Czy w czujnikach ci¶nienia opon s± jakie¶ baterie ?
Czy w czujnikach ci¶nienia opon s± jakie¶ baterie ?
Ostatnio edytowane przez Sebek ; 21-07-2011 o 09:10
z tego co kiedy¶ wyczyta³em do pewnego roku czujniki mia³y baterie wewn±trz, pó¼niej wykorzystywa³y pole magnetyczne. w czujnikach w e38 raczej s± baterie.
niedawno wymienia³em u siebie dwa, koszt ori to 50z³ szt.
Z ró¿nych zaczytanych opowie¶ci wiem, ¿e w czujnikach ci¶nienia zazwyczaj s± bakterie bo upraszcza to znacznie konstrukcje tego systemu.
Zmieniaj±c nieco temat: czy da siê doinstalowaæ do E38 system pomiaru ci¶nienia w ko³ach?
Nein! Mein Schnitzel!
System czujnikow cisnienia w e38 nazywa sie RDC.
Czujniki montowane oryginalnie pochodza od firny BERU i kosztuja nowe ok, 200 zlotych za sztuke.
Z systemem RDC byly i sa czeste problemy w e38 i w e65.
Baterie w czujnikach sa zalane na stale i nie mam mozliwosci ich zmiany.
System RDC mozna dolozyc - sterownik + czujniki lecz wieksza czesc uzytkownikow ten system demontuje lub deaktywuje.
Ostatnio edytowane przez Sebek ; 21-07-2011 o 13:00
Pozdrawiam, Sebek
Masz pytanie lub problem odno¶nie funkcjonowania forum, wspó³pracy ...
Proszê o kontakt ze mn± .!
Musze potwierdziæ ze e38 ma problemy z tym systemem. wczoraj pad³y mi dwa kolejne czujniki :/
Niby pierdo³a ale denerwuje.
Muszê skorygowaæ swoj± wcze¶niejsz± odpowied¼. Pisz±c o cenie 50z³ za szt. mia³em na my¶li zaworki/wentyle
z tego co s³ysza³em problemy z czujnikami czê¶ciej dotycz± samych zaworków które nie wytrzymuj± wstrz±sów spowodowanych stanem naszych dróg.
Ee to nie chcê... :-/
Nein! Mein Schnitzel!
Ja przekrecalem stare zaworki na nowe czujniki i wszystko chodzilo.
Pozdrawiam, Sebek
Masz pytanie lub problem odno¶nie funkcjonowania forum, wspó³pracy ...
Proszê o kontakt ze mn± .!
Czyli jak wymieniê zaworki to mi zacznie RDC chodziæ? Co siê w tych zaworkach psuje, ¿e ca³y czujnik nie dzia³a?
EDIT:
O, a ch³opaki z bratniego kraju bateryjkê wyd³uba³y...
http://3eka.com/2010/07/20/bmw-rdc-sensor-preparation/
Ostatnio edytowane przez hatecraft ; 22-07-2011 o 13:55
Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
G. K. Chesterton
U mnie pojawia siê komunikat, 'Tyre Control Inactive'. Mo¿e to oznaczaæ ten wentylek? Czy uszkodony wentylek mo¿e przepuszczaæ powietrze?