BOSS ale ta sytuacja z Paw³em pokazujê, ¿e PDC w BMW nie jest zbyt dobre :)
Siedzia³em w ¶rodku i nic nie pika³o do momentu uderzenia.
Ja mia³em podobn± sytuacjê w X5 gdzie zaliczy³em s³up graniczny w Korbielowie :D
Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98
PDC jest fajny, ale ma jedn± wadê - nie wszystko wy³apie. A my przyzwyczaili¶my siê, ¿e jednak wszystko. Ile razy parkowali¶cie a z przodu czy z ty³u by³ s³up czy znak? Na szczê¶cie u mnie wykrywa go w porê, ale nigdy nie ufam temu systemowi w 100%. Jak zbli¿am siê do s³upka i on mi nie zaczyna popiskiwaæ, to wiem, ¿e jestem zdany na siebie. I przede wszystkim tych umiejêtno¶ci trzeba wykorzystywaæ. Natomiast PDC jest dodatkow± pomoc± w parkowaniu a nie g³ównym czynnikiem okre¶laj±cym stopien bezpieczeñstwa parkowania.
Adektwatnie, przygotowuj±c siê do cofania auta, nie wystarczy tylko patrzeæ w lusterka boczne i ¶rodkowe. Nale¿y te¿ rozejrzeæ siê woko³o czy np. kto¶ nie jedzie albo nie idzie poza stref± widoczno¶ci w lusterku. I o tym nie powiadomi nas ¿aden system. Trzeba samemu. PDC jest takim jakby lusterkiem pokazuj±cym fragment otoczenia.
Jak bardzo potrzebujesz PDC podczas doje¿d¿ania do auta poprzedzaj±cego, to mo¿esz zrzucaæ na N na chwilê. Choæ nie jestem przekonany, czy taka metoda jest godna polecenia (osobi¶cie kilka razy zrzuci³em na N podczas jazdy bo my¶la³em, ¿e jestem w S i skrzyni nic siê nie sta³o poza wej¶ciem ponownie na uprzednio wybrany bieg).
Jestem ciekaw, sk±d PDC 'wie' o prêdko¶ci auta - mo¿e da siê ten przewód uci±æ i wtedy bêdzie zawsze w³±czony?
Nein! Mein Schnitzel!
...mówisz, ¿e auto siê zorientuje i za karê siê obrazi i nie pojedzie?
Nein! Mein Schnitzel!