Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 12

W±tek: Sondy lambda B£¡D a dobre s± !!! prosze przeczytaj

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Banned
    Do³±czy³
    Jun 2008
    BMW
    e4444
    Sk±d
    z d

Sondy lambda B£¡D a dobre s± !!! prosze przeczytaj

silnik M60B30 94 rok, e38

AAuto mia³o tylko ¶ci±gan± przepustnice, kolektor ss±cy, pokrywe zaworów, odme (wymiana na now±). Po z³o¿eniu na wolnych chodzi kulawo , nie ga¶nie, na obrotach chodzi równo, troche s³aby jest, spalanie oko³o 25-30 litrów, z rur ¶mierdzi paliwem, na kompie wyskakuje b³±d raz sonda 1 raz sonda 2 raz obie, oczywiscie s± wymienione i nic.
    Jak przegazuje go na postoju do 5 tys obrotów to jak schodzi co¶ zaczyna buczeæ z ty³u kolektora ss±cego, buczenie ustêpuje po ponownym przegazowaniu. Ogólnie efekt nieciekawy. Mo¿e kto¶ to przerabia³?? czemu b³±d sond jest a s± nowe i to samo.
    Rozmawia³em z koleg± Szpoperem i powiedzia³ ¿e mo¿e pomylono wtyczki od krokowego i przepustnicy ale jest w po¿±dku. My¶le o fa³szywym powietrzu?? mo¿e kto¶ co¶ podpowie?

Gdzie jest czujnik temperatury zasysanego powietrza?? czy w urz±dzeniu diagnostycznym jak pokazuje 150 stopni w upale po je¿dzie w mie¶cie to b³êdny odczyt??
    Ostatnio edytowane przez mandrax1 ; 07-06-2011 o 22:33

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    E38 740 Manual
    Sk±d
    Warszawa
    zacznij od przep³ywomierza i czujnika temp w kolektorze ss±cym

Pozdrowienia Dla Wyznawców Wiary W Niutonometra Wielkiego Czyli Wszystkich Traktorów (Diesli)

Dieslu, je¶li Cie wyprzedzam, to nie dlatego ¿e chce siê ¶cigaæ, ale dlatego ¿e ¶mierdzi !

Banned
    Do³±czy³
    Jun 2008
    BMW
    e4444
    Sk±d
    z d
    przep³ywka ok, sprawdzona, jej b³êdu nie wywala, czujnik temp. w kolektorze?? nie wiem jak go sprawdziæ, nie wywala jego b³êdu.
    Jedynie sondy na przemian lub razem i to buczenie jak przegazuje?? co jest??
    Rozumiem ¿e chodzi o czujnik temp w przepustnicy?? raczej jak taki ¿ar z nieba i silnika pokazuje 150 stopni to ca³kiem mo¿liwe??
    Ostatnio edytowane przez mandrax1 ; 07-06-2011 o 23:52

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    Sprawd¼, czy masz dobrze za³o¿ony przewód od powietrza dodatkowego.
    To element numer 4
    http://www.realoem.com/bmw/showparts...86&hg=11&fg=50
    Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Banned
    Do³±czy³
    Jun 2008
    BMW
    e4444
    Sk±d
    z d
    Cytat Zamieszczone przez hatecraft Zobacz posta
    Sprawd¼, czy masz dobrze za³o¿ony przewód od powietrza dodatkowego.
    To element numer 4
    http://www.realoem.com/bmw/showparts...86&hg=11&fg=50
    OOO nareszcie konkrety, jutro sprawdzê niezw³ocznie, ale wydaje mi siê ¿e tego nie mam bo auto jest z 94 a ten gadzet by³ po lifcie tzn w m62???? dodatkowo prosze o inne sugestie
    Ostatnio edytowane przez mandrax1 ; 07-06-2011 o 23:59

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    Kumpel w E38 z motorem M60B30 ma tê rurkê.
    Mordowa³em siê z ni± ponad godzinê, ¿eby siad³a, bo lubi siê nie wpasowaæ "w dziurkê", franca.

Czujnik temperatury chyba powinien byæ zintegrowany z przep³ywomierzem...

A z ty³u kolektora - buczenie... We¼ lusterko inspekcyjne i obejrzyj dok³adnie, czy nie ma widocznych szczelin.
    Dziwne, bo tam na moje oko nie ma co buczeæ.
    Ostatnio edytowane przez hatecraft ; 08-06-2011 o 00:08
    Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    E38 740 Manual
    Sk±d
    Warszawa
    w m62 nie ma tego czujnika jest w obudowie filtra powietrza , chyba , ¿e sobie prze³o¿y³ kto¶ ;)

Pozdrowienia Dla Wyznawców Wiary W Niutonometra Wielkiego Czyli Wszystkich Traktorów (Diesli)

Dieslu, je¶li Cie wyprzedzam, to nie dlatego ¿e chce siê ¶cigaæ, ale dlatego ¿e ¶mierdzi !

Banned
    Do³±czy³
    Jun 2008
    BMW
    e4444
    Sk±d
    z d
    Dzisiaj rano po odpaleniu od razu zgas³, przy ponownym rozruchu ju¿ nie, chodzi kulawo obroty 400, jak troche siê nagrza³ to ju¿ chodzi powiedzmy o w³asnych si³ach, przepa³ kosmiczny, dalej walcze. Dzisiaj ¶ci±gam kolektor ss±cy i odme w celu sprawdzenia uszczelek. troche ju¿ mmam dosyæ bo wymieniam na wyrost czê¶ci np. sondy, odme itp a i tak ¿adnego rezultatu. Sugerowa³em siê b³êdami na kompie ale jak widaæ z³udnie.
    Ka¿dy mi podpowiada ¿e gdzie¶ ci±gnie lewe powietrze kolektorem albo gdzie¶, lecz czy wyskoczy³by wtedy b³±d sond??

Tak sobie my¶le o tym buczeniu ¿e mo¿e to byæ uszczelka wpadaæ w wibracje lub membrana w odmie?? ale z jakiej racji jak odma nówka orygina³ 4 dni temu za³o¿ona?
    Ostatnio edytowane przez mandrax1 ; 08-06-2011 o 09:03

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar royal
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    BYLO e39 540i E38 740i E46 330Ci JEST E65 745i
    Sk±d
    Skoc¿ów
    ja mam padnieta przeplywke a bledu mi nie wywala....(wybieram sie na zlot w niedziele moze ktos pozyczy mi na chwile swojej przeplywki zebym sie upewniel) ale jestem przekonany na 99% ze moja przeplywka jest kaput a INPA nic mi o tym nie mowi..... ja mam czujnik temp w puszce od filtra powietrza i tam mialem max 50stopni jak w upalny dzien jezdzilem ostro
    ...Pe³ny Serwis AUTOKLIMATYZACJI....

Banned
    Do³±czy³
    Jun 2008
    BMW
    e4444
    Sk±d
    z d
    Usterka powsta³a po zdjêciu kolektora i ponownym za³o¿eniu wiêc skupiam siê na tym co by³o robione i mam nadzieje ¿e uda siê to rozwik³ac. Czujnik temp w m60b30 jest w kolektorze przy przepustnicy wiêc po konsultacji ze znajomymi wychodzi na to ¿e moze pokazywaæ du¿± temperaturê. Ogólnie pokrywy zaworów po je¼dzie nie da siê nawet za bardzo dotkn±æ wiêc temp mo¿e byæ wysoka z uwagi na blisko¶æ podzespo³ów co siê mocno nagrzewaj±.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •