[opony] ROZMIARY OPON W E38

Wątek: [opony] ROZMIARY OPON W E38

1. Awatar YBSA

YBSA powiedział/a:
    Za małe.
    235/50R18
    255/45R18
    Takie zaleca fabryka i tego należy się trzymać. W innym przypadku tzn w razie dużych odstępstw od rozmiaru fabrycznego szwankuje skrzynia biegów oraz układ ABS/DSC. Z tego co pamiętam to chyba 5% jest odstępstwa.

- mamo, mamo, dlaczego ci ludzie klękają?
    - bo to jedzie BMW e38 synku...
    -------------------------------------------------
    ///M-Sport Individual

2. Awatar vmasher

vmasher powiedział/a:
    Cytat Zamieszczone przez YBSA Zobacz posta
    Za małe.
    235/50R18
    255/45R18
    Takie zaleca fabryka i tego należy się trzymać. W innym przypadku tzn w razie dużych odstępstw od rozmiaru fabrycznego szwankuje skrzynia biegów oraz układ ABS/DSC. Z tego co pamiętam to chyba 5% jest odstępstwa.
    serio tak się dzieje ? myślałem że jedynym aspektem może być zmniejszenie komfortu jazdy

jaka jest dokładnie dopuszczalna róznica średnicy opony w e38 ? ile % ?
    Ostatnio edytowane przez vmasher ; 23-03-2015 o 19:37

3. bloodyopel powiedział/a:
    Ja gdzieś czytałem o max 4%. Najładniej rozmiary rozpisane masz tutaj http://7er.pl/showthread.php/844-opo...ary-opon-w-E38

4. Bartos powiedział/a:
    Skrzynia nie będzie szwankować, nic się nie będzie dziać. Te 4 czy 5% dotyczy opon między przednia a tylna osią.

5. Awatar vmasher

vmasher powiedział/a:
    Bartos tak tez i ja na chlopski rozum myslalem. Jakby byla roznica wysokosci pomiedzy osiami to mogly by ASC i skrzynia glupiec, ale roznic pomiedzy osiami nie bedzie, tylko roznica wysokosci wzgledem fabryki wiec poza przeklamaniem predkosciomierza i ewentualnym spadkiem komfortu jazdy nic dziac sie nie powinno :-) przynajmniej ja to tak rozumiem

6. Bartos powiedział/a:
    Zgadza się, a co do prędkościomierza to on już na fabrycznych przekłamuje :)

7. Awatar sebekcenturion

sebekcenturion powiedział/a:
    Koledzy planuje zakup opon letnich juz na przyszły sezon mam dwie szerokości felg TYŁ--->>>9,5JX18EH2 i PRZÓD --->>>8JX18H2. Rozmiar 18 cali. Jakie opony powinny być na tej feldze ???

8. Awatar tuczi77

tuczi77 powiedział/a:
    Cytat Zamieszczone przez sebekcenturion Zobacz posta
    Koledzy planuje zakup opon letnich juz na przyszły sezon mam dwie szerokości felg TYŁ--->>>9,5JX18EH2 i PRZÓD --->>>8JX18H2. Rozmiar 18 cali. Jakie opony powinny być na tej feldze ???
    A Ty nie masz szukajki?
    http://7er.pl/showthread.php/1781-op...ARY-OPON-W-E38

9. Bartos powiedział/a:
    A tam szukajka, wystarczy drzwi otworzyć i na naklejce pisze.

10. Awatar tuczi77

tuczi77 powiedział/a:
    Cytat Zamieszczone przez Bartos Zobacz posta
    A tam szukajka, wystarczy drzwi otworzyć i na naklejce pisze.
    To jest pikuś... Właśnie zdałem sobie sprawę, że wkleiłem linka do bieżącego tematu tylko że do jego 1 strony... Jestę miSZCZem!