-
Doświadczony Użytkownik
aaa chyba że taak
Przyszło mi do głowy że ogrzewania :D
A co do skrzyni to może być tak jak napisał banol.
Ostatnio edytowane przez ManiacDrifting ; 04-11-2011 o 12:18
-
Zaawansowany Użytkownik
Banol jak zwykle w samo sedno. Konwerter został ze starej na wieńcu, zalożyłem drugą, doje***em śrubami, nie chciała dojść, ale w końcu z hukiem (ostatnie milimetry) wskoczyła. Zniszczyłem coś tym bezmyślnym manewrem? Może podeśle mi ktoś link jak to zrobić właściwie, dzięki
-
Vip
Vip
Hej, to jest podstawowy błąd przy składaniu tych skrzyń, nawet nie pomyślałem, że jak się brałeś tego nie wiesz. Teraz zostaje Ci inna skrzynia bo uszkodziłeś pompę.
-
Zaawansowany Użytkownik
Przykro mi stary... Wolałbym stawiać trafne diagnozy w lepszych okolicznościach. Następnym razem będziesz wiedział :)
Wyjmij skrzynię i oceń uszkodzenia pompy i szyjki konwertera. Najprawdopodobniej pompa jest do wymiany. Możesz przełożyć ją ze starej skrzyni.
Nie zdejmuj i nie zakładaj skrzyni z konwerterem przykręconym do wieńca. Zawsze musi zostać w skrzyni. Odkręca się go przez okrągły otwór z przodu kopulacji (po stronie silnika) Czasem ma zaślepkę gumową, częściej już nie. Jest przykręcony trzema śrubami, do których przez ów otwór dostęp jest bardzo dobry. Musisz przy pomocy płaskiego śrubokręta przekręcać konwerterem do momentu, kiedy w otwoze pojawi się śruba.
Przy montażu skrzyni włóż szyjkę konwertera w otwór w pompie kiedy skrzynia jest jeszcze wyjęta i obracaj nim dopóki nie wskoczy na swoje miejsce. Całość zamontuj, sruby do kopulacji mają wkręcać się luźno. Kiedy paczka jest już na miejscu, obracaj wieńcem przez okrągły otwór do momentu kiedy otwory w nim i konwerterze się pokryją i przykręć konwerter.
-
Zaawansowany Użytkownik
Bo prawda jest taka,że jak coś się wpier... na siłę to się źle kończy:)
ja kiedyś 2godziny walczyłem z v6 w fordzie bo nie chciała skrzynia dojść do silnika ...jak już nas napier... kręple od dźwigania to ktoś trzeźwy na umyśle wziął i policzył zęby na wielowpuście co się okazało...konwerter od granady miał 1ząb więcej niż ten od scorpio...:D:D
skrzynia czy manual czy automat ma pasowac tak by się lekkim pchnięciem dosunęła do końca:)
-
Zaawansowany Użytkownik
Hehe Gilmor, widzę, że mamy podobną przeszłość :D
1xTaunus 2.0 V6
2xGranada 2,8i
A Scorpio to po kolei - 2.9, 2.8, i 2x Cosworth
Do Granaday to cały czas czuję sentyment i jak się jakaś rokująca nadzieję na odbudowę trafi po pieniądzach, to coś czuję, że nie wytrzymam i kupię...
-
Zaawansowany Użytkownik
u mnie przed domem stoi złota granada mkII 2,0 na automacie buda bangla silnik idzie pod rozwiert
do mojego turboneza , ma seryjny nivomat może jesteś zainteresowany:>???
-
Zaawansowany Użytkownik
Dzięki Panowie, teraz tylko zastanawiam się czy zamieścić ogłoszenie "kupie 4hp22" czy "sprzedam na części" ;) pozdrawiam
-
Zaawansowany Użytkownik
najpierw zobacz co spier... a potem myśl bo nakupujesz i komis będziesz mógł otworzyć a nie jeździć:D
Uprawnienia umieszczania postów