Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 10

W±tek: problem z tankowaniem - zapowietrzony bak w 730d E38.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2010
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Legnica

problem z tankowaniem - zapowietrzony bak w 730d E38.

witam, po przekopaniu forum postanowi³em za³o¿yc nowy temat poniewa¿ nie znalaz³em odpowiedzi na mój problem. Mianowicie podczas tankowania pistolet ca³y czas odbija jakby powietrze siê cofa³o, próbowa³em ju¿ na ró¿ne sposoby (trzymaj±c pistolet pod ró¿nymi k±tami lub w³o¿ony do koñca albo do po³owy) i nic nie pomaga. Sprawdza³em ju¿ na paru stacjach i zawsze to samo, muszê tak lac po litrze i za 100zl tankuje 5 minut 8/ Czyta³em o tym filtrze który znajduje siê za lewym tylnym nadkolem, ale czy ten filtr znajduje siê te¿ w dieslu bo wypowiadali siê w tym temacie tylko posiadacze benzyn i czy objawy s± podobne do moich? Trochê to dziwne bo jak odkrêcam korek przed tankowaniem to nie ma odg³osu sykniêcia, który ¶wiadczy³ by o zapowietrzonym baku :? Tak na marginesie to jak w³±czam zap³on to slychac pompkê paliwa co jest oczywiste, ale czy powinna ona pompowac tak d³ugo - ok. 20sek. Nigdy nie czekam a¿ napompuje i siê wy³±czy i auto odpala bez problemu, pytam tak profilaktycznie.

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    Jak j± s³ychaæ to siê koñczy (pompa pod pod³og±)... ale nie widzê zwi±zku z zapowietrzeniem.
    Co do odpowietrzenia... Zawsze tak masz? Bo mi siê tak zdarzy³o jak siê ledwo do kula³em na stacjê a odpowietrzenie wtedy baku trwa d³ugo, jak tankujesz gdy za¶wieci siê rezerwa lub zanim siê za¶wieci to nadal masz tak samo?

Tutaj masz budowê baku:
    http://www.realoem.com/bmw/partgrp.d...10&hg=16&fg=05

i odpowietrznika:
    http://www.realoem.com/bmw/partgrp.d...10&hg=16&fg=10

Ja wymieniaj±c ostatnio pompê w baku zauwa¿y³em co¶ co mnie mocno zastanowi³o i wytropi³em temat uszczelki:
    http://www.realoem.com/bmw/showparts...94&hg=16&fg=15
    NR 3 w opisie w zaznaczeniu chyba jednak nr 2

Otó¿ ja jej nie mam!!! Czy kto¶ j± wywali³ nie wiem, na to wygl±da. Paliwo nie wycieka, nie ¶mierdzi itd. a leje zawsze pod korek wiêc mo¿e to byæ jaki¶ "polski patent" mo¿na spróbowaæ ale w razie gdyby co¶ by³o nie tak nie chcia³bym aby kto¶ mia³ do mnie pretensje, ja mam przykrêcony i dobrze doci±gniêty sam metalowy kaptur bez uszczelki! Gdy siê bra³em za wymianê pompy to wyg³uszenie by³o ju¿ wydarte ale pompa nie by³a wcze¶niej ruszana, by³a oryginalna wiêc po co¶ kto¶ tam ju¿ kiedy¶ zagl±da³ ;)
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    E38 740 '98 m62tub44
    Sk±d
    z Polski
    U mnie tez wystepuje czasem podobny problem, wybija pistolet podczas tankowania i trzeba powolutku tankowaæ :) Na kompie wyskoczyl b³±d Tank ventilation valve output wiêæ sadze ze w tym le¿y problem, zawór kosztuje 200 z³otych na realoem.
    Pozdro

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar max
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 730D
    Sk±d
    pomorze
    Mi te¿ czasami odbije ale da siê nalaæ, czasami muszê trzymaæ rêk± zamiast zostawiæ na blokadzie.

Vip Vip Awatar Johnny_Bravo
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    750i
    Sk±d
    Poznañ
    panowie o 50* (stopni) w lewo( w stronê bagaja) pistolet od pionu i nie ma tego problemu :)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2010
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Legnica
    Jakie¶ 3 tankowania temu faktycznie zajecha³em na stacje na takim konkretnym ¿ydzie i od tamtego czasu jest a¿ tak ¼le. Jednak wcze¶niej te¿ musia³em tankowaæ trzymaj±c pistolet lekko wci¶niêty, na zablokowanym pistolecie nawet do po³owy nie by³o szans bo odrazu odbija³. Mo¿e przewód odpowietrzaj±cy siê zatka³ i warto do niego zajrzeæ ? Je¿eli chodzi o ten zawór odpowietrzaj±cy to wiecie konkretnie gdzie siê znajduje ? Z tego co widzê to ten filtr w tylnym lewym nadkolu u nas w dieslu nie wystêpuje wiêc to napewno nie jego wina. Mo¿e jest jaki¶ sposób na odpowietrzenie baku, w niektórych samochodach jest przycisk do odpowietrzania, ale w e38 niestety nic takiego nie widzê :/
    Johnny_Bravo te¿ to zaobserwowa³em jaki¶ czas temu, ¿e trochê lepiej idzie jak siê przekrêci pistolet. Tylko wydaje mi siê, ¿e to by³o w prawo od piony ale mo¿e siê mylê.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E32 730i m30, E38 740i m62tu
    Sk±d
    Ostro³êka
    Cytat Zamieszczone przez Johnny_Bravo
    panowie o 50* (stopni) w lewo( w stronê bagaja) pistolet od pionu i nie ma tego problemu :)
    Sprawdzone, pomaga :D

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    Cytat Zamieszczone przez Johnny_Bravo
    Teraz dotar³o do mnie o co im chodzi, dok³adnie jak pisze Johny i nie dawaæ pistoletu na maksymaln± moc, problem bêdzie podejrzewam w koñcówkach pistoletów i w ró¿nicach norm miêdzy PL a DE ja jak tankuje a mam mocne dystrybucje to daje na 2/3 mocy (realna jakie¶ 50%) i daje sobie czas na nalanie do pe³na, mo¿na wtedy zrobiæ zawody kto pierwszy zaleje bak Wy czy go¶æ w TIRze na stanowisku dla nich ;D
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Dziewon
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    sprzedane
    Sk±d
    O¶wiêcim
    Cytat Zamieszczone przez Johnny_Bravo Zobacz posta
    Dok³adnie tak jest,lekko w lewo i mo¿na dac automat,nie wiem czemu tak jest.Kiedy¶ go¶c na stacji nie umia³ mi zatankowac:)

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar mati-e28
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    740i 99r. 320d 00r.
    Sk±d
    Malbork.pl `s-Hertogenbosch.nl
    od¶wie¿ê trochê... czyta³em juz zanim kupi³em e38 ze ciê¿ko j± zatankowaæ i nie chodzi tu o koszta :D wiec patent z pistoletem zna³em ju¿ przed kupnem ale ost coraz ciê¿ej mi zatankowaæ... czy kto¶ ma do¶wiadczenia z wymiany filtra wêglowego gdzie on sie znajduje??? dodam ze jak ja odpalê rano po 300 metrach jak doje¿d¿am do ¶wiate³ czuje oko³o min zapach benz w ¶rodku a t³umik mam szczelny i katy tez sa tak¿e to nie spaliny na bank...

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •