Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 20

W±tek: Pad³ po raz pi±ty alterator ch³odzony ciecz± w ci±gu dwóch lat

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740iL Indywidual
    Sk±d
    Wroc³aw

Pad³ po raz pi±ty alterator ch³odzony ciecz± w ci±gu dwóch lat

W ci±gu ostatnich dwóch lat zdarzy³o mi siê to 4 razy. Najpierw pad³ orginalny(ch³odzony ciecz± 740il po lifcie), fabrycznie montowany w aucie wiêc go zregenerowa³em montuj±c nowe diody i tak przeje¼dzi³em ca³y rok. Po up³ywie tego czasu alternator pad³ po raz kolejny wiêc zakupi³em u¿ywany i pope³ni³em wielki b³±d... poniewa¿ nie pó¼niej ni¿ dwa miesi±ce po tym alterator pad³ ponownie :/ (Okaza³o siê w miêdzyczasie, ¿e czêste usterki elektroniczne i nagminne wy³adowywanie siê akumulatora by³o spowodowane nieprawid³owym posk³adaniem elektryki po lakierowaniu co powodowa³o bardzo czêste spiêcia lecz temu ju¿ zaradzi³em) W zwi±zku z tym postanowi³em ponownie go zregenerowaæ. Na mój nie fart ... po ponownym wyci±ganiu i wk³adaniu alternatora oraz rozbieraniu go przez "speca" od alternatorów moje szcze¶cie nie trwa³o zbyt d³ugo ... przejecha³em raptem 1000 km i po raz kolejny podczas jazdy uraczy³a mnie czerwona kontrolka aku :] Ostatnia przygoda zdarzy³a siê stosunkowo nie dawno bo dzisiaj ... z racje tego, ¿e mam z³aman± nogê to postanowi³em, ¿e oddam auto do poprawek lakierniczych i konserwcji podwozia. Dzisiaj odebra³em auto po prawie dwu miesiêcznej roz³±ce i nie zd±rzy³em nawet wróciæ do Wroc³awia z Trzebnicy a ju¿ wy¶wietli³a mi siê czerwona kontrolka :/

I tu moje pytanie:
    Czy istnieje taka mo¿liwo¶æ, aby w aucie by³ jaki¶ problem natury elektrycznej, który móg³by powodowaæ tak czêste usterki tego podzespo³u... a mo¿e jednak to wina tandetnie wykonanej czê¶ci, która bardzo rzadko da siê skutecznie zregenerowaæ :/ Nie mam ju¿ pomys³u :/ Czy tylko nowy orginalny alternator da gwarancjê a przypomne,¿e koszt jest nie ma³y bo bagatela 900 $ na real oem, czy mo¿e jednak jest jaki¶ sposób aby przelutowaæ spalone diody na nowe tak aby nie ulega³y one zniszczeniu bo zbyt krótkim czasie :/ ??
    Ostatnio edytowane przez MastaKleszcz ; 09-07-2011 o 04:16

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Ja bym siê dok³adnie przyjrza³ akumulatorowi. On mo¿e powodowaæ nadmiern± pracê alternatora i jego uszkodzenie. Inne odbiorniki raczej nie uszkodz± alternatora.
    Jed¼ do jakiego¶ konkretnego serwisu co ma na stanie mikroprocesorowy tester do akumulatorów bo tylko on mo¿e sprawdziæ stan akumulatora. Inne urz±dzenia obci±¿aj±ce akumulator i mierz±ce spadek napiêcia s± do niczego.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar darkman
    Do³±czy³
    Apr 2011
    BMW
    E38
    Sk±d
    dolno¶l±skie
    prawdopodobnie akumulator masz r±bniêty tak jak seban pisze, nie jest to jaki¶ straszny koszt, za 300 pln kupisz black powera (przy mo¶cie warszawskim, sklep z baga¿nikami i aku), chyba, ¿e chcesz AGM-a, to pisz na priv, jestem w stanie za³atwiæ w dobrej cenie (niewiele dro¿ej od tradycyjnego black'a varty)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740iL Indywidual
    Sk±d
    Wroc³aw
    Problem w tym, ¿e ci±gu dwóch lat w aucie mia³em ju¿ dwa akumulatory. Jeden pad³ mi z powodu usterki elektrycznej której nie mog³em ja ani ¿aden elektryk zlokalizowaæ i przez to musia³em praktycznie codziennie odpalaæ auto od kabli. Kiedy uda³o mi siê naprawiæ usterkê kupi³em nowy aku, gdy¿ dowiedzia³em siê, ¿e alternator mo¿e padaæ w³asnie przez zbyt s³abo na³adowan± bateriê w zwi±zku z czym alter musia³ nie do¶æ, ¿e ³adowaæ to jeszcze dostarczaæ pr±d do wszystkich odbiorników. Niestety po kupnie nowego aku alter pad³ ju¿ po raz drugi :/ Czy przy regeneracji alternatora ma znaczenie to w jaki sposób zak³adane s± nowe diody ?? Z tego co wiem to moje by³y lutowane jednak dowiedzia³em siê pare dni temu, ¿e powinno siê to robiæ zgrzewark± ... ?
    Ostatnio edytowane przez MastaKleszcz ; 10-07-2011 o 17:21

