Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 28

W±tek: Do my¶l±cych logicznie... przep³ywomierz / sondy lambda ?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Rafciu
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    E38, 740iL, 2000rok
    Sk±d
    Góra Kalwaria
    Cytat Zamieszczone przez zawi¶ Zobacz posta
    hmmm...

przeplywomierz nie pada sam z siebie

A to dobre czary...
    Wiesz jak zbudowany jest przep³ywomierz w naszych samochodach i na czym polega pomiar objêto¶ci powietrza zassanego przez silnik? Chyba nie bardzo skoro piszesz takie rzeczy wprowadzaj±c w b³±d kolegê. Ponadto przep³ywomierz nie musia³ ca³kiem "padaæ", wystarczy ¿e element grzewczy, lub który¶ z rezystorów pomiarowych jest mocno nadpalony i ju¿ przep³ywomierz pokazuje warto¶ci których nie ma zapisanych w algorytmie sterownika silnika, a ten rozumie to jako niesprawno¶æ i tak jest w rzeczywisto¶ci.
    Owszem lewe powietrze mo¿e jak najbardziej fa³szowaæ wyniki, ale musia³y by to byæ znaczne ilo¶ci tego powietrza, przez co silnik kula³by jak stary ¿uk z rozregulowanym zap³onem.

Przep³ywkê znalaz³em tutaj: http://e-autoparts.pl/ ale by³o to ju¿ jakie¶ pó³ roku temu.

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Cytat Zamieszczone przez Gwozdziu Zobacz posta
    A mo¿esz to rozwin±æ?
    Komp benzynowy "nauczyl" sie i ciagle uczy zlych nastawow w czasie jak jezdzisz na gazie, a potem tym co sie nauczyl usiluje wysterowac wtryski benzynowe co oczywiscie owocuje zla praca silnika, stad moja sugestia abys pojezdzil z 2 dni tylko na benzynie.
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    E32 730i M60B30 '92, E34 525iX M50B25 '92
    Sk±d
    okolice Krakowa
    Cytat Zamieszczone przez BOSS Zobacz posta
    Komp benzynowy "nauczyl" sie i ciagle uczy zlych nastawow w czasie jak jezdzisz na gazie, a potem tym co sie nauczyl usiluje wysterowac wtryski benzynowe co oczywiscie owocuje zla praca silnika, stad moja sugestia abys pojezdzil z 2 dni tylko na benzynie.
    To rozumiem, tyle, ¿e zrobi³em "reset" kompa przez od³±czenie aku (sposób z forum), a potem jecha³em tylko na Pb. Dodatkowo DISem w warsztacie te¿ niby skasowali parametry, których nauczy³ siê komputer, st±d nie sk³ania³em siê w stronê gazu dotychczas. Tymbardziej, ¿e musia³oby byæ to nag³e rozregulowanie siê, bo te 4-5 tys. km wszystko by³o w porz±dku.
    Daj znaæ co o tym s±dzisz, czy moje rozumowanie ma sens czy jestem w b³êdzie, z góry dziêki. To do¶æ istotne z punktu widzenia pakowania pieniêdzy w ró¿ne podejrzane elementy, a LPG mam na gwarancji (no i nadal nie podejrzewam jej o z³e dobranie, to naprawdê górna pó³ka; owszem, oszczêdzam na paliwie ale nigdy nie oszczêdza³em na instalacjach).
    Pozdrawiam
    Gwozdziu
    ------------------------------------------------

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    Sk±d
    okolice Krakowa
    Znalaz³em sondy lambda BOSHA, uniwersalne po 170PLN. Uniwersalno¶æ polega na tym, ¿e trzeba samemu "zarobiæ" wtyczkê, bo sonda koñczy siê kabelkiem bez wtyczki.
    Kto¶ tego próbowa³? Ja przy takim koszcie chyba spróbujê wymieniæ moje sondy, z tego co wiem to mam dwie, niech mnie kto¶ poprawi je¶li siê mylê...
    Pozdrawiam
    Gwozdziu

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E23/E38/E65
    Sk±d
    DZG
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez Gwozdziu Zobacz posta
    To do¶æ istotne z punktu widzenia pakowania pieniêdzy w ró¿ne podejrzane elementy, a LPG mam na gwarancji (no i nadal nie podejrzewam jej o z³e dobranie, to naprawdê górna pó³ka; owszem, oszczêdzam na paliwie ale nigdy nie oszczêdza³em na instalacjach).
    To ze sama instalacja jest z gornej polki nie znaczy ze blad nie lezy wlasnie w instalacji. Nie wiadomo jak jest skalibrowana, do tego dochodzi praca wtryskow (jezeli sie rozjechaly to tez bedzie problem). Takze spadek lub wzrost cisnienia na parowniku moze doprowadzic do nieprawidlowej pracy.
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odno¶nie funkcjonowania forum, wspó³pracy ...
    Proszê o kontakt ze mn± .!

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Ja bym przyjrza³ siê tej instalacji gazowej.

Byæ mo¿e uszkodzi³y ci siê wtryskiwacze lpg, albo rozregulowa³o siê ci¶nienie na reduktorze. Akurat sam przerabiam ten temat u siebie. By³em u jednych gazowników, ale szybko stamt±d uciek³em. Dopiero sam odkry³em dlaczego na postoju ¶mierdzi jak kuchenka gazowa - barany nawet nie sprawdzili jakie ci¶nienie daje reduktor i jakie jest ustawione w centralce.

Tak wiêc widzisz - b³êdy monta¿u / konfiguracji siê zdarzaj±.

Przep³ywomierz w E38 polega na tym, ¿e ogrzewa siê pr±dem rezystor o charakterystyce zale¿nej od temperatury do pewnej ustalonej temperatury, a przep³ywaj±ce powietrze och³adza go, powoduj±c przy tym zmianê jego rezystancji. Im ch³odniejsze powietrze tym skuteczniej ch³odzi lub im wiêcej powietrza tym skuteczniej ch³odzi. Zale¿no¶æ ta jest do¶æ liniowa i ³atwo mo¿na zmierzyæ ¿e zadana ilo¶æ powietrza w danej temeraturze powoduje sch³odzenie rezystora do ustalonej temperatury. Wiêc mo¿na ³atwo zdiagnozowaæ czy przep³ywomierz jest uszkodzony czy te¿ nie, mierz±c rezystancjê rezystora (np. ogrzewaj±c go rêk± lub delikatnie zapalniczk±).

Natomiast instalacja lpg, która nie korzysta ze wskazañ sond lambda, o ile jest ¼le wyregulowana, bêdzie powodowaæ rozregulowywanie siê ca³ego uk³adu. Bo komputer lpg odczytuje czasy wtryskiwaczy benzynowych i odpowiednio je przemna¿a na czasy potrzebne dla wtryskiwaczy lpg. Wiêc je¶li instalacja bêdzie mia³a nieodpowiednie ci¶nienie (np. za du¿e) to spowoduje to bogat± mieszankê lpg i sondy lambda bêd± j± korygowaæ skracaj±c czasy wtrysków. I jak po tym prze³±czysz siê na benzynê, to naturalnym jest to, ¿e auto zg³upieje i nie chce jechaæ.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    Sk±d
    okolice Krakowa
    No i kolejny test przep³ywomierza: pod³±czy³em mój stary dzi¶ wieczorem. Temp zewnêtrzna 19stopni. Zapalam, zero b³êdów ASC (stary, orginalny przep³ywomierz dawa³ taki efekt). Ruszam - auto jedzie _normalnie_, czuæ, ¿e przyspiesza jak trzeba, wskazówka ekono mniej pokazuje. No po prostu wszystko OK. Jecha³em tylko na Pb, bez próby prze³±czania na LPG. Po 5-6 km lekko szarpnê³o i pokaza³a siê kontrolka ASC. Ale jad±c dalej nadal mia³em wra¿enie, ¿e auto ci±gnie jako¶ lepiej ni¿ na nowym przep³ywomierzu. Jutro mia³em kupiæ sondy... no i muszê siê zdecydowaæ, czy oddaæ przep³ywomierz nowy, bo zgodnie z prawem mam 10dni na zwrot (zakup przez internet).
    POMOCY! Oddaæ go, kupowaæ sondy? Czemu na przep³ywce, która jest niby uszkodzona (albo tak udaje) auto jedzie lepiej, pomimo pokazania siê b³êdów (wtedy na DISie te¿ pojawia³ siê b³±d przep³ywomierza).
    Pozdrawiam
    Gwozdziu

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    Sk±d
    okolice Krakowa
    Cytat Zamieszczone przez Sebek Zobacz posta
    To ze sama instalacja jest z gornej polki nie znaczy ze blad nie lezy wlasnie w instalacji. Nie wiadomo jak jest skalibrowana, do tego dochodzi praca wtryskow (jezeli sie rozjechaly to tez bedzie problem). Takze spadek lub wzrost cisnienia na parowniku moze doprowadzic do nieprawidlowej pracy.
    Sebek, jak siê to ma do tego co napisa³em: zrobi³em reset DME, nie je¼dzi³em na gazie, problem niezmiennie jest. Pytam serio, czy mo¿liwe jest, ¿e nadal instalacja LPG ma wp³yw na pracê silnika?

W sumie to pytanie te¿ do innych osób wskazuj±cych na LPG. Co z tym resetem?
    Pozdrawiam
    Gwozdziu

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    Sk±d
    okolice Krakowa
    Cytat Zamieszczone przez brunoz Zobacz posta
    Ja bym przyjrza³ siê tej instalacji gazowej.
    Na to zobacz mój post o resecie komputera, o je¼dzie tylko na Pb. Co s±dzisz?

Cytat Zamieszczone przez brunoz Zobacz posta
    Wiêc mo¿na ³atwo zdiagnozowaæ czy przep³ywomierz jest uszkodzony czy te¿ nie, mierz±c rezystancjê rezystora (np. ogrzewaj±c go rêk± lub delikatnie zapalniczk±).
    Chêtnie bym siê dowiedzia³ jak to zrobiæ ciut bardziej szczegó³owo, szczególnie jak odró¿niæ przep³ywomierz dzia³aj±cy pozornie dobrze od przep³ywomierza dzia³aj±cego lepiej :)
    Pozdrawiam
    Gwozdziu

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    S± firmy co regeneruj± przep³ywomierze. Mo¿e w³a¶nie na taki trafi³e¶ i jest jaki¶ uszkodzony mimo ¿e niby nowy. Sam ju¿ wymieni³em sporo przep³ywomierzy. Mimo za³o¿enia nowego auto wcale lepiej nie pracowa³o a czasami nawet gorzej. Nowe boscha. Na starych lepiej by³o ni¿ na nowych. To by³o kilka przypadków tylko ale siê zdarzy³y. Pod³±cz jeden przep³ywomierz i obserwuj warto¶ci. Zacznij na zagrzanym silniku. Zobacz masê powietrza na biegu ja³owym i na obydwóch przep³ywkach. Nastêpnie bardzo powoli dodawaj gazu i zobacz jak siê zmienia masa powietrza. Jest to silnik bez turbo i dziki temu da siê precyzyjnie sprawdziæ masê. Masa ma równo rosn±æ w zale¿no¶ci od obrotów. Nie mo¿e byæ czego¶ takiego ¿e dodajesz gazu, obroty rosn± a masa powietrza na chwilê maleje. Porównaj warto¶ci na obydwóch.
    Przep³ywomierze jak siê psuj± to potrafi± tylko pod pewnymi obci±¿eniami przek³amywaæ a w reszcie zakresu pracy jest ok. Poza tym czasami odklejaj± siê nó¿ki od p³ytki w przep³ywomierzu i ³apie przez chwilê przerwê. W³a¶nie tak siê zachowuje twój stary. Jest to raczej nienaprawialne ale s± magicy co siê bawi±.
    Sondy sprawd¼ przed wymian±. Po co wymieniaæ co¶ co jest dobre na co¶ co nie jest do koñca dobre. Jak nie wiesz jak sprawdziæ to jed¼ do kogo¶ co ma o tym pojêcie albo wrzuæ filmik z pracy sond z inpa.
    Podaj dok³adnie kody b³êdów jakie komp zarejestrowa³. To ¿e jest napis sonda w opisie b³êdu nie zawsze oznacza problem z sond±.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •