Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 20

W±tek: Automatyczne w³±czenie PDC z przodu przy prêdko¶ci 20km/h

Super Moderator Awatar olejus
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    BIEMDABLJU SEVEN FOUR FIVE
    Sk±d
    Wroc³aw
    Cytat Zamieszczone przez Bartek760i Zobacz posta
    Automatyczne w³±czenie czujników przy wyhamowaniu do prêdko¶ci mniejszej ni¿ 20 km/h? Dobrze zrozumia³em? Wed³ug mnie nie przydatne, wyobra¼cie sobie poruszanie siê w korkach, stanie na czerwonym ¶wietle czy chocia¿by puszczanie pieszych na przej¶ciu kiedy inne pojazdy podje¿d¿aj± do nas. Stoj±c w korku czujniki ca³y czas piszcza³yby przez samochody stoj±ce przed nami i za nami. VW ma jeszcze inny d¼wiêk PDC, cichy i ³agodny, a BMW ostry, g³o¶ny i piszcz±cy wiêc wydaje mi siê ¿e na d³u¿sz± metê by³oby to niezno¶ne.
    Nie mogê siê z tym zgodziæ w 100%. W MB d¼wiêk jest te¿ ostry i w korku nie pamiêtam abym doje¿d¿a³ do kogo¶ tak aby czujniki mi drynda³y ale raz mnie ten system wkurzy³ jak by³a mg³a , jecha³em wolno i piszcza³ non toper.
    Piæ trzeba ! Je¶æ mo¿na !

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar voshon
    Do³±czy³
    Mar 2010
    BMW
    e65 745i 2003
    Sk±d
    Bytom
    Wystarczy³o wcisn±æ OFF i system wy³±czyæ ;-) Rozwi±zanie w MB mnie te¿ zdecydowanie bardziej siê podoba, a sytuacje w których mo¿e dra¿niæ automatyczne w³±czanie siê PDC s± w zdecydowanej mniejszo¶æ od tych, gdzie taki ficzer zdecydowanie przyda³by siê :)
    Locha pali:

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Cytat Zamieszczone przez olejus Zobacz posta
    Po raz pierwszy zgodzê siê z Evanem ! A gdyby BMW tak zak³ada³o, ¿e go¶cie którzy umiej± je¼dziæ to sprzeda¿ by³a by s³abiutka.
    Ups zapomnialem o twoich wyczynach w parkingu podziemnym :D

Pozdrowienia od kierowcow umiejacych parkowac przodem :crazy_pilot:
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Super Moderator Awatar olejus
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    BIEMDABLJU SEVEN FOUR FIVE
    Sk±d
    Wroc³aw
    Cytat Zamieszczone przez BOSS Zobacz posta
    Ups zapomnialem o twoich wyczynach w parkingu podziemnym :D

Pozdrowienia od kierowcow umiejacych parkowac przodem :crazy_pilot:
    A to Ty jednak to widzia³e¶ :D :D :D Nigdy nie mówi³em, ¿e jestem mega dobry kierowca.
    Piæ trzeba ! Je¶æ mo¿na !

Super Moderator Awatar EVAN
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 '99 740iA, X3 M40i '20, I3s '20
    Sk±d
    Kêtaki
    BOSS ale ta sytuacja z Paw³em pokazujê, ¿e PDC w BMW nie jest zbyt dobre :)
    Siedzia³em w ¶rodku i nic nie pika³o do momentu uderzenia.
    Ja mia³em podobn± sytuacjê w X5 gdzie zaliczy³em s³up graniczny w Korbielowie :D
    Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    PDC jest fajny, ale ma jedn± wadê - nie wszystko wy³apie. A my przyzwyczaili¶my siê, ¿e jednak wszystko. Ile razy parkowali¶cie a z przodu czy z ty³u by³ s³up czy znak? Na szczê¶cie u mnie wykrywa go w porê, ale nigdy nie ufam temu systemowi w 100%. Jak zbli¿am siê do s³upka i on mi nie zaczyna popiskiwaæ, to wiem, ¿e jestem zdany na siebie. I przede wszystkim tych umiejêtno¶ci trzeba wykorzystywaæ. Natomiast PDC jest dodatkow± pomoc± w parkowaniu a nie g³ównym czynnikiem okre¶laj±cym stopien bezpieczeñstwa parkowania.

Adektwatnie, przygotowuj±c siê do cofania auta, nie wystarczy tylko patrzeæ w lusterka boczne i ¶rodkowe. Nale¿y te¿ rozejrzeæ siê woko³o czy np. kto¶ nie jedzie albo nie idzie poza stref± widoczno¶ci w lusterku. I o tym nie powiadomi nas ¿aden system. Trzeba samemu. PDC jest takim jakby lusterkiem pokazuj±cym fragment otoczenia.

Jak bardzo potrzebujesz PDC podczas doje¿d¿ania do auta poprzedzaj±cego, to mo¿esz zrzucaæ na N na chwilê. Choæ nie jestem przekonany, czy taka metoda jest godna polecenia (osobi¶cie kilka razy zrzuci³em na N podczas jazdy bo my¶la³em, ¿e jestem w S i skrzyni nic siê nie sta³o poza wej¶ciem ponownie na uprzednio wybrany bieg).

Jestem ciekaw, sk±d PDC 'wie' o prêdko¶ci auta - mo¿e da siê ten przewód uci±æ i wtedy bêdzie zawsze w³±czony?
    Nein! Mein Schnitzel!

Do³±czy³
    Mar 2010
    BMW
    e65 745i 2003
    Sk±d
    Bytom
    Uci±æ co¶ w e65, doooskona³y pomys³ .... ;)
    Locha pali:

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    ...mówisz, ¿e auto siê zorientuje i za karê siê obrazi i nie pojedzie?
    Nein! Mein Schnitzel!

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Cytat Zamieszczone przez EVAN Zobacz posta
    BOSS ale ta sytuacja z Paw³em pokazujê, ¿e PDC w BMW nie jest zbyt dobre :)
    Siedzia³em w ¶rodku i nic nie pika³o do momentu uderzenia.
    Ja mia³em podobn± sytuacjê w X5 gdzie zaliczy³em s³up graniczny w Korbielowie :D

Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Do³±czy³
    Mar 2010
    BMW
    e65 745i 2003
    Sk±d
    Bytom
    Cytat Zamieszczone przez brunoz Zobacz posta
    ...mówisz, ¿e auto siê zorientuje i za karê siê obrazi i nie pojedzie?
    Pojechaæ pojedzie, ale zapewne zakomunikuje Ci w jaki¶ sposób swoje niezadowolenie z tego faktu :D
    Locha pali:

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •