Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: 3.0d problemy z podciśnieniem

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    W M60 nie ma na szczęście takiego wynalazku jak EGR.
    To co próbowałeś zassać to jest zawór powietrza dodatkowego. Ono nie ma wpływy na moc i dziwne zachowanie układu. Ten zawór otwiera się na jakieś 30 sekund może trochę dłużej na zimnym silniku aby dotlenić spaliny i szybciej rozgrzać katalizatory. Poi zagrzaniu on jest zamknięty.

Vip Vip Awatar lockbud
    BMW
    Było E38 730i 94r. Jest.........................X6 40d.
    A cha :) dobrze wiedzieć i dzięki za info, pozdrawiam.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Rafciu
    BMW
    E38, 740iL, 2000rok
    Zgodnie z moją wiedzą pompa powietrza umieszczona przed przednim nadkolem, po stronie pasażera, jest połączona z układem wydechowym takim oto zestawem:
    http://www.realoem.com/bmw/showparts...86&hg=11&fg=50
    Chemikiem nie jestem, ale zdaje się że w spalinach nie ma tlenu...
    Chyba że rozmawiacie o czymś innym...

Kolego Coboss. Jeżeli pedał hamulca wpada Ci w podłogę, to masz problem z układem hamulcowym. W sprawnym układzie nie ma szansy dociśniecie pedału do końca, a tym bardziej nic nie daje "podpompowanie". Jak najszybciej poszukaj jakiś nieszczelności w układzie, a jeżeli ich nie znajdziesz to zmień płyn hamulcowy, bo może dojść do nieszczęścia!
    Większa siła podciśnienia może powodować tylko łatwiejsze naciśnięcie hamulca, ale nigdy dociśnięcie go do podłogi!!

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Troszke przesadzilem z podloga. Hamulec ma swoja sprawnosc lecz pedal czasami w upalach staje sie za miekki. Caly uklad hamulcowy jest zrobiony, nowy plyn (wymieniam takie rzeczy regularnie) nowe przewody, zreanimowane zaciski (holerne tloczki brembo).
    Podejrzewam jeszcze problemy z samymi poduszkami silnika. Na zimnym silnik drzy co slychac, jak jade wolno po zniszczonym bruku to puka cos strasznie w przodzie mimo braku luzow w zawieszeniu (jeszcze przejze je dokladnie), gdy jade ok 60-100 w koleinach to slysze jakby buczenie czy diabli wiedza jak to nazwac, brzmi podobnie do wywalonych lozysk w 20sto letnim polonezie :D

Jest taka szansa, ze przez nieszczelne, popekane poduszki silnika podcisnie z ukladu znika i vacum wtedy pompuje ile sie da aby wyrownac co moze sprawic aby w drugiej czesci ukladu podcisnienia pomiedzy vacum a serwo podcisnienie bylo zbyt wysokie?
    Wiem, ze troche kombinuje :)

Wiadomosc wyslana z mojego HTC.
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Co do tlenu w spalinach się nie zgodzę. Aby poprawnie działał katalizator musi być nasycony tlenem. Komputer silnika celowo zubaża mieszankę na chwilę aby nasycić katalizator. W silnikach z katalizatorem są sondy dzięki którym sterownik wie jaki jest skład mieszanki i nim steruje. W silnikach sportowych bez kat i innych zwykłych bez kat mieszanka jest wzbogacana dla lepszych osiągów i tam tlenu nie ma za dużo.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Rafciu
    BMW
    E38, 740iL, 2000rok
    Poduszki jak najbardziej mogą być nieszczelne. Przyjrzyj się dokładnie tej pod turbiną, ona w zasadzie utrzymuje większy ciężar silnika i ona częściej "klęka".

Przy zimnym silniku, tuż po odpaleniu komputer nie może zubożyć mieszanki bo silnik zwyczajnie zgaśnie.
    No i jak wytłumaczysz że to spaliny są wtłaczane do układu dolotowego? Mi się wydaje że po to by przyspieszyć odparowanie paliwa, ewentualnie ograniczyć ilość tlenków azotu w spalinach. Czyli działa to na zasadzie EGRu :)

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Układ powietrza dodatkowego powoduje wtłoczenie powietrza w wydech i niema nic wspólnego z dolotem. Mowa o silniku benzynowym. Powoduje szybsze działanie katalizatora. Składu mieszanki jeszcze komputer nie reguluje bo sądy są zimne. Układ powietrza dodatkowego nie zubaża mieszanki bo powietrze nie jest wtłaczane do kolektora.

EGR działa tylko na zagrzanym silniku i powoduje zassanie spalin z powrotem do komory spalania aby zredukować emisję tlenków azotu a nie do lepszego odparowania paliwa. On na wolnych obrotach nie działa. Dopiero przy pewnych obciążeniach działa. Nie wiem dokładnie przy jakich obrotach działa. Na postoju to ciężko zaobserwować bo on jest wtedy zamknięty. Mowa o silniku benzynowym.

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Coś było na rzeczy z poduszkami.
    Zajrzałem pod auto i to co tam dojrzałem sprawiło, że ręce mi opadły.
    Z jednej strony wejście wężyka do poduszki kompletnie porozrywane i nieszczelne, po amatorskim i prowizorycznym uszczelnieniu w końcu dolegliwości zniknęły.
    z drugiej strony za to, jakiś gigant wpadł na genialny pomysł aby wężyk od podciśnienia umocować opaską do ramy auta! Poważnie ścisną opaską cały wężyk tak, że nie miał w ogóle przejścia, bo po co ma wisieć... nie ważne, że przecież wszystko było w oryginalnych zaczepach... ludzie mają na prawdę wielkie gówno w głowach.
    Także po małych zabiegach kosmetycznych podciśnienia wróciły do normy, wsio ładnie działa a co mnie zdziwiło już wiem po jakiego grzyba jest podciśnienie w zawieszeniu silnika, odziwo nie służy to tylko (jakby się mogło wydawać) do zwiększenia komfortu pracy silnika na postoju! Po zrobieniu tego jak trzeba okazało się, że auto jeździ dużo lepiej! Komfort na starych wiejskich dobitych drogach wzrósł niesamowicie, nie spodziewałem się, że to może mieć wpływ na komfort podróżowania a ma i to całkiem wyraźny, jak się zmienia charakterystyka jazdy ciężko dobrze opisać, pod każdym względem jest troszkę lepiej więc zostanę przy terminie "komfortu jazdy" :)

Dzisiaj po wielu miesiącach i wielu tysiącach km w końcu strzeliła prawa poduszka, było głośne boom i silnik teraz na postoju drży jak w traktorze :D może i dobrze bo czas na nią był najwyższy, szkoda tylko, że są one takie drogie!

Przy okazji chciałbym spytać o zaworek EGR, który nimi steruje. Znając życie będzie już wrakiem zaworku, mam w garażu ładny zaworek ale taki jak jest przy turbo czy pod kolektorem ssącym.
    Czy mogę taki zaworek założyć tam na dole? Wiem, że ten od poduszek silnika ma inny kształt ale czy różni się technologicznie od reszty?

Cytat Zamieszczone przez seban123 Zobacz posta
    EGR działa tylko na zagrzanym silniku i powoduje zassanie spalin z powrotem do komory spalania aby zredukować emisję tlenków azotu a nie do lepszego odparowania paliwa. On na wolnych obrotach nie działa. Dopiero przy pewnych obciążeniach działa. Nie wiem dokładnie przy jakich obrotach działa. Na postoju to ciężko zaobserwować bo on jest wtedy zamknięty. Mowa o silniku benzynowym.
    Ciekawe jest zastosowanie EGRu w samochodach, przy Dieslach jest dokładnie na odwrót, działają przy niskich obrotach zawracając spaliny, przy wyższych są zamknięte bo turbo wtedy musi dostawać czyściutki tlen, spaliny by zamuliły ropniaka całkowicie. A ja osobiście jestem przekonany, że w hardkorowych sytuacjach potrafiłyby zupełnie zadusić silnik.
    Ostatnio edytowane przez coboss ; 25-08-2011 o 09:49

W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Zaawansowany Użytkownik Awatar BRABUS
    BMW
    E32 735iL & Espace4 & K1200RS ;)
    Coboss, sorry za OT, ale czy miales problemy z wibracjami przy ok 1000 obr? Bo u mnie w 730d pojawiaja sie wibracje tylko przy tych obrotach, niewazne czy puszczam gaz czy dodaje. Brzmi mi to na wydech, ale teraz podrzuciles mi pomysl z tymi poduszkami silnika.
    http://7er.pl/signaturepics/sigpic2642_1.gif

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Oj jeżeli były to tak słabe, że nie zwróciłem uwagi. Mówisz oczywiście obiegu jałowym tak? Czy jeździsz tak wolno, że podczas jazdy masz obroty rzędu 1 tys :)

Wydech może być, sprawdź element elastyczny i czy masz kata pełnego, takie minimalne drgania czy wibracje bywają od pustych puszek po katach z reguły gdy jest wybebeszony tylko jeden.

Oprócz wydechu oraz poduszek może to być także od napędu pasowego tzw tłumika drgań:
    http://www.realoem.com/bmw/showparts...17&hg=11&fg=18

Mogą to też być wtryskiwacze paliwa ale zacząłbym od podstaw czyli zawieszenia silnika i od wydechu a jak już sprawdzasz zawieszenie silnika to sprawdź też zawieszenie skrzyni biegów.
    Ostatnio edytowane przez coboss ; 25-08-2011 o 10:51

Uprawnienia umieszczania postów