿e podczas pracy silnika na cewkê bêdzie podawane 13V, moc strat wysz³a 8,45W. A w przypadku jak podawali¶cie 6 Ohm powinno byæ 28W.

Chyba, ¿e si³ownik pracuje tylko jak jest wci¶niêty stop? Choæ stoj±c minutê na ¶wiat³ach i tak przep³ywa przezeñ sporo pr±du..
    Nein! Mein Schnitzel!

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2013
    BMW
    e39 540i
    Sk±d
    ¯ary
    Zrobiê lekki odkop :) Czyli dla oszukania EGS'a trzeba wlutowaæ rezystor pomiêdzy pin 2 EGS'u a masê tak?

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Pinu nie pamiêtam.
    Przewody s± te¿ w jednej z kostek(pó³przezroczysta) w skrzynce ze sterownikami
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2013
    BMW
    e39 540i
    Sk±d
    ¯ary
    Nie mam po³±czenia z pó³prze¼roczyst± kostk±. Pamiêtasz mo¿e które s± to kolory przewodów na wtyczce? Nie chcê jej rozbieraæ, bo mo¿e siê to ¼le skoñczyæ. A, no i mój samochód to e39 540i, ale z tym samym sterownikiem AGS922.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Je¶li do sterownika skrzyni masz jedn± wtyczkê(w 97 by³a zmiana) to wg WDS pin 2 przewód czarno-fioletowy i pin 53 przewód fioletowy

Oba przewody id± do pó³przezroczystej wtyczki w skrzynce ze sterownikami(ta blisko b³otnika), piny 6 i 7 w tej kostce
    Henry Ford

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2013
    BMW
    e39 540i
    Sk±d
    ¯ary
    Uda³o siê :) 53 u mnie by³ br±zowo-fioletowy a przewody sz³y do kostki obok tej pó³przezroczystej(widocznie w e39 jest trochê inaczej). Wstawi³em najpierw 8ohm 10W, ale strasznie siê grza³ to dorzuci³em w szereg drugi 8ohm 10W i jest ok.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •