Witam,
silnik to M62 B35, mam LPG AG (prawie nowe) problem... no w³a¶nie, czy jest problem...
Przepraszam, ¿e bêdzie d³ugie ale wszystkie okoliczno¶ci chyba wa¿ne.
Kilka tygodni temu (jak na z³o¶æ autem je¼dzi³a ¿ona) zaczê³a siê zapalaæ lampka ASC na zegarach.
Ale nie ca³y czas tylko ¶wieci³a, gas³a. Pewnego dnia ja zasiad³em do auta, poranek by³ raczej rze¶ki, oko³o 15stopni.
I rano wszystko bez problemu, ASC nie ¶wieci, auto pracuje bez zarzutu. Ale po przejechaniu odcinka pozamiejskiego samochód szarpn±³ kilka razy w korku, kilka razy silnik zgas³, oczywi¶cie ASC siê zapalli³o, jaki¶ spadek mocy itd, ogólnie ¼le. I tu przypomia³em sobie problem z poprzedniej E38, gdzie ¼le za³o¿y³em wtyczkê na przep³ywce. Poprawi³em wtyczkê przed powrotem z pracy ale pomog³o na chwilê, po osi±gniêciu temperatury problem powróci³.
Pojecha³em na wymianê tarcz i przy okazji poprosi³em o diagnozê DISem.
- Przep³ywomierz wyszed³ na b³êdach.
- Wymienili na u¿ywany ale mia³ byæ dobry. Bez obci±¿enia pracowa³ OK ale wyjecha³em z warsztatu i zaraz musia³em wróciæ, wszystkie objawy jak poprzednio z wyj±tkiem lampki ASC.
- Kolejne pod³±czenie pod kompa: wylecia³ czujnik po³o¿enia wa³ka rozrz±du, obie sondy lambda. Nic o przep³ywce.
- Przeczy¶cili krokowca, skasowali b³êdy i jazda. To samo. Tym razem na DISie wylecia³y tylko sondy (obie).
- Kolejna przeja¿d¿ka, kick-down, próby przyspieszenia - i wracam z tym samym. Powoli rozk³adaj± rêce... ale! jeden z mechaników przypomnia³ sobie, ¿e na ich placu stoi 735 jak moje i po¿ycz± przep³ywkê (to znajomego) ale nie mog± mi jej daæ.
- Zak³adaj± przep³ywkê z innego 735 - chodzi piêknie, wszystko jest: moc, obroty nie faluj± i nie spadaj±, ogólnie OK. Kupiæ jej nie mogê od nich ale za to niby wiem, ¿e to przep³ywomierz. Na DISie nadal sondy, innych b³êdów brak (nie ma czujnika po³o¿enia wa³ka). Zak³adamy mój stary przep³ywomierz i jako¶ wracam do domu.
- Kupujê na allegro przep³ywomierz u¿ywany, numery siê zgadzaj±. Zak³adam (zimny silnik) - bajka, dzia³a, jedzie, przyspiesza i nie ga¶nie. Do czasu przeja¿d¿ki (oczywi¶cie z rodzin±) trochê dalej. Po nagrzaniu (dobrym) problem wraca. Ale nie ma kontrolki ASC. Moje przypuszczenie odno¶nie obu przep³ywek uzywanych - komunikacja jest OK ale dzia³anie nieprawid³owe. Zwracam przep³ywkê, decyzja - NOWY przep³ywomierz.
Dzwonie do Bosha w Krakowie, 900PLN, na allegro orginalny (raczej) Bosha kosztowaæ ma 650, sprzedaje sklep.
Biorê ten za 650....
Wstawiam, jest OK, nawet bardzo dobrze... ale.... jakby ekonomizer wiêcej pokazuje, przy wy¿szych obrotach jest "normalnie" ale mam wra¿enie, ¿e 1200-3000 jakby co¶ trochê go dusi. Niby przyspiesza... komputer pokazuje oko³o 2L wiêksze spalanie (stara³em siê je¼dziæ jak przedtem), w sumie w podobnych warunkach przejecha³em ze 300km. Auto nie ga¶nie ale moim zdaniem nie do koñca jest OK, tymbardziej, ¿e skrzynia jakby bardziej nerwowo zmienia biegi, redukcja te¿ odbywa siê bardziej "têpo".
Co jeszcze zrobi³em: "reset" kompa przez od³±czenie aku na ca³± noc (i zwarcie klem). Potem kilkana¶cie minut na ja³owym i jazda spokojna tras± oko³o 70km. Wszystko tylko na benzynie. Wracaj±c uruchomi³em LPG. Ró¿nic nie widzê...
Tytu³em tematu nie chcia³em nikogo obra¿aæ, mia³em na my¶li tylko to, ¿e problem chyba mo¿e byæ z³o¿ony i tutaj samo diagnozowanie mo¿e nie pomóc (bo by³o zrobione).
Spokoju nie daj± mi te sondy i tu parê pytañ (z szerokiego zakresu):
- czy LPG mo¿e powodowaæ b³êdne odczyty z sond? (mechanik napomkn±³ o tym) - mo¿liwy jaki¶ bypass albo co?
- czy nowy przep³ywomierz powinno siê jako¶ adaptowaæ do auta/silnika?
- czy przep³ywomierz mo¿e byæ tylko wtórn± awari± sond? mam na my¶li: uszkodzenie sond > z³a mieszanka >strza³ gazu > uszkodzony przep³ywomierz? Przeczyæ temu mo¿e dobra praca silnika tu¿ przed pojawieniem siê sygna³u o wy³±czeniu ASC (czyli brak komunikacji z przep³ywk±) ale... dobry tydzieñ albo d³u¿ej przed nie je¼dzi³em autem (¿one je¼dzi³a, wiêc nic siê nie dowiem).
- jak potwierdziæ uszkodzenie sond i ile mo¿e mnie potencjalnie kosztowaæ ich wymiana (zak³adam, ¿e ja mam 2 sondy?)
- a mo¿e jednak czujnik po³o¿enia wa³ka rozrz±du?
- a mo¿e jednak nowy przep³ywomierz dzia³a ¼le, pytanie jak go reklamowaæ?
Z góry dziêki za wszelkie podpowiedzi i jeszcze raz sorry za tasiemca :)

Odpowiedz z cytatem