Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Automatyczne włączenie PDC z przodu przy prędkości 20km/h

Super Moderator Awatar olejus
    BMW
    BIEMDABLJU SEVEN FOUR FIVE
    Cytat Zamieszczone przez Bartek760i Zobacz posta
    Automatyczne włączenie czujników przy wyhamowaniu do prędkości mniejszej niż 20 km/h? Dobrze zrozumiałem? Według mnie nie przydatne, wyobraźcie sobie poruszanie się w korkach, stanie na czerwonym świetle czy chociażby puszczanie pieszych na przejściu kiedy inne pojazdy podjeżdżają do nas. Stojąc w korku czujniki cały czas piszczałyby przez samochody stojące przed nami i za nami. VW ma jeszcze inny dźwięk PDC, cichy i łagodny, a BMW ostry, głośny i piszczący więc wydaje mi się że na dłuższą metę byłoby to nieznośne.
    Nie mogę się z tym zgodzić w 100%. W MB dźwięk jest też ostry i w korku nie pamiętam abym dojeżdżał do kogoś tak aby czujniki mi dryndały ale raz mnie ten system wkurzył jak była mgła , jechałem wolno i piszczał non toper.
    Pić trzeba ! Jeść można !

Zaawansowany Użytkownik Awatar voshon
    BMW
    e65 745i 2003
    Wystarczyło wcisnąć OFF i system wyłączyć ;-) Rozwiązanie w MB mnie też zdecydowanie bardziej się podoba, a sytuacje w których może drażnić automatyczne włączanie się PDC są w zdecydowanej mniejszość od tych, gdzie taki ficzer zdecydowanie przydałby się :)
    Locha pali:

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez olejus Zobacz posta
    Po raz pierwszy zgodzę się z Evanem ! A gdyby BMW tak zakładało, że goście którzy umieją jeździć to sprzedaż była by słabiutka.
    Ups zapomnialem o twoich wyczynach w parkingu podziemnym :D

Pozdrowienia od kierowcow umiejacych parkowac przodem :crazy_pilot:
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Super Moderator Awatar olejus
    BMW
    BIEMDABLJU SEVEN FOUR FIVE
    Cytat Zamieszczone przez BOSS Zobacz posta
    Ups zapomnialem o twoich wyczynach w parkingu podziemnym :D

Pozdrowienia od kierowcow umiejacych parkowac przodem :crazy_pilot:
    A to Ty jednak to widziałeś :D :D :D Nigdy nie mówiłem, że jestem mega dobry kierowca.
    Pić trzeba ! Jeść można !

Super Moderator Awatar EVAN
    BMW
    E38 '99 740iA, X3 M40i '20, I3s '20
    BOSS ale ta sytuacja z Pawłem pokazuję, że PDC w BMW nie jest zbyt dobre :)
    Siedziałem w środku i nic nie pikało do momentu uderzenia.
    Ja miałem podobną sytuację w X5 gdzie zaliczyłem słup graniczny w Korbielowie :D
    Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98

Doświadczony Użytkownik Awatar brunoz
    BMW
    E38 740iA
    Blog
    11
    PDC jest fajny, ale ma jedną wadę - nie wszystko wyłapie. A my przyzwyczailiśmy się, że jednak wszystko. Ile razy parkowaliście a z przodu czy z tyłu był słup czy znak? Na szczęście u mnie wykrywa go w porę, ale nigdy nie ufam temu systemowi w 100%. Jak zbliżam się do słupka i on mi nie zaczyna popiskiwać, to wiem, że jestem zdany na siebie. I przede wszystkim tych umiejętności trzeba wykorzystywać. Natomiast PDC jest dodatkową pomocą w parkowaniu a nie głównym czynnikiem określającym stopien bezpieczeństwa parkowania.

Adektwatnie, przygotowując się do cofania auta, nie wystarczy tylko patrzeć w lusterka boczne i środkowe. Należy też rozejrzeć się wokoło czy np. ktoś nie jedzie albo nie idzie poza strefą widoczności w lusterku. I o tym nie powiadomi nas żaden system. Trzeba samemu. PDC jest takim jakby lusterkiem pokazującym fragment otoczenia.

Jak bardzo potrzebujesz PDC podczas dojeżdżania do auta poprzedzającego, to możesz zrzucać na N na chwilę. Choć nie jestem przekonany, czy taka metoda jest godna polecenia (osobiście kilka razy zrzuciłem na N podczas jazdy bo myślałem, że jestem w S i skrzyni nic się nie stało poza wejściem ponownie na uprzednio wybrany bieg).

Jestem ciekaw, skąd PDC 'wie' o prędkości auta - może da się ten przewód uciąć i wtedy będzie zawsze włączony?
    Nein! Mein Schnitzel!

BMW
    e65 745i 2003
    Uciąć coś w e65, doooskonały pomysł .... ;)
    Locha pali:

Doświadczony Użytkownik Awatar brunoz
    BMW
    E38 740iA
    Blog
    11
    ...mówisz, że auto się zorientuje i za karę się obrazi i nie pojedzie?
    Nein! Mein Schnitzel!

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez EVAN Zobacz posta
    BOSS ale ta sytuacja z Pawłem pokazuję, że PDC w BMW nie jest zbyt dobre :)
    Siedziałem w środku i nic nie pikało do momentu uderzenia.
    Ja miałem podobną sytuację w X5 gdzie zaliczyłem słup graniczny w Korbielowie :D

Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

BMW
    e65 745i 2003
    Cytat Zamieszczone przez brunoz Zobacz posta
    ...mówisz, że auto się zorientuje i za karę się obrazi i nie pojedzie?
    Pojechać pojedzie, ale zapewne zakomunikuje Ci w jakiś sposób swoje niezadowolenie z tego faktu :D
    Locha pali:

Uprawnienia umieszczania postów