Witam!
Panowie mam problem z uk³adem ch³odzenia, sprawa jest do¶æ pilna poniewa¿ jestem 800km od domu. Ostatnim czasem posz³a mi pompa wody i spad³a ca³a woda i zagrza³o silnik (wskazówka temp. sta³a w po³owie), pompê wymieni³em. Zrobi³em 1 000 km i a¿ do wczoraj. Z pod zbiornika wyrównawczego w miejscu kontaktu zbiornika z os³on± ch³odnicy powoli sycza³o, potem parowaæ, a na koñcu waliæ wod± (uk³ad jest zalany wod± po wymianie pompy). Kupi³em na stacji kilka klejów poskleja³em i zrobi³em 700km a dzi¶ po 50 km znów w tym samym miejscu wywali³o przy zbiorniku, nie wiem jakie powinno byæ ci¶nienie w uk³adzie ale po okrêceniu odpowietrzenia s³ychaæ, ¿e ucieka du¿o pary wodnej, powietrza, woda siê gotuje i paruje, nie wiem czy to normalne, temperatura silnika ci±gle stoi na po³owie, ewentualnie co jaki¶ czas podskoczy do 3/4 ale szybko wraca do normy. Je¶li woda jest, w ¶rodku grzeje, nie wiem w czym tkwi problem, jedni mówi± g³owic±, inny ¿e problem z korkiem, inni ¿e w uk³adzie nie ma ci¶nienia i mo¿na by je¼dziæ nawet bez korka a znowu inni, ¿e jest du¿e ci¶nienie, dorad¼cie co¶ co to mo¿e byæ i w czym szukaæ problemu, dodam, ¿e silnik bierze olej, w oleju nie ma wody, ani w wodzie oleju. Przy odpalaniu i biegu ja³owym silnikiem lekko trzepie i s³ychaæ lekkie stukanie, pukanie.

Odpowiedz z cytatem