Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 20

W±tek: Pad³ po raz pi±ty alterator ch³odzony ciecz± w ci±gu dwóch lat

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    a czy spróbowa³e¶ pod³±czyæ jaki¶ amperomierz do tego alternatora? Polecam poszukaæ taki cêgowy, który nie wymaga ingerencji w po³±czenie. Warto by by³o sprawdziæ jak bardzo alternator jest obci±¿ony.
    Mo¿esz mieæ problemy w aucie z elektryk±. Mo¿e jakie¶ urz±dzenie podczas jazdy zwiera siê albo jaki¶ lu¼ny przewód powoduje 'strza³y' i alternator jest przeci±¿ony.
    Nein! Mein Schnitzel!

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    Cytat Zamieszczone przez przemo9999 Zobacz posta
    Regulator albo diody co wiecej mo¿e sie sypn±c strata pieniêdzy ¿eby regenerowany wiem jak ta regeneracja wygl±da oni zap³aca max 200zl a sprzedadz± regenerowany za 1300z³ heh.
    Regulator do tego alternatora jest bezszczotkowy i nie jest tani - w BOSCHowskim katalogu w ogóle nie ma regulatorów ani mostków do altków ch³odzonych ciecz± (nie ma te¿ ko³a pasowego, co jest bzdur±, bo nawet BMW podaje jego numer), wiêc nawet nie wiadomo dok³adnie jakie on ma oznaczenie. Podobno kosztuje oko³o 900 z³. Spis wszystkich alktów i czê¶ci jest tu:
    SPIS ALTERNATORÓW i ROZRUSZNIKÓW BOSCH - czê¶ci zamienne, oznaczenia i wszystko: http://www.bosch.co.nz/content/language1/html/4599.htm

Przez sam regulator p³ynie pr±d uzwojenia wzbudzania (o warto¶ci oko³o 1/8 - 1/10 pr±du uzwojeñ twornika/stojana) przy pr±dzie max 150 A i ¶rednim na poziomie np. 50 - 80A regulator ma du¿o pracy (5 - 15A to nie tak ma³o, zwa¿ywszy na gabaryty regulatora). Przep³yw pr±du w pó³przewodniku powoduje jego powoln± degradacjê, ale pr±d, który rozwali³ 1-2 diody z 6, to ju¿ nie jest w zakresie normalnej pracy i regulator mo¿e klêkn±æ du¿o szybciej.

A co do samodzielnego d³ubania i regeneracji w warsztatach niezale¿nych...
    Ja wyznajê zasadê "nie ¶wiêci garnki lepi±" wiêc mój alter sam naprawi³em jak mi pad³o ³o¿ysko. Ale jak mi pad³a dioda i odkry³em ¶lady wody pod pokryw±, to przyzna³em, ¿e ten alter mnie pokona³. W tym przypadku zmieni³em na zasadê: "nie staæ mnie na awariê", wiêc pogodzi³em siê z kosztami i kupi³em "pewniaka".
    Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar klimas70
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    SZCZECIN
    Mój znajomy te¿ strasznie narzeka³ na ten alternator i te¿ mu siê sypa³ kupowa³ regenerowany w boschu i dupa ale po chwili zaczo³ siê chwaliæ ile to sprzêtu graj±cego wsadzi³ i DVD telewizory wzmacniacze po 500W na kana³ subwofery itp. Idiota my¶li ¿e ma pod mask± ma³± elektrownie
    klims

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Kolega z pracy regenerowa³ kilka razy w W220 320cdi i 400CDI.
    Taki sam prawie jak w BMW tylko ¿e w mercedesie nowy to koszt 11 ty¶.
    Okaza³o siê ¿e klient mia³ jak±¶ firmê i busy ze swojego auta kablami odpala³.
    Za³o¿ony zosta³ zwyk³y nie ch³odzony ciecz± i od tamtej pory jest spokój. Trzeba by³o tylko kana³y wodne za¶lepiæ. Reszta pasowa³a.
    Co ciekawe zawsze rozlutowywa³y siê ³±czenia mostka z diodami a regulatory zawsze by³y ok. Polecia³y diody raz. Fabrycznie po³±czenia by³y lutowane. W 400 CDI to siê nie dziwiê bo by³a po spaleniu komora silnika i siê wszytko potopi³o. Wystarczy³o polutowaæ i spokój. Auto je¼dzi do dzi¶ czyli 3 lata.
    Dokumentacja BOSCHA wyra¼nie informuje o braku mo¿liwo¶ci naprawy a w lublinie je regeneruj± bez problemu.

Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Cytat Zamieszczone przez seban123 Zobacz posta
    ... w mercedesie nowy to koszt 11 ty¶.
    Eeeeekkk...!!!! To¿ to jaka¶ zbrodnia
    Nein! Mein Schnitzel!

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Rafciu
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    E38, 740iL, 2000rok
    Sk±d
    Góra Kalwaria
    Ja swój alternator ch³odzony ciecz± naprawi³em sam. Koszt to cale 120z³ i kilka godzin pracy. Regulatory napiêcia bardzo rzadko klêkaj± w tych konstrukcjach. Najczê¶ciej winowajc± problemów s± ³o¿yska oraz diody które klêkaj± od wilgoci. Z uszczelnieniem nie ma wiêkszych trudno¶ci, wystarczy wiedzieæ czym to zrobiæ, w jakich miejscach, oraz zrobiæ to dok³adnie. Ja je¿d¿ê ju¿ pó³ roku i jest malinowo :)
    Pozdrawiam i we¼cie swój los w swoje rêce.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740iL Indywidual
    Sk±d
    Wroc³aw
    A jakie macie teraz ³adowanie po tej regeneracji ? Ja zregenerowa³em i okaza³o siê ¿e na mostku by³o jakie¶ mikro pêkniêcie do tego spalone dwie diody. Naprawi³em u zaufanego go¶cia i w tej chwili ³adowanie mam 13,5 a jak dodaje gazu to wskakuje na 13,6, przy wy¿szych predko¶ciach za¶ podskakuje do 13,9. Nie wiem czy to znowu nie zbyt ma³o :/ Z tego co wiem normalnie bez w³±czonych odbiorników pr±du powinno byæ miêdzy 13,9-14,1 A ... Mam nadziejê, ¿e tym razem pojezdze troszke d³u¿ej. Pozdrawiam

Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Kolego, prawid³owe napiêcie ³adowania, mierzone na klemach akumulatora powinno zawieraæ siê pomiêdzy 13,5 a 14,7V. Tak wiêc u Ciebie wszystko jest prawid³owo.
    Nein! Mein Schnitzel!

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Rafciu
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    E38, 740iL, 2000rok
    Sk±d
    Góra Kalwaria
    Jak przedmówca :)
    Dla orientacji u mnie ³adowanie na biegu ja³owym oscyluje oko³o 13.8, a koñczy siê 14.2.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar jonash
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    By³o E38 740iA '01 | 318 TDS Touring '97
    Sk±d
    Koszalin
    Dzisiaj w Sopocie odebra³em autko z regeneracji alternatora(firma Ba-car). Skasowali 660z³ za wymianê, regeneracjê (wymiana diód i ³o¿ysk). Gwarancja roczna. Zobaczymy jak to bêdzie siê sprawowaæ.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •