Problem nie dzia³a klimatronik w e38 730i 95r.
Witam mam nastêpuj±cy problem czytam i czytam du¿o na forum ale nie znalaz³em problemu takiego jak mój opisze po kolei co i jak.
Ci±gle od zakupu auta walczy³em z klimatyzacj± nabija³em j± chodzi³a czynnik ucieka³ wytrzymywa³ pó³ roku tak.
Zim± tego roku nie wiem czemu szlak mi trafi³ panel klimatronika ( kompletne przesta³ czymkolwiek sterowaæ martwy) wymieni³em go na inny u¿ywany zakupiony na allegro.
Cena by³a do¶æ dobra panel 70z³ plus przesy³ka.
Podmieni³em panel sprawdzi³em ¿e wszystko chodzi poza za³±czaniem sprê¿arki nie chodzi³ wentylator klimatyzacji nie za³±cza sprê¿arka ani nie podnosi³y siê obroty w skrócie martwica.
Pomy¶la³em ¿e uciek³ czynnik ch³odz±cy ju¿ kompletnie i czujnik ci¶nienia roz³±czy³ ca³kiem uk³ad.
W koñcu teraz przysz³y upa³y wzi±³em siê za auto porz±dnie i wymieni³em parownik który po dodaniu kontrastu do uk³adu ewidentnie pokaza³ wyciek.
Zakupi³em nowa ch³odnicê klimy i przy okazji ch³odnice wody (by³a w op³akanym stanie) wymieni³em ca³o¶æ sam problemu z tym nie by³o. £adny i szybki dostêp.
Pojecha³em nabiæ w ¶rodê klimê i okaza³o siê ze po nabiciu czynnika wesz³o 1200g czy co¶ tak z tego co pamiêtam klima wci±¿ nie za³±cza siê nic cisza jak opisa³em wcze¶niej.
Jako ciekawostkê któr± przed chwil± sprawdzi³em to mogê powiedzieæ w nocy wydawa³o mi siê, ¿e klima siê na chwilê za³±czy³a polecia³o bardzo ch³odne powietrze ale pada³o i my¶la³em,
¿e tylko mi siê zdawa³o ale co¶ mnie mêczy³o i przypomnia³em sobie, ¿e zdarzy³o to siê przy wyprzedzaniu i faktycznie poszed³em do auta zapali³em silnik doje...m do pieca i co siê okazuje?
Klima chodzi chwile (za³±cza kompresor i wentylator) a po sch³odzeniu czynnika czyt. po pewnym czasie siê wy³±cza.
Skoro klima chodzi i ch³odzi to panel musi byæ sprawny klimatronika (teoretycznie)
Jako ¿e przeczyta³em chyba wszystkie mo¿liwe fora i posty odno¶nie klim w e38 i problemów z nimi to moje pytania s± nastêpuj±ce:
1. Doczyta³em gdzie¶ ze mo¿e na wykoñczeniu byæ sprê¿arka ¿e niby nie daje gazu jak za³±cza siê przy wy¿szych obrotach dop. dla mnie to trochê nie logiczne bo skoro nie za³±cza w ogóle elektromagnes
przy niskich obrotach to nie mo¿e dawaæ ¿adnego ci¶nienia problem tkwi ¿e przy wy¿szych obrotach dop. idzie napiêcie ze sterownika na cewkê sprê¿arki wiêc to raczej nie sprê¿arka dobrze kombinujê?!?!?
Nie powinno byæ tak ¿e mo¿emy mówiæ, ¿e sprê¿arka nie daje ci¶nienia za³ó¿my je¶li faktycznie pracuje na niskich obrotach i faktycznie wtedy nie ch³odzi wtedy mo¿emy mówiæ ze jest na wykoñczeniu ale
nie je¶li nie chodzi przynajmniej wed³ug mnie?!?!?
2. Druga sprawa rozwa¿am opcjê ¿e winny jest rezystor pierwszego biegu w wentylatorze klimatyzacji... ale no w³a¶nie ale jest takie, ¿e wszyscy tu pisz± i¿ jak padnie rezystor pierwszego biegu to klima chodzi
ch³odzi ale nie chodzi wentylator. Zatem tu g³upiejê mo¿e klima ma jak±¶ diagnostykê wbudowana i wy³±cza ca³kiem obwód klimy? Nie wiem co zrobiæ sprawdzê wentylator po pracy

Odpowiedz z cytatem