Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Poka¿ wyniki od 21 do 28 z 28

W±tek: Do my¶l±cych logicznie... przep³ywomierz / sondy lambda ?

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Cytat Zamieszczone przez Gwozdziu Zobacz posta
    Sebek, jak siê to ma do tego co napisa³em: zrobi³em reset DME, nie je¼dzi³em na gazie, problem niezmiennie jest. Pytam serio, czy mo¿liwe jest, ¿e nadal instalacja LPG ma wp³yw na pracê silnika?

W sumie to pytanie te¿ do innych osób wskazuj±cych na LPG. Co z tym resetem?
    No... 5km na Pb to ostro polatales :D
    Tak jak ci pisalem wczesniej pojezdzij z 2 dni na Pb (zrob jakies 50km w zmiennych warunkach tj miasto/trasa/korek) i wtedy obserwuj prace silnika

Blad sond wcale nie oznacza ze sa one zepsute... malo tego, zakladam ze blad dotyczyl zlego skladu mieszanki (poza zakresem sond) wiec spelniaja swoja funkcje
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 28-06-2011 o 23:58
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    E32 730i M60B30 '92, E34 525iX M50B25 '92
    Sk±d
    okolice Krakowa
    Cytat Zamieszczone przez seban123 Zobacz posta
    S± firmy co regeneruj± przep³ywomierze. Mo¿e w³a¶nie na taki trafi³e¶ i jest jaki¶ uszkodzony mimo ¿e niby nowy. Sam ju¿ wymieni³em sporo przep³ywomierzy. Mimo za³o¿enia nowego auto wcale lepiej nie pracowa³o a czasami nawet gorzej. Nowe boscha.
    No w³a¶nie oddajê ten mój nowy, na szczê¶cie mam "internetowe" 10dni...

Przep³ywomierze jak siê psuj± to potrafi± tylko pod pewnymi obci±¿eniami przek³amywaæ a w reszcie zakresu pracy jest ok. Poza tym czasami odklejaj± siê nó¿ki od p³ytki w przep³ywomierzu i ³apie przez chwilê przerwê. W³a¶nie tak siê zachowuje twój stary.
    Tutaj kompletnie siê z Tob± zgadzam, uszkodzenie mojego starego przep³ywomierza wygl±da na problem ze stykiem, bo pracuje poprawnie (jak pracuje)

Sondy sprawd¼ przed wymian±. Po co wymieniaæ co¶ co jest dobre na co¶ co nie jest do koñca dobre. Jak nie wiesz jak sprawdziæ to jed¼ do kogo¶ co ma o tym pojêcie albo wrzuæ filmik z pracy sond z inpa.
    Podaj dok³adnie kody b³êdów jakie komp zarejestrowa³. To ¿e jest napis sonda w opisie b³êdu nie zawsze oznacza problem z sond±.
    Niestety nie mam kodów, bo nie mam swojego interfejsu obecnie, b³êdy by³y na DISie ale mechan wskaza³ mi jeszcze na s³ab±, a praktycznie brak reakcji sond przy dodawaniu gazu. By³o to bez obci±¿enia, wiêc te¿ nie wiem czy tak powinno siê to sprawdzaæ na kompie.
    Pozdrawiam
    Gwozdziu
    ------------------------------------------------

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    Sk±d
    okolice Krakowa
    Cytat Zamieszczone przez BOSS Zobacz posta
    [COLOR="cyan"]No... 5km na Pb to ostro polatales :D
    No, polata³em na Pb nie 5km a oko³o 70 po resecie komputera. Byæ mo¿e to za ma³o, spróbujê wiêcej ale w tej chwili podj±³em decyzjê oddania przep³ywomierza i zakupu kolejnego w hurtowni nieopodal. Na pewno dam znaæ czy ta podmiana pomog³a.

Cytat Zamieszczone przez BOSS Zobacz posta
    Tak jak ci pisalem wczesniej pojezdzij z 2 dni na Pb (zrob jakies 50km w zmiennych warunkach tj miasto/trasa/korek) i wtedy obserwuj prace silnika

Blad sond wcale nie oznacza ze sa one zepsute... malo tego, zakladam ze blad dotyczyl zlego skladu mieszanki (poza zakresem sond) wiec spelniaja swoja funkcje
    Dziêki za podpowied¼, z sondami poczekam na wynik podmianek przep³ywomierza, bo mój nos podpowiada mi, ¿e to jednak on jest przyczyn±...
    Pozdrawiam
    Gwozdziu

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    Sk±d
    okolice Krakowa
    Na chwilê obecn± dziêkujê wszystkim wypowiadaj±cym siê i staraj±cym siê pomóc osobom, decyzja na chwilê obecn±: zwrot przep³ywomierza, zakup nowego (inne ¼ród³o).
    Po podmianie dam znaæ jaki jest efekt. Jeszcze raz dziêki za pomoc!
    Pozdrawiam
    Gwozdziu

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    Dobra decyzja. Sam kupi³em kiedy¶ przez Allegro (ze sklepu) nowy przep³ywomierz Bosch'a, oryginalny ponoæ, w pude³ku Bosch'a itp., 740z³ posz³o, a po kilku dniach od zamontowanie auto gas³o na skrzy¿owaniach! Wymiana na inny pomog³a. Mam nadziejê, ¿e zakup z innego ¼ród³a rozwi±¿e Twój problem :-)

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Czy LPG mo¿e mieæ nadal wp³yw na pracê na Pb? Oczywi¶cie. sam siê o tym przekona³em - jaki¶ magik ustawi³ mi 'ekstra wtryski lpg' podczas pracy na benzynie. Teoretycznie funkcja ta polega na tym, ¿e mimo pracy na benzynie, komp gazowy puszcza impulsy np. 0,8ms na wtryskiwacze gazu. Nie wiem w jakim celu kto¶ to ustawi³. Podobno wed³ug instrukcji ma to poprawiaæ spalanie na benzynie i poprawiaæ osi±gi. Jak tylko to znalaz³em u siebie, to wy³±czy³em to dziadostwo. Tak wiêc widzisz, LPG co¶ i tak mo¿e mieszaæ, mimo, ¿e wy³±czone.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    Sk±d
    okolice Krakowa
    Status na chwilê obecn± (piszê, bo mo¿e innym siê przyda):

- BOSH orginalny zwrócony (nowy),
    - zakupi³em kolejny (Magneti Marelli za mniej ni¿ pó³ ceny Bosha) - ten sam objaw - pad³o na sondy
    - zakupi³em 2 sondy uniwersalne Bosha (made in USA!) - uniwersalne bo bez wtyczek ale z zestawem do zaciskania wtyczek z orginalnych sond - koszt to 175PLN/sztuke
    - wymiana sond - auto jak nowo narodzone, wszystko jak powinno byæ; wprawdzie pierwsze kilometry ci±gle nie dawa³y pewno¶ci (chyba trwa³a adaptacja) ale po przejechaniu kilkudziesiêciu - jest OK;
    - test na LPG równie¿ pomy¶lny

Zamierzam jeszcze (zgodnie z sugesti±) sprawdziæ jeszcze raz orginalny (uszkodzony ponoæ) przep³ywomierz.
    Jeszcze raz dziêkujê wszystkim za pomoc.
    Pozdrawiam
    Gwozdziu

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Rafciu
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    E38, 740iL, 2000rok
    Sk±d
    Góra Kalwaria
    No to gratulacje :) od razu mówi³em ¿eby¶ kierowa³ uwagê na sondy. Pozdro.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •