Witam,panowie robi³em remont zawieszenia przod jest Ok ale z ty³ zaczyna do¶æ mocno p³ywac wymieniane 3 wachacze tuleje i amory s± Ok.Co by mog³o byæ przyczyna podpowie kto¶ mo¿e???...a zbierzno¶æ by³a robiona i niby jest oki!
Witam,panowie robi³em remont zawieszenia przod jest Ok ale z ty³ zaczyna do¶æ mocno p³ywac wymieniane 3 wachacze tuleje i amory s± Ok.Co by mog³o byæ przyczyna podpowie kto¶ mo¿e???...a zbierzno¶æ by³a robiona i niby jest oki!
Ostatnio edytowane przez Sebek ; 05-06-2011 o 09:59
Witam mam podobnie, ale ju¿ siê podda³em:stop: - ile mo¿na wymieniaæ- ustawiaæ a i tak brak poprawy - Kiedy¶ stwierdzi³em, ¿e mo¿e tak mi siê tylko wydaje, bo ¶migam ró¿nymi autami a Bmw tylko od ¶wiêta.Jak "Loszka" zobaczy Koleiny to "hampel" i Max 120, bo lata jak trzoda w patyku.:jester: na równym asfalcie tego nie ma - aaaaaa i w zakrêtach te¿ jakby w lewo bardziej a w prawo mniej sie wypuszcza³a - ale TEN TYP znaczy "Loszka" tak MA i END .
Nie ma tak! e38 ma sie prowadzic jak malo ktory samochod wiec Arek masz cos spaprane. 3 tyg temu bylem na ustawieniu zbieznosci i katow i cos mi sie nie zgadzalo. Samochod "plywal" po drodze. Pomyslelem, ze mam cos pewnie z zawieszeniem bo przeciez geometrie mi zrobili... Ale pojechalem do nich w sobote i co sie okazalo?!!! Wszystko bylo poprzestawiane! Jakis zasrany amator mi chyba to robil. Patalach sie na niczym nie znal. A warsztat z najwyzszej polki i by mi do glowy nie przyszlo, ze cos by mogli zrobic nie tak. Teraz jest juz wszystko idealnie bo gosc, ktory mi to poprawial znal sie na swojej robocie. Macie tu wydruk i zobaczcie jak wygladaly ustawienia po pierwszej geometri a jak jest teraz po poprawce:
![]()
Dziêki panowie za odpowied¿ pojade gdzie indziej sprawdzaæ zbierzno¶æ jeszcze bo przed remontem tego nie by³o a mi nawet na malutkim uskoku ty³ek sie stawia !
niektórzy twierdz±, ¿e nasze samochody maj± bardzo "niesprzyjaj±cy" rozstaw szeroko¶ci kó³; jeste¶my podobno prawie jak tiry i ich koleiny, ale jednak nie ca³kiem tak samo szerocy; co powoduje ¿e w koleinach bêdzie nas bez przerwy "uk³adaæ w przyciasne rowki". Teoretycy twierdz±, ¿e na niskich profilach i wiêkszych szeroko¶ciach ogumienia mo¿e byæ tylko gorzej :-); mo¿e nie ma potrzeby bez przerwy samochodów naprawiaæ :-).
Odno¶nie geometrii; by³y pu³kownik diagnosta (wcze¶niej robi³ zbie¿no¶æ w czo³gach :-)) t³umaczy³ mi ¿e e38 trzeba robiæ pod obci±¿eniem; gdy zobaczy³em ile trylinek napakowa³ do samochodu i butle po gazie do baga¿nika, bo mu ciê¿arków ju¿ brak³o; to w szoku by³em. koledzy sprawdz± swoich fachowców co wk³adaj± do samochodu przy regulacjach.
Ostatnio edytowane przez bogdanbruzda ; 07-06-2011 o 21:33 Powód: skleroza
Na moje oko przedobrzy³:
Car loaded down to normal position Vehicle with complete equipment for normal operation with: 2 x 68 kg on front seats (seats in central position), 1 x 68 kg on rear seat (center), 1 x 21 kg in luggage compartment (middle) and full fuel tank. Exception: M3 sports suspension Normal position for car empty weight
U mnie w³o¿yli te ciê¿arki - ka¿dy po 30kg - po 2 przed siedzeniami przód, po jednym przed tylnymi i 2 do bagara. Zatankowane mia³em ma³o, ale wioz³em torbê z narzêdziami oko³o 30kg i 2 skrzynki, to my¶lê, ¿e by³o jak zatankowanie do pe³na.
Ustawili mi geometriê i ty³ przesta³ reagowaæ na studzienki, ale tylko wtedy, jak wiozê z ty³u choæby 1 osobê lub minimum 30 kg w baga¿niku. Na pusto nadal lekko zbacza ty³em, ale du¿o mniej ni¿ przed geometri±.
Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
G. K. Chesterton
Niestety nie dotar³em dzi¶ nigdzie nastacje bo zabrak³o dnia!Diagnosta nie dawa³ nic obci±¿enia do auta mo¿e to byæ przyczyn± z tego co tu piszecie!:)
Czasem poduszki tylnego zawieszenia (gumowe) s± ju¿ zbyt wyrobione i zaczyna bujaæ - mia³em tak w e34. Tam wymieni³em na nowe orygina³y i pomog³o. W e34 jest po jednej na stronê - w e38 po dwie.
t y l k o . . .
Ex: Fiat 125p 1990, e34 m50b20: 1992
Chodzi Ci kolego o tuleje gumowo metalowe tylnego wózka? je¶li tak, to mia³em o tym wspomnieæ :)
Jest to element 2, z linka poni¿ej:
http://www.realoem.com/bmw/showparts...43&hg=33&fg=30
Czêsto gêsto ludzie, a szczególnie mechanicy zapominaj± o istnieniu tych elementów, które s± dosyæ mocno sfatygowane. Jak by siê nie ustawia³o geometrii, ty³ i tak bêdzie p³ywa³, poniewa¿ wózek zmienia swoje po³o¿enie wzglêdem nadwozia.