Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: 3.0d problemy z podciśnieniem

Zaawansowany Użytkownik Awatar BRABUS
    BMW
    E32 735iL & Espace4 & K1200RS ;)
    jak ruszam, to tez mam ten problem, zawsze przy 1k, puszczam gaz, zwalniam, mam 1k wibruje, niezalezy to od obciazenia silnika itp. Wtryski? hmmm dymka nie puszcza, mocowo wszystko okey, myslisz ze mogloby to powodowac takie wibracje? wolne obroty rowniez mam okey, zadnych wibracji. Podjade na kanal i zobacze ten wydech. Tłumik drgan tez podejrzewalem, ale mialem to uszkodzone w poprzedniej e39(tez 3.0d) i tam to tluklo szczegolnie na zimno i przy gaszeniu trzeslo cala buda.
    http://7er.pl/signaturepics/sigpic2642_1.gif

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    No tak tłumik drgań stuka okropnie. Wtryski jak działają tak jak mówisz też będą ok, podobno niski poziom oleju w automacie potrafi tak się objawiać, ja nie doświadczyłem. Sprawdź też wiskozę i wentylator tutaj też mogą być luzy. Ciężko jest znaleźć takie coś przy tym silniku, wiem bo sam już dwa razy szukałem takich małych drażniących problemów i drgania oraz hałasy krążą po całej komorze silnika i z reguły bez ściągania pasków i takich tam się nie obejdzie.
    Do listy skromnie dorzucić można jeszcze wydmuchane uszczelki pod którymś z kolektorów lub jest jakieś malutkie pęknięcie na nich.
    Nie bagatelizowałbym tego bo ja mam nauczkę olania maleńkich stuków, których nikt po za mną nie słyszał bo "ja jestem przewrażliwiony" co opisuję niżej, dla tych co twierdzą, że to banał niech włożą do tej opowieści w miejsce maski- głowę mechanika, który szuka problemu...

Moje auto wróciło od mechanika i szok! To nie była poduszka, rozpierdzielił mi się wentylator o którym piszę wyżej. Powstał luz na wisko i nakrętka od niego w końcu dostała takiego luzu, że wentylatorem zatelepało i zahaczył o obudowę, rozleciał się a jego fragment przebił wszystkie osłony, matę wygłuszającą i jak siekną w maskę to wypchną ją i w tym miejscu bezczelnie popękał lakier. Wygląda to jakby ktoś zdzielił dla zabawy młotkiem w maskę od środka. Masakra jakie spustoszenie zrobił kawałeczek plastiku. Obroty były całkiem sympatyczne ok 4 tys, co się okazało wentylatory są wyważane jak koła i już wiem dlaczego, powoli jadąc ty autem do mechaniora czułem takie wibracje, że szok, aż miałem wrażenie, że silnik w zakrętach się przemieszcza. A to tylko wentylator, który na połowie obwodu nie miał krawędzi plastikowych, wszystkie łopatki były na miejscu.

PS. Poducha i tak się nadaje do wymiany ale to nie ona się rozleciała.
    Ostatnio edytowane przez coboss ; 27-08-2011 o 13:00
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Odświeżam temat.
    Wczoraj rozebrałem, wyczyściłem i odblokowałem EGR bo okazał się tak zabrudzony i zapieczony, że nie chodził, nadal wydaje mi się, że ciężko chodzi ale zanim sprawdzę, czy działa chcę zrobić przegląd zaworków.
    I tutaj mam pytanie o ich prawidłowe podłączenie bo wygląda na to, że mam źle podłączone, ma prawo być źle bo mechanicy dotykali się już tego co ważne mam założone nowe wężyki więc nie mają kolorów jak oryginalne! I nie wiem czy mogę się sugerować rysunkami technicznymi z realOEM i czy jest tam to dobrze rozrysowane.

Według realOEM podłączone mają być tak:

1.Sterowanie turbiną:
    http://www.realoem.com/bmw/showparts...37&hg=11&fg=45
    I tak mam

2. Sterowanie EGR:
    http://www.realoem.com/bmw/showparts...36&hg=11&fg=45
    Rozumiem, że górny króciec zaworku podłączony ma być do trójnika głównego przewodu podciśnienia a dolny króciec do EGR

3. Sterowanie poduszkami silnika:
    http://www.realoem.com/bmw/showparts...36&hg=22&fg=05

Rozumiem, że przewód z czerwonym paskiem ma iść od dolnego króćca do trójnika przy poduszkach silnika a z bocznego króćca ma iść do trójnika głównego przewodu podciśnienia.
    W SZCZEGÓLNOŚCI ZALEŻY MI NA POTWIERDZENIU PODŁĄCZENIA PODUSZEK SILNIKA
    Dla tych co są ciekawi gdzie się znajduje owy zawór to jest on obok zaworku sterującego EGR jakieś 20cm bliżej kabiny trzeba się skupić aby go dojrzeć, najlepiej rzucić okiem za czarnym przewodem z czerwonym paskiem wtedy pójdzie jak po sznurku.

Proszę o potwierdzenie prawidłowego podłączenia zaworków, pozdrawiam

-----------------EDIT-------------------

Zaworek od EGR na pewno był źle podłączony.
    Udało mi się bez rozbierania wcisnąć rękę i zamienić.
    Dlaczego szukałem, otóż po odblokowaniu EGR miałem standardową zamułkę do 2000 obrotów później rakieta.
    Teraz auto ciągnie elegancko od dołu i nie kopci bo się już przejechałem ale co się dzieje...
    Na postoju jak przyciskam pedał gazu to w górnych obrotach zaczyna, nazwijmy to "strzelać w wydech" i każdy taki strzał to czarny bąk, malutki ale na tyle syty, że aż zostawia sadze na ziemi.
    Wiecie może co jest grane? Czy to ten EGR, który dość ciężko mi się otwierał? Czy dać mu trochę czasu na rozruszanie się czy o co chodzi z tym, że tak się dzieje??? Czy to może przepały z kolektora ssącego? Ten jest strasznie zapierdzielony wyczyściłem tylko szmatką wejście do kolektora, starałem się nie czyścić nic w środku, nawet nie mam zamiaru tego robić, na wiosnę chcę podjechać do firmy, która się tym zajmie. Ale czy jest możliwość, że coś tam się poodrywało i jakieś syfy latają z powietrzem?
    Ostatnio edytowane przez coboss ; 25-11-2011 o 14:07
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Uprawnienia umieszczania postów