Jakieś sugestie ?
Jakieś sugestie ?
E36 320i M50B20 Coupe '94r --> E32 730iA M60B30 '93r --> E38 730i M60B30 '94r --> E39 540iA M62B44 '96r --> E38 730D M57D30 '99r
Yamaha DT 125 '97r --> Kawasaki ZZR 250 '92r --> Kawasaki ZXR 750 '93r
Odświeżam temat. I mnie nie ominął problem zablokowanej stacyjki... Po prostu gdy dojechałem do celu przekręciłem kluczyk w lewo wyjąłem... a ku mojemu zdziwieniu auto nadal chodziło. Ponowne włożenie kluczyka nic nie dało bo stał w miejscu, nie dało się nim ruszyć. Zdławiłem silnik na hamulcu, zgasł. Ale wszystko w środku nadal się świeciło więc odpiąłem akumulator i zamknąłem samochód. Następnego dnia z powrotem podłączyłem akumulator beeme odpaliłem z pychu i wróciłem do domu 160km... Teraz przydało by się to naprawić. Samochód stoi w garażu ale przecież z pychu nie będe go odpalał żeby gdzieś pojechać Od czego zacząć? Pewnie należało by wymontować stacyjkę.. Trudna to operacja? Gdzieś wyczytałem że to wszystko wina obudowy stacyjki, jakiegoś trzpienia ?? Najchętniej chciał bym to tak zrobić żeby nie zmieniać kluczyka..... Wystarczy wyjąć bębenek?
POMOCY
E36 320i M50B20 Coupe '94r --> E32 730iA M60B30 '93r --> E38 730i M60B30 '94r --> E39 540iA M62B44 '96r --> E38 730D M57D30 '99r
Yamaha DT 125 '97r --> Kawasaki ZZR 250 '92r --> Kawasaki ZXR 750 '93r
Hej, jak miałem próbę włamania do auta i zniszczono stacyjkę, zadzwoniłem po faceta od zamków, przyjechał i w godzinę wymienił wkład w stacyjce, który był wyłamany. Kosztowało mnie to 200 PLN plus klucz z wkładką, tylko, że u mnie nie ma immo fabrycznie. Zawsze możesz zadzwonić do takiego gościa i zapytać ile będzie wołał. Pewnie może Ci wymienić wkładkę dorobioną do Twojego kluczyka, kluczyk zostaje ten sam, więc immo też. Do e32 wkładka z kluczykiem kosztowała 180 PLN. Ceny sprzed dwóch lat.
pozdrawiam Bartek
jeżeli nie możesz nawet przekręcić kluczyka,to nic innego nie zostało tylko wymontować ją.Po demontażu plastikowej obudowy,zobaczysz dwie śruby (stożkowe główki)wykręcisz je jakimś ostrym narzędziem np:śrubokręt,dłuto no i oczywiście młotkiem:D śruby mają normalnie prawy gwint,ale ciężko się odkręcają(są wkręcane na kleju)Jeżeli już je wykręcisz i masz całą stacyjkę w ręku,to zaczynasz demontować blokadę kierownicy.W całej obudowie stacyjki jest wyżłobiony rowek z którego wychodzi metalowy języczek,płaskownik który osadzony jest tylko na sprężynce i trzyma go trzpień.Jeżeli zdemontujesz blokadę,to masz szansę na wyjęcie wkładki stacyjkiale zanim przystąpisz do demontażu tej właśnie blokady(języczek,płaskownik)spróbuj poobracać kluczykiem,może być tak że popuści
będziesz miał wtedy tylko wymianę wkładki i blokada będzie w całości!!