Czy w czujnikach ciśnienia opon są jakieś baterie ?
Czy w czujnikach ciśnienia opon są jakieś baterie ?
Ostatnio edytowane przez Sebek ; 21-07-2011 o 09:10
z tego co kiedyś wyczytałem do pewnego roku czujniki miały baterie wewnątrz, później wykorzystywały pole magnetyczne. w czujnikach w e38 raczej są baterie.
niedawno wymieniałem u siebie dwa, koszt ori to 50zł szt.
Z różnych zaczytanych opowieści wiem, że w czujnikach ciśnienia zazwyczaj są bakterie bo upraszcza to znacznie konstrukcje tego systemu.
Zmieniając nieco temat: czy da się doinstalować do E38 system pomiaru ciśnienia w kołach?
Nein! Mein Schnitzel!
System czujnikow cisnienia w e38 nazywa sie RDC.
Czujniki montowane oryginalnie pochodza od firny BERU i kosztuja nowe ok, 200 zlotych za sztuke.
Z systemem RDC byly i sa czeste problemy w e38 i w e65.
Baterie w czujnikach sa zalane na stale i nie mam mozliwosci ich zmiany.
System RDC mozna dolozyc - sterownik + czujniki lecz wieksza czesc uzytkownikow ten system demontuje lub deaktywuje.
Ostatnio edytowane przez Sebek ; 21-07-2011 o 13:00
Pozdrawiam, Sebek
Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
Proszę o kontakt ze mną .!
Musze potwierdzić ze e38 ma problemy z tym systemem. wczoraj padły mi dwa kolejne czujniki :/
Niby pierdoła ale denerwuje.
Muszę skorygować swoją wcześniejszą odpowiedź. Pisząc o cenie 50zł za szt. miałem na myśli zaworki/wentyle
z tego co słyszałem problemy z czujnikami częściej dotyczą samych zaworków które nie wytrzymują wstrząsów spowodowanych stanem naszych dróg.
Ee to nie chcę... :-/
Nein! Mein Schnitzel!
Ja przekrecalem stare zaworki na nowe czujniki i wszystko chodzilo.
Pozdrawiam, Sebek
Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
Proszę o kontakt ze mną .!
Czyli jak wymienię zaworki to mi zacznie RDC chodzić? Co się w tych zaworkach psuje, że cały czujnik nie działa?
EDIT:
O, a chłopaki z bratniego kraju bateryjkę wydłubały...
http://3eka.com/2010/07/20/bmw-rdc-sensor-preparation/
Ostatnio edytowane przez hatecraft ; 22-07-2011 o 13:55
Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
G. K. Chesterton
U mnie pojawia się komunikat, 'Tyre Control Inactive'. Może to oznaczać ten wentylek? Czy uszkodony wentylek może przepuszczać powietrze?