-
Vip
Vip
Cześć Grabol,
Kiedyś , kiedy jeszcze miałem automat, dotknął mnie dokładnie taki sam problem. Pojawił się po powrocie z zeszłorocznej wizyty na zlocie, po konkretnym ganianiu autem na poznańskiej autostradzie. Po tej wycieczce było dokładnie tak, jak opisujesz, mi również auto chodziło do 3go biegu po zagrzaniu skrzyni. 4 wbijała się tylko wtedy, gdy na 3 przeciągałem auto do odcięcia (może tego jeszcze nie sprawdziłeś, ale najprawdopodobniej tak będzie, po zmniejszeniu prędkości znowu wrzuci 3). W mniejszych zakresach obrotów, np. 4000- 5000, biegu wyższego niż 3 skrzynia za nic nie chciała wrzucić.
Długo głowiłem się, co może pomóc, bo olej raz już wymieniałem, ale ponad 3 czy 4 lata temu. Decyzja i tak zapadła, bo jest to najmniej kosztowne rozwiązanie i okazało się strzałem w dziesiątkę! Skrzynia wróciła do normalnej pracy, więcej problemów z nią nie było do momentu sprzedaży. Także ja bym zaczął od tego, ale to tylko moja wskazówka. Jeśli awaria jest poważniejsza, i tak naprawa będzie kosztowała kilkakrotnie więcej, niż sama czynność wymiany oleju i filtra.
Uprawnienia umieszczania postów