Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Półka DSP jaki wzmacniacz.

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E39 540iA 2002r EX:E38 728i

Półka DSP jaki wzmacniacz.

Witam. Czy wie ktoś może jaki wzmacniacz jest potrzebny żeby działała półka DSP w komplecie bez navi tylko z zwykłym radiem. Znalazłem różne zmieniarki i teraz pytanie która musi być ZMIENIARKA 1 ZMIENIARKA 2

PS
    Moje radio to Becker2451+Zmieniarka 6CD
    Ostatnio edytowane przez Sebek ; 03-07-2011 o 13:08

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Wzmacniacz nie jest tylko do półki, ale do wszystkich głośników.
    W Hifi i Top-Hifi(DSP) z przodu mamy zestaw 3 drożny, z tyłu zestaw 2 drożny. W przypadku DSP dochodzi jeszcze półka(subwoofer). Wzmacniacz zasila każdy z tych głośników. M.in. dzięki temu możliwe są efekty dźwiękowe.

Moja rada, zamiast szukać i kombinować z tym nic nie wartym sprzętem, zainwestuj w coś nieoryginalnego, lepszy efekt to da
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Masz na myśli jakiś głośnik niskotonowy lub tubę + wzmacniacz tak ? Z takim zestawem nie ma problemu z montażem ?

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    U szajboosa przez dłuższy czas nie było skrzynki w bagażniku, jedynie zestaw odseparowany z przodu(z wooferami 13cm) i wiele osób szukało subwoofera w aucie
    Drzwi do teraz nie są wygłuszone, bo nie ma na to czasu, poza tym muszę czekać na podwójne szyby :P
    U szajboosa jest zestaw VDO HPC1300(kilka lat temu kosztował 1kzł, ten kupiony nowy za niecałe 200zł), jest on obecnie trudno dostępny. U kumpla niedawno słyszałem Hertz HSK 130 ze starszej serii(nie tej obecnie dostępnej), także kupiony okazyjnie używany.
    W obu przypadkach efekt jest bardzo dobry. U szajboosa szczerze mówiąc gra to lepiej niż na seryjnej półce dsp. Gdyby jeszcze wymogiem nie był gabaryt wzmacniacza to mógłbym coś więcej pokombinować, a tak mam niestety ograniczone pole manewru(wzmak musi mieścić się nad akumulatorem)
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Doświadczony Użytkownik Awatar brunoz
    BMW
    E38 740iA
    Blog
    11
    Cytat Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
    U szajboosa przez dłuższy czas nie było skrzynki w bagażniku, jedynie zestaw odseparowany z przodu(z wooferami 13cm) i wiele osób szukało subwoofera w aucie
    Drzwi do teraz nie są wygłuszone, bo nie ma na to czasu, poza tym muszę czekać na podwójne szyby :P
    U szajboosa jest zestaw VDO HPC1300(kilka lat temu kosztował 1kzł, ten kupiony nowy za niecałe 200zł), jest on obecnie trudno dostępny. ....
    Jakiś czas temu zamontowałem sobie ten zestaw odseparowany na przód - Gra to z seryjnym wzmakiem BM23 (czyli słabym), ale mimo tego, pokazuje pazurki. A chciałem kiedyś zrobić panel z drewna, wytłumić drzwi itp. zabiegi.
    Skończyło się na tym, że głośnik wsadziłem w oryginalną obudowę z plastiku (trzeba mieć dystans o wysokości około 6-7 mm bo głośnik nie wejdzie do końca (magnesem dotyka do tylnej ścianki).

Testowałem czy opłaca się montować ten głośnik w obudowie z otwartym tyłem lub w obudiwie z otwartym przodem po pseudozwrotnicy. I najlepszy efekt jest jak buda jest szczelnie zamknięta. Wytłumienie drzwi nie ma aż takich znaczących efektów. Według mnie, najepiej zestaw sprawdzi się jako średnio-wysokotonowy a w bagażniku przy otworze na narty będzie śmigał subek.

Zastanawiałem się nad free-air w tylnej półce. chciałem zamaskować go żeby nie było nic widać, ale stwierdziłem potem, że efekt będzie słaby, a ja tylko się napracuję.
    W związku z tym zachorowałem teraz na rozwiązanie proponowane przez BSW (mała podwieszana skrzynka z down-fire'ującym głośnikiem).

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    a wtedy Wzmacniacz jest podłączony jak pod cały system poprzez zmieniarke czy do radia ? Bo jak do radia to trzeba dorobić wyjście rca tak ?

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    W Hifi i Top Hifi wzmacniacz sygnał pobiera z radia. Nie ma w tym przypadku wyjścia RCA żadnego. Sygnał pobierany jest z wyjść głośnikowych

W przypadku DSP sygnał ze zmieniarki idzie drogą cyfrową do wzmacniacza bezpośrednio

W przypadku dokładania nieseryjnego wzmacniacza, nie jest dużym problemem dorobienie 2 par RCA
    Henry Ford

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    OK czyli wychodzi na to że jak mam wyjście RCA to potem wystarczy dobrać wzmacniacz + głośnik taa ? A jak wygląda dorobienie wyjścia RCA ?

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Tak samo jak wyglądało to w przypadku nawigacji u szajboosa.
    Wystarczy dobrać się do radia, odczytać oznaczenia z końcówek mocy, sprawdzić które styki to ich wejścia i pobrać stamtąd sygnał na wyjście
    Henry Ford

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Cursor A wiesz może jakie wymiary głośnika wejdą w miejsce tylnego podłokietnika ? I jakiego najlepiej tam głośnika użyć ?

Uprawnienia umieszczania postów