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar przemo9999
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    740i M62TuB44
    Sk±d
    Ko³obrzeg
    Zobacz czy nie ma przecieku gdzies i olej nie kapie na alternator bo mi olej jakims cudem dosta³ sie do srodka i diody popalilo silikon zalatwil sprawe dokladnie sprawdz alternator czy akurat olejem gdzies nie ¿yg³o
    Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleñców.
    Pêdz± na z³amanie karku i wbrew rozs±dkowi...
    Czasami a¿ ciê¿ko ich wyprzedziæ...

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    Co do regeneracji - kup fabrycznie regenerowany w BOSCHu. Koszt to oko³o 1300-1600 z³ (+ zwracasz swój zepsuty). Poszukaj przedstawicielstwa BOSCHa w Polsce - jest du¿o tañszy w stosunku do ASO, a jako¶ciowo jest identyczny z ASO. "Prywaciarze" jak widaæ maj± w d**ie technologiê napraw i lutuj± zamiast zgrzewaæ i nie wiadomo co jeszcze robi± ¼le... Nie traæ wiêcej kasy - kup w BOSCHu i bêdziesz mia³ spokój na 10 lat.
    Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740iL Indywidual
    Sk±d
    Wroc³aw
    Cytat Zamieszczone przez hatecraft Zobacz posta
    Co do regeneracji - kup fabrycznie regenerowany w BOSCHu. Koszt to oko³o 1300-1600 z³ (+ zwracasz swój zepsuty). Poszukaj przedstawicielstwa BOSCHa w Polsce - jest du¿o tañszy w stosunku do ASO, a jako¶ciowo jest identyczny z ASO. "Prywaciarze" jak widaæ maj± w d**ie technologiê napraw i lutuj± zamiast zgrzewaæ i nie wiadomo co jeszcze robi± ¼le... Nie traæ wiêcej kasy - kup w BOSCHu i bêdziesz mia³ spokój na 10 lat.
    I tak chyba w³a¶nie zrobiê tylko czy wie kto¶ gdzie w okolicach Wroc³awia mo¿na zrobiæ co¶ takiego ? Czy oddaj±c swój stary alter bêdê zmuszony czekaæ na regeneracjê, czy te¿ mo¿e maj± ju¿ je naprawione i nastêpuje tylko wymiana z dop³at± ?

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    Maj± je na pó³ce - p³acisz i zabierasz albo przesy³asz.

tu masz mój post o wymianie: http://7er.pl/showthread.php/13741-A...285#post211285
    Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar przemo9999
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    740i M62TuB44
    Sk±d
    Ko³obrzeg
    To nie normalne ¿eby tyle p³aciæ za alternator regenerowany jak tam nie ma co siê psuæ do elektryka i zrobi za max 200zl na pewno 3 lata poje¼dzi. Regulator albo diody co wiecej mo¿e sie sypn±c strata pieniêdzy ¿eby regenerowany wiem jak ta regeneracja wygl±da oni zap³aca max 200zl a sprzedadz± regenerowany za 1300z³ heh.
    Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleñców.
    Pêdz± na z³amanie karku i wbrew rozs±dkowi...
    Czasami a¿ ciê¿ko ich wyprzedziæ...

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar mati-e28
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    740i 99r. 320d 00r.
    Sk±d
    Malbork.pl `s-Hertogenbosch.nl
    MastaKleszcz a te alternatory swoje to naprawia³es wszystkie w tej samej firmie ???

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •