Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 37

W±tek: Nie dzia³a klima w e38 730 i 95r manual

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    e38 730i 95r Manual
    Sk±d
    Monachium

Nie dzia³a klima w e38 730 i 95r manual

Problem nie dzia³a klimatronik w e38 730i 95r.

Witam mam nastêpuj±cy problem czytam i czytam du¿o na forum ale nie znalaz³em problemu takiego jak mój opisze po kolei co i jak.
    Ci±gle od zakupu auta walczy³em z klimatyzacj± nabija³em j± chodzi³a czynnik ucieka³ wytrzymywa³ pó³ roku tak.
    Zim± tego roku nie wiem czemu szlak mi trafi³ panel klimatronika ( kompletne przesta³ czymkolwiek sterowaæ martwy) wymieni³em go na inny u¿ywany zakupiony na allegro.
    Cena by³a do¶æ dobra panel 70z³ plus przesy³ka.
    Podmieni³em panel sprawdzi³em ¿e wszystko chodzi poza za³±czaniem sprê¿arki nie chodzi³ wentylator klimatyzacji nie za³±cza sprê¿arka ani nie podnosi³y siê obroty w skrócie martwica.
    Pomy¶la³em ¿e uciek³ czynnik ch³odz±cy ju¿ kompletnie i czujnik ci¶nienia roz³±czy³ ca³kiem uk³ad.
    W koñcu teraz przysz³y upa³y wzi±³em siê za auto porz±dnie i wymieni³em parownik który po dodaniu kontrastu do uk³adu ewidentnie pokaza³ wyciek.
    Zakupi³em nowa ch³odnicê klimy i przy okazji ch³odnice wody (by³a w op³akanym stanie) wymieni³em ca³o¶æ sam problemu z tym nie by³o. £adny i szybki dostêp.
    Pojecha³em nabiæ w ¶rodê klimê i okaza³o siê ze po nabiciu czynnika wesz³o 1200g czy co¶ tak z tego co pamiêtam klima wci±¿ nie za³±cza siê nic cisza jak opisa³em wcze¶niej.
    Jako ciekawostkê któr± przed chwil± sprawdzi³em to mogê powiedzieæ w nocy wydawa³o mi siê, ¿e klima siê na chwilê za³±czy³a polecia³o bardzo ch³odne powietrze ale pada³o i my¶la³em,
    ¿e tylko mi siê zdawa³o ale co¶ mnie mêczy³o i przypomnia³em sobie, ¿e zdarzy³o to siê przy wyprzedzaniu i faktycznie poszed³em do auta zapali³em silnik doje...m do pieca i co siê okazuje?
    Klima chodzi chwile (za³±cza kompresor i wentylator) a po sch³odzeniu czynnika czyt. po pewnym czasie siê wy³±cza.
    Skoro klima chodzi i ch³odzi to panel musi byæ sprawny klimatronika (teoretycznie)
    Jako ¿e przeczyta³em chyba wszystkie mo¿liwe fora i posty odno¶nie klim w e38 i problemów z nimi to moje pytania s± nastêpuj±ce:

1. Doczyta³em gdzie¶ ze mo¿e na wykoñczeniu byæ sprê¿arka ¿e niby nie daje gazu jak za³±cza siê przy wy¿szych obrotach dop. dla mnie to trochê nie logiczne bo skoro nie za³±cza w ogóle elektromagnes
    przy niskich obrotach to nie mo¿e dawaæ ¿adnego ci¶nienia problem tkwi ¿e przy wy¿szych obrotach dop. idzie napiêcie ze sterownika na cewkê sprê¿arki wiêc to raczej nie sprê¿arka dobrze kombinujê?!?!?
    Nie powinno byæ tak ¿e mo¿emy mówiæ, ¿e sprê¿arka nie daje ci¶nienia za³ó¿my je¶li faktycznie pracuje na niskich obrotach i faktycznie wtedy nie ch³odzi wtedy mo¿emy mówiæ ze jest na wykoñczeniu ale
    nie je¶li nie chodzi przynajmniej wed³ug mnie?!?!?
    2. Druga sprawa rozwa¿am opcjê ¿e winny jest rezystor pierwszego biegu w wentylatorze klimatyzacji... ale no w³a¶nie ale jest takie, ¿e wszyscy tu pisz± i¿ jak padnie rezystor pierwszego biegu to klima chodzi
    ch³odzi ale nie chodzi wentylator. Zatem tu g³upiejê mo¿e klima ma jak±¶ diagnostykê wbudowana i wy³±cza ca³kiem obwód klimy? Nie wiem co zrobiæ sprawdzê wentylator po pracy

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Po pierwsze odpal silnik. W³±cz klimê ¿eby guzik by³ pod¶wietlony.
    Otwórz maskê i zobacz czy tarczka krêci siê z ko³em pasowym na sprê¿arce.
    Po drugie rozepnij ko¶æ od wentylatora i zobacz czy jest zasilanie.
    Po sprawdzeniu tego dopiero mo¿na bêdzie co¶ przypuszczaæ lub nie.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    e38 730i 95r Manual
    Sk±d
    Monachium

ehhh

Seban123 w ogóle nie przeczyta³e¶ mojego postu wyra¼nie napisa³em.

"...i faktycznie poszed³em do auta zapali³em silnik doje...m do pieca i co siê okazuje?
    Klima chodzi chwile (za³±cza kompresor i wentylator) a po sch³odzeniu czynnika czyt. po pewnym czasie siê wy³±cza."...

Pisa³em ¿e sprzêg³o jest sprawne sprawdzane i ¿e wentyl krêci i ze kompresor za³±cza ale tylko po przy gazowce czytaj ze zrozumieniem albo nie odpisuj nic przecie¿ sama siê nie za³±czy³a logiczne nie?
    Nie ma sensu sprawdzaæ napiêcia na kostce wentylatora jak wentyl siê krêci?
    Mimo wszystko sprawdzi³em dzia³a pierwszy i drugi bieg. Napiêcie na kostkê idzie po przy gazówce wcze¶niej nie! Czujniki ci¶nienia wysokiego i niskiego sprawne te¿ sprawdzi³em.
    Wychodzi na to ¿e walniêty jest czujnik temperatury wody jutro wymieniê i zobaczymy. Brakowa³o te¿ p³ynu troszkê w ch³odnicy po dolaniu go i odpowietrzeniu uk³adu zacz±³ dzia³aæ przycisk max.
    Tak¿e ju¿ przesta³a siê wy³±czaæ klima po dolaniu wody do uk³adu.
    Sprawdzi³em czujniki wysokiego ci¶nienia przy z mostkowaniu pinów za³±cza siê pierwszy bieg przy innej kombinacji te¿ i drugi bieg od tak dla pewno¶ci ale dzia³aj± bo po przy gazowaniu klima chodzi jak ta lala i sie p³ynnie prze³±cza miêdzy biegami.
    Celuje na 99% w czujnik temperatury.
    Klima ju¿ dzia³a piêknie tylko muszê przy gazowaæ do 4tys obrotów aby siê za³±czy³a oczywi¶cie "na zapalonym guziczku od klimy" nie my¶la³em ¿e mo¿na sprawdzaæ w³±czanie klimy bez jej w³±czania na sterowniku.
    Ostatnio edytowane przez shazzy ; 24-06-2011 o 18:07

