Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Nie działa klima w e38 730 i 95r manual

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 730i 95r Manual

hmmmmmmm

Jakby u mnie mieli komputer to bym dawno sprawdził i nie pierd... się w głupoty ale pytałem kolesia co mi nabijał klimę i czyścił i mówił że nie ma pojęcia kto może mieć i mi sprawdzić zresztą przez 4 lata 4x nabijał mi klimę kto inny.
    Bo nikomu nie chciało się sprawdzić gdzie mi powolutku czynnika ubywa dopiero ten ostatni się zabrał za to konkretnie stwierdził ze leci z chłodnicy klimy odciągnął z układu resztę gazu. Wymieniłem chłodnice klimy przy okazji wody.
    Sprawdził mi szczelność drożność azotem potem nabił czynnika chłodzącego coś mówił ze tyle ile powinno 1200g czy jakoś tak. I że od strony technicznej/mechanicznej wszystko jest ok bo raz im odpaliła jak już wspomniałem.
    Dziś sprawdziłem też zawór wysokiego ciśnienia pisałem już o tym jak wiec nie chce się powtarzać proszę odp ew czy dobrze to zrobiłem bo z tego co poczytałem na forach to niby dobrze ale nie wiem.

Do reszty dziękuje za podejście konkretnie do tematu

brunoz jak pisałem klima była u fachowca sprawdził szczelność i drożność azotem wszystko było ok zadzwoniłem zapytać jak o tym wspomniałeś.
    No i ciśnienia czynnika i wszystko były ok raz załączyła im się tam klima sami nie wiedzą jak ja już wiem musieli przy gazować, posprawdzali wtedy wszystko i naprawde chodzila ślicznie zapewnili mnie dziś że technicznie ciśnienia ilość
    czynnika i inne rzeczy są książkowe ze problem jest tylko z załączeniem
    Osuszacz miałem wymieniony 2 lata temu jak sobie przypominam teraz właśnie więc to nie on, no ale drożność też miałem sprawdzoną.
    Aby uruchomić klimę muszę tylko przy gazować jak psiałem klima chodzi już potem na wolnych obrotach bo się załączy i co więcej chłodzi bardzo mocno wieje równo 5,8 stopnia równo nawet pół h po włączeniu i jak auto stoi na postoju.
    Naprawdę klima chodzi świetnie wszystko działa jak należy.

co do " Jeśli układ natomiast jest drożny, to masz może uszkodzony zawór rozprężny w pozycji otwartej (nie buduje ciśnienia) lub uszkodzoną sprężarkę lub któryś z zaworów wydajnościowych. Może też być uszkodzony czujnik ciśnienia na sprężarce, może być uszkodzony czujnik temperatury.."

Ciśnienia są eleganckie nie pisałem o tym klima chłodzi i pracuje jak nówka.

lockbud
    Przede wszystkim wielkie dzięki za dokładne przeczytanie posta cieszę się że Ty nie miałeś problemów z czytaniem go.
    Jeśli nie będzie to czujnik temperatury na który ja obstawiam to właśnie tylko to mnie może uratować. Zakodowanie klimatronika może być jak np z ews ze trzeba go zgrać ze sterownikiem silnika. Dziwi mnie tylko jedna rzecz a mianowicie,
    czemu działa jak ta lala klima jak raz przy gazuję dop. wtedy idzie impuls na cewkę i na wentylator napięcie i bez gazowania nawet na postoju w jeździe klima chodzi i chłodzi super?
    Czy w takim wypadku nie powinna w ogóle nie działać?

Jeszcze raz napiszę wszystkie podzespoły sprawne, klima jak włączę ja na panelu wysyła impuls na cewkę i na wentylator dop. po przy gazowaniu. Od tego momentu klima pod każdym względem chodzi i chłodzi jak nóweczka.
    Powtarzam wystarczy, że raz na chwilę przy gazuję i klima się załącza prawidłowo i funkcjonuje prawidłowo bez gazowania podczas jazdy czy postoju wentylator klimy też przełączył się na wyższy bieg po 20minutach na postoju wiec czujnik wysokiego ciśnienia musi być ok.
    Jak zgaszę silnik odpalę ponownie to aby uruchomić klimę po włączeniu jej na panelu wystarczy raz przy gazować i potem spokój.
    Działa jak powinna i jak zawsze działała.
    Ostatnio edytowane przez shazzy ; 24-06-2011 o 22:50

Uprawnienia umieszczania postów