-
Zaawansowany U¿ytkownik
Wymiana p³ynu ch³odz±cego
Przymierzam siê do wymiany p³ynu ch³odz±cego. Chcia³em siê poradziæ czy móg³by mi kto¶ podpowiedzieæ jak znale¼æ korek spustowy na bloku silnika bo s³ysza³em ¿e te¿ trzeba z stamt±d spuszczaæ stary p³yn. MO¿e jakie¶ foto lub tu http://www.realoem.com/bmw/showparts...12&hg=11&fg=10
albo jakos opisac gdzie tego szukaæ. Pod autem mam plastikowe os³ony czy muszê je ¶ci±gaæ ¿eby dostaæ sie do korka spustowego na bloku silnika? Czy spuszczaj±c tylko z ch³odnicy i u¿ywaj±c p³ynu do p³ukania chlodnic te¿ mo¿e byæ.
jak najwygodniej spu¶ciæ p³yn z ch³odnicy czy konieczne jest w³a¿enie pod samochód i ¶ci±gania os³on plastikowych czy da rade od góry jako¶ rêkê wcisn±æ i odkrêciæ korek spustowy w ch³odnicy. pozycja nr 2 http://www.realoem.com/bmw/showparts...05&hg=17&fg=05
Proszê o podpowiedz jak to najlepiej zrobiæ zeby cos nie zepsuæ
czyta³em temat o odpowietrzaniu i trochê siê obawiam czy sobie biedy nie narobiê i zastanawiam siê czy nie daæ do serwisu. A co do serwisów to sobie tak my¶lê czy nie bêdzie tak ze wezm± kasê powiedz± ze zrobione a tam nic nie ruszyli
P.S: Samemu to mo¿e z 200 z³ by mnie to wynios³o 3 banki 5 litrowe p³ynu + p³ukanka.
-
Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
Cze¶æ,
ostatnio wymienia³em p³yn + kruciec. Generalnie mo¿esz odci±gn±æ gór± przez korek wpustowy tyle ile siê da ( pipetaq, du¿a strzykawka z wê¿em), resztê odpinaj±c w±¿, "wypu¶ciæ" do³em. Po zalaniu p³ynu, odpalasz, zagrzewaj±c auto robisz oprócz standardowego odpowietrzania ( u góry odpowietrznik - wkrêt krzy¿akowy), mozesz zrobiæ "usta usta" przez korek wpustowy - i po problemie.
Nie wiem, na ile ta metoda jest polecana przez fachowców - widzia³em, jak robi± u mnie zaufane i znaj±ce siê na E38 osoby z Magpolu.
Pozdrawiam
Igor
-
Zaawansowany U¿ytkownik
tak¿e zastanawia³em siê nad takim troche spartañskim sposobem wymiany p³ynu. Widac nie tylko mi takie pomys³y do g³owy przychodz± jak odpinanie dolnego wê¿a.
A co s±dzicie o p³ukaniu uk³adu specyfikami takimi jak Prestone Super Radiator Flush -
preparat do p³ukania ch³odnic http://allegro.pl/prestone-do-plukan...752628494.html
Czy warto czy wystarczy zalaæ ¶wie¿y p³yn?
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Moim zdaniem powinienes sobie odpuscic zlewanie plynu z blokow silnika. Slyszalem opinie, ze pozniej sa spore problemy z odpowietrzeniem ukladu. Mam zdjecia sruby spustowej na bloku ale nie wiem czy moge je tu umiescic. Zdjecia pochodza z ksiazki "Bentley BMW 7series". Prawa autorskie i inne bzdety ;) Zeby odkrecic te srubki musialbys sciagnac oslony i chyba ciezko tam dojsc bo uklad wydechowy zaslania troche. Najlepiej spusc plun z chlodnicy wyplucz plukanka Radiator Flush np. Prestona i zalej swiezy. Co do spuszczania plynu to chyba najlepiej sciagnac waz z dolu. Przez sam korek spustowy rozne gluty i inne ciala stale nie wyplyna. A z czasem moglo sie tam co nieco nazbierac. Napisz jak bedziesz juz po calej akcji :)
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Wymieni³em p³yn. Nie do koñca jestem zadowolony gdy¿ uda³o mi siê spu¶ciæ tylko 7 litrów. Nastêpnie przep³uka³em preparatem Prestone Super Radiator Flush. Po spuszczeniu p³ukanki wla³em wode deminaralizowana spusci³em i wla³em ok 7 litrów prestone p³ynu do ch³odnic.
Zawarto¶æ uk³adu ch³odzenia opró¿nia³em przez korek spustowy (okaza³ siê byæ plastikowy i nie by³o problemu z odkêceniem :-) ) w ch³odnicy który znajduje siê po lewej stronie na dole ch³odnicy (stoj±c przodem do auta).
Ogrzewanie w aucie jest. Sprawdzi³em to w³±czaj±c dmuchawê na przedni± szybê na ja³owym biegu leci ciep³e powietrze natomiast gdy obroty sa 2000 to ju¿ zaczyna pa¿yæ.
Na nogi te¿ leci ciep³e natomiast nawiew na twarz od strony kierowcy jest lekko ciep³y.
Czy na biegu ja³owym nawiew powinien byæ tak samo gor±cy jak na ka¿dych innych obrotach?
S³ysza³em co¶ o pompce wspomagaj±cej kr±¿enie cieczy? Czy trzeba wymieniaæ gdzie to jest w samochodzie i czy idzie zrobiæ to samemu?
Za jaki¶ czas spróbuje spu¶ciæ jeszcze trochê cieczy i dolaæ p³ynu do ch³odnic ¿eby z tych 5 litrów wody jak najmniej zosta³o.
Proszê o podpowiedzi. ;)
Ostatnio edytowane przez Seba665 ; 20-08-2011 o 22:13
-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
-
Zaawansowany U¿ytkownik
"S³ysza³em co¶ o pompce wspomagaj±cej kr±¿enie cieczy? Czy trzeba wymieniaæ gdzie to jest w samochodzie i czy idzie zrobiæ to samemu?"
pompa dodatkowa jest wraz z elektrozaworami po prawej stronie za silnikiem, dostêp s³aby ale bez problemu wymienisz, 3 sróbki i 3 wê¿e do ¶ci±gniêcia a sama pompa i elektrozawory s± w³o¿one w durki mocuj±ce bez ¶rób i ³atwo wychodz±
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
- Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
- Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
- Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
-
Zasady na forum