-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
m60b30 ga¶nie przy doje¿dzaniu do skrzy¿owania
tak jak w temacie czy na gazie czy pb jak wyluzuje przy prêdko¶ci pow. 20km/h(manual) to zawsze ga¶nie komp mi wywali³ ost przep³ywkê ale wcze¶niej te¿ gas³o macie jaki¶ pomys³y??
-
Vip
Vip
Czujnik po³o¿enia wa³u.A jak jest rozgrzana to czasem gin± wolne obroty?
-
Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
Podepnê siê do tematu. Mam m30b35 automat. Na zimno chodzi równiutko jak trzeba nic mu nie dolega (na gazie i na benzynie tak samo). Jak sie rozgrzeje do pionu (jakie¶ 2-3km) to szarpie, ga¶nie, po mocnym przegazowaniu napewno zga¶nie, jak jade delikatnie to jest szansa ¿e nie zga¶nie. Jak jecha³em ostatnio w trasie na benzynie to kogo¶ wyprzedza³em i przy kickdownie zredukowa³ bieg ale odrazu zacz±³ sie dusiæ obroty spada³y, musia³em odpu¶ciæ gaz i wtedy wyprzedzaæ delikatnie. Mo¿na powiedzieæ ¿e chodzi dobrze w zakresie 1,5-2,5tys obrotów. Gaz sekwencja. Sprawdza³em ju¿ praktycznie wszystko tzn: przep³ywka, silniczek krokowy, czujnik po³o¿enia przepustnicy, cewke, kable, nowe ¶wiece, nowa kopu³ka, nowy palec, sonda sprawdzona, ca³y uk³ad paliwowy (pompka, wtryski, listwa, regulator na listwie), ca³a instalacja elektryczna (swoj± przejrza³em i drug± te¿ podk³ada³em), czujniki temperatury, przeka¼niki, komputer(sterownik), wszystkie masy. To co wypisa³em wszystko jest sprawne na 100% i sprawdzone. Jedynie jeszcze zosta³ mi czujnik polo¿enia wa³u, chocia¿ zdaje mi sie ¿e ju¿ go podmienia³em. No i jeszcze ostatnia rzecz: katalizatory (mia³em je w³asnie wycinaæ ale sie rozpada³o :D i se przerwe zrobi³em).
-
Vip
Vip
Luzy zaworowe do sprawdzenia. Po zagrzaniu luzy siê kasuj±.
Szczelno¶æ kolektora kolejny temat do sprawdzenia.
Jak by by³ zabity kat do zaraz po odpaleniu zacz±³ by siê dusiæ i nie wkrêca³ by siê na obroty. Niskie obroty trzyma³ by normalnie. Sygna³ prêdko¶ci jest mocno potrzebny do podnoszenia obrotów podczas jazdy do oko³o 1000 lub 1200 i spadanie przy zatrzymywaniu.
Dzia³a prêdko¶ciomierz? Czujnik wa³ka czy by³ zmieniany? Czujnik wa³u raczej mo¿na wykluczyæ.
-
Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
silnik jest po kapitalnym remoncie (g³owica tak¿e) luzy s± ustawione idealnie na 0.3, pod kolektorem s± nowe uszczelki tak jak i wszêdzie, ci¶nienie w cylindrach równe. Wyj±³em w³a¶nie ten wydech z katalizatorami i wrzuci³em od strony silnika (do wydechu) ¿arówkê (trafi³a do katalizatora bo widzia³em w otworze od sondy) to z drugiej strony jak patrzy³em w katalizator ani nawet troszeczke prze¶witu ¶wiat³a nie by³o. Mia³em jeszcze drugi wydech nieco uszkodzony to teraz go poprawia³em, z rana wrzuce do samochodu i zobacze czy co¶ pomog³o. To ju¿ chyba ostatnia rzecz przez ktor± silnik mi niedomaga.
Prêdko¶ciomierz dzia³a, czujnik wa³ka zmieniany. Za ka¿dym razem jak odpalam go zimnego to przez ok.30s-60s mocno faluj± obroty, potem sie uspokaja i równiutko chodzi zanim temperatura do pionu nie dojdzie (nawet troszeczke wcze¶niej zaczyna ju¿ poszarpywaæ nim)
Ostatnio edytowane przez Coscast ; 08-08-2011 o 23:21
-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
Dzuda obroty ogólnie ma troszke niskie jak go pale po nocy to wchodzi na jakies 700 i odrazu jak by chcia³ zgasn±æ przez jak±¶ minute po tym trzyma ok 600 (ssanie) i schodzi do ok 500 plus minus 50 obr/min jak dodam delikatnie gazu to skacze sobie dodaje i odejmuje (my¶le ¿e to odma nowa ju¿ jedzie do mnie),przy kolektorze ss±cym s³ychaæ syczenie (jak by ³apa³ lewizne)
-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
to masz ju¿ g³ównego podejrzanego - lewe powietrze.
-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
a no mam my¶le ¿e odma która poma³u jedzie pomo¿e, dzisiaj rano zaobserwowa³em ¿e zaraz po odpaleniu obroty przez ok 2 s by³y ok pó¿niej spad³y do wart minimalnej i jak by nie chodzi³ na wszystkie baniaki do tego chmura dymu z rury wydechowej po dodaniu gazu( jak by go zala³o) wina przep³ywki??
-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
hmm.. to mo¿e byæ odma.
Ja mam taki przypadek, ¿e mam lewe powietrze na zimno. Czasem mniej a czasem bardziej. Czekam akurat na czê¶ci i maj± byæ jutro.
Ale przerobi³em dzisiaj bardzo ciekawy przypadek: auto odpali³o na zimno ku¶tykaj±c, ale trochê siê rozgrza³ i jako¶ sobie dawa³ radê (trz±s³ siê nieznacznie).
A¿ tu nagle auto zgas³o trzy razy podczas doje¿d¿ania do skrzy¿owañ. Stan±³em na zatoczce i próbujê odpaliæ. D³u¿ej krêci i zaraz po odpaleniu gas³. Patrzê wiêc pod maskê. Porusza³em wtyczkami od przep³ywki od czujnika temp., porusza³em przewodami powietrznymi, rezonatorem.. Odpalam, nadal to samo. Zdj±³em obudowê na silniku i waln±³em w kolektor ss±cy dwa razy. Po tym zabiegu autko odpalam i jest idealnie z obrotami (!) i jazd±. Wniosek - uszczelka pod kolektor. Jutro bêdzie u mnie.
-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
kolektor ss±cy??? powiadasz??
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
- Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
- Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
- Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
-
Zasady na forum