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Kolego, mo¿e mój przypadek co¶ Ci rozja¶ni. U mnie te¿ klima dzia³a³a jak jej siê chcia³o.
    A¿ zacz±³em szukaæ przyczyny. Zacz±³em od wymiany osuszacza. Warto by³o to zrobiæ, bo mimo, ¿e klima nie dzia³a³a nadal, dowiedzia³em siê, ¿e uk³ad jest zapchany. Wystarczy przy pustym uk³adzie wykrêciæ zawór wylotowy (ten przy wtyczce diagnostycznej), ¿eby by³ czysty nieblokowany wylot, a nastêpnie do zawrou klimy (tego przy ch³odnicy) wpu¶ciæ azotu pod ci¶nieniem, np. 15 bar. Je¶li szybko dmuchnê³o bez oporów, to nie czytaj dalej tego akapitu, a je¶li ci¶nienie utrzymuje siê i powoli syczy z wylotu, to masz diagnozê: uszkodzona sprê¿arka lub (ale to bardzo w±tpliwe) zawór rozprê¿ny.
    Dodatkowo, przy wymianie osuszacza wylali¶my z niego jakie¶ resztki oleju i okaza³o siê ¿e jest tam sporo opi³ków ze sprê¿arki.

Je¶li uk³ad natomiast jest dro¿ny, to masz mo¿e uszkodzony zawór rozprê¿ny w pozycji otwartej (nie buduje ci¶nienia) lub uszkodzon± sprê¿arkê lub który¶ z zaworów wydajno¶ciowych. Mo¿e te¿ byæ uszkodzony czujnik ci¶nienia na sprê¿arce, mo¿e byæ uszkodzony czujnik temperatury..

Ale obstawia³bym na usterkê mechaniczn±. Polecam Ci przy spuszczonym czynniku zrobienie tego prostego testu z azotem.
    Warto te¿ sprawdziæ jakie ci¶nienie panuje w uk³adzie, jak za³±czysz klimê. Maksimum to 20 bar. Potem czujnik ci¶nienia roz³±cza uk³ad.
    Sprawd¼ te¿ czy kolanko aluminiowe przy ch³odnicy (przy zaworku od wysokiego cisnienia klimy) jest gor±ce. Je¶li tak, to oznacza, ¿e klima co¶ tam próbuje pracowaæ.

Vip Vip Awatar lockbud
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    By³o E38 730i 94r. Jest.........................X6 40d.
    Sk±d
    - Sosnowiec
    S³ysza³em ¿e po wymianie panelu klimatronika trzeba go zakodowaæ do auta, bo je¿eli tego nie zrobisz to w³a¶nie dzia³a wszystko oprócz za³±czenia klimy.

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Jak by¶ pisa³ ze zrozumieniem to z przeczytaniem nie by³o by problemu.
    Jak taki cfany jeste¶ to czego jeszcze nie zdiagnozowa³e¶ komputerem. Niby co¶ wiesz a zaczynasz od dupy strony. Zada³em podstawowe pytania. Nie umiesz kulturalnie odpowiadaæ i oczekujesz na pomoc. Bardzo nie ³adnie. Po¶wiêcam swój cenny czas na pomoc tobie a tak mnie traktujesz. Bardzo dziêkuje za wspó³prace.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    e38 730i 95r Manual
    Sk±d
    Monachium

hmmmmmmm

Jakby u mnie mieli komputer to bym dawno sprawdzi³ i nie pierd... siê w g³upoty ale pyta³em kolesia co mi nabija³ klimê i czy¶ci³ i mówi³ ¿e nie ma pojêcia kto mo¿e mieæ i mi sprawdziæ zreszt± przez 4 lata 4x nabija³ mi klimê kto inny.
    Bo nikomu nie chcia³o siê sprawdziæ gdzie mi powolutku czynnika ubywa dopiero ten ostatni siê zabra³ za to konkretnie stwierdzi³ ze leci z ch³odnicy klimy odci±gn±³ z uk³adu resztê gazu. Wymieni³em ch³odnice klimy przy okazji wody.
    Sprawdzi³ mi szczelno¶æ dro¿no¶æ azotem potem nabi³ czynnika ch³odz±cego co¶ mówi³ ze tyle ile powinno 1200g czy jako¶ tak. I ¿e od strony technicznej/mechanicznej wszystko jest ok bo raz im odpali³a jak ju¿ wspomnia³em.
    Dzi¶ sprawdzi³em te¿ zawór wysokiego ci¶nienia pisa³em ju¿ o tym jak wiec nie chce siê powtarzaæ proszê odp ew czy dobrze to zrobi³em bo z tego co poczyta³em na forach to niby dobrze ale nie wiem.

Do reszty dziêkuje za podej¶cie konkretnie do tematu

brunoz jak pisa³em klima by³a u fachowca sprawdzi³ szczelno¶æ i dro¿no¶æ azotem wszystko by³o ok zadzwoni³em zapytaæ jak o tym wspomnia³e¶.
    No i ci¶nienia czynnika i wszystko by³y ok raz za³±czy³a im siê tam klima sami nie wiedz± jak ja ju¿ wiem musieli przy gazowaæ, posprawdzali wtedy wszystko i naprawde chodzila ¶licznie zapewnili mnie dzi¶ ¿e technicznie ci¶nienia ilo¶æ
    czynnika i inne rzeczy s± ksi±¿kowe ze problem jest tylko z za³±czeniem
    Osuszacz mia³em wymieniony 2 lata temu jak sobie przypominam teraz w³a¶nie wiêc to nie on, no ale dro¿no¶æ te¿ mia³em sprawdzon±.
    Aby uruchomiæ klimê muszê tylko przy gazowaæ jak psia³em klima chodzi ju¿ potem na wolnych obrotach bo siê za³±czy i co wiêcej ch³odzi bardzo mocno wieje równo 5,8 stopnia równo nawet pó³ h po w³±czeniu i jak auto stoi na postoju.
    Naprawdê klima chodzi ¶wietnie wszystko dzia³a jak nale¿y.

co do " Je¶li uk³ad natomiast jest dro¿ny, to masz mo¿e uszkodzony zawór rozprê¿ny w pozycji otwartej (nie buduje ci¶nienia) lub uszkodzon± sprê¿arkê lub który¶ z zaworów wydajno¶ciowych. Mo¿e te¿ byæ uszkodzony czujnik ci¶nienia na sprê¿arce, mo¿e byæ uszkodzony czujnik temperatury.."

Ci¶nienia s± eleganckie nie pisa³em o tym klima ch³odzi i pracuje jak nówka.

lockbud
    Przede wszystkim wielkie dziêki za dok³adne przeczytanie posta cieszê siê ¿e Ty nie mia³e¶ problemów z czytaniem go.
    Je¶li nie bêdzie to czujnik temperatury na który ja obstawiam to w³a¶nie tylko to mnie mo¿e uratowaæ. Zakodowanie klimatronika mo¿e byæ jak np z ews ze trzeba go zgraæ ze sterownikiem silnika. Dziwi mnie tylko jedna rzecz a mianowicie,
    czemu dzia³a jak ta lala klima jak raz przy gazujê dop. wtedy idzie impuls na cewkê i na wentylator napiêcie i bez gazowania nawet na postoju w je¼dzie klima chodzi i ch³odzi super?
    Czy w takim wypadku nie powinna w ogóle nie dzia³aæ?

Jeszcze raz napiszê wszystkie podzespo³y sprawne, klima jak w³±czê ja na panelu wysy³a impuls na cewkê i na wentylator dop. po przy gazowaniu. Od tego momentu klima pod ka¿dym wzglêdem chodzi i ch³odzi jak nóweczka.
    Powtarzam wystarczy, ¿e raz na chwilê przy gazujê i klima siê za³±cza prawid³owo i funkcjonuje prawid³owo bez gazowania podczas jazdy czy postoju wentylator klimy te¿ prze³±czy³ siê na wy¿szy bieg po 20minutach na postoju wiec czujnik wysokiego ci¶nienia musi byæ ok.
    Jak zgaszê silnik odpalê ponownie to aby uruchomiæ klimê po w³±czeniu jej na panelu wystarczy raz przy gazowaæ i potem spokój.
    Dzia³a jak powinna i jak zawsze dzia³a³a.
    Ostatnio edytowane przez shazzy ; 24-06-2011 o 21:50

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Kup kabelek.
    Nie kosztuje du¿o i przyda siê na przysz³o¶æ. Podepnij i porób screeny. Wrzuæ na forum to siê co¶ pomy¶li. Czujnik temp nie ma z tym nic wspólnego. On s³u¿y tylko do roz³±czenia po przekroczeniu danej temp. Zawsze mo¿na go oszukaæ i sprawdziæ bez wymiany.
    Jak by¶ to napisa³ wcze¶niej nie by³o by niedomówieñ. Teraz wszystko jest jasne.
    Po po³±czeniu siê z silnikiem w warto¶ciach cyfrowych s± parametry odpowiedzialne za za³±czanie sprê¿arki. Jeden parametr to ¿±danie za³±czenia a drugi to za³±czenie. Sygna³ z klimatronika o ¿±daniu za³±czenia idzie do silnika a dopiero on po sprawdzeniu temp i obci±¿enia i innych tematów decyduje co dalej. Sprawd¼ czy w silniku nie ma b³êdów na czujnik po³o¿enia przepustnicy i warto¶ciach rzeczywistych cyfrowych da siê sprawdziæ status obci±¿enia silnika - czy beg ja³owy czy pe³ne obci±¿enie. Sprawd¼ czy w klimatroniku nie ma b³êdu na kodowanie. Co¶ elektronicznie nie pozwala za³±czyæ a ¿eby siê dowiedzieæ co jest przyczyn± niezbêdny jest komp. Bez kompa to wró¿enie z fusów. Ca³y uk³ad jest za bardzo skomplikowany aby to pomierzyæ. Za du¿o elementów odpowiedzialnych i sterowników które musz± byæ ze sob± zgrane.

Vip Vip Awatar lockbud
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    By³o E38 730i 94r. Jest.........................X6 40d.
    Sk±d
    - Sosnowiec
    Cytat Zamieszczone przez shazzy Zobacz posta
    Dziwi mnie tylko jedna rzecz a mianowicie, czemu dzia³a jak ta lala klima jak raz przy gazujê dop. wtedy idzie impuls na cewkê i na wentylator napiêcie i bez gazowania nawet na postoju w je¼dzie klima chodzi i ch³odzi super? Czy w takim wypadku nie powinna w ogóle nie dzia³aæ?
    Tego nie wiem, ale swego czasu sporo czyta³em forum i utkwi³o mi w³a¶nie to ¿e je¿eli kto¶ zmienia³ panel klimatronika to obowi±zkowo trzeba go by³o zakodowaæ bo klima nie dzia³a³a, a czy za³±cza³a siê mimo wszystko na wy¿szych obrotach nie pamiêtam, mo¿esz poszukaæ na forum o kodowaniu, wymianie panelu, powinno to jeszcze gdzie¶ byæ i sporo pewnie wyja¶ni.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    e38 730i 95r Manual
    Sk±d
    Monachium

hmmmm

Chêtnie siê zapnê i z diagnozujê tylko jest jeden problem podobno w e38 z 95 roku nie ma obd a jest tylko can czy co¶ takiego. Kable jakie¶ mam np interjfejs elm327 na usb kiedy¶ kupi³em do centrafuse do ³±czenia siê z obd w jednych autach to mi dzia³a np w nissanach czy vw audi a np z reanult espace czy moim bmw mi program juz nic nie odczytuje tym interfacem to akurat interface do zabawy multimedialnej ale laczy z obd pokazuej boroty silnika itp dziala mi tez z tymi autami z pcmscanem.

Teraz pytanie jaki przewód i jaki soft potrzebuje do e38 z 95 roku.

Dziêki za rzeczowo¶æ seban123

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •