Witam
mam 750, koñcówka 99r
za¶wieci³a mi siê kontrolka check engine
po pod³±czeniu pod komputer pokaza³o b³±d lewej lambdy przed katem
wiêc w ciemno kupi³em now±.... i nadal pokazuje nieprawid³owo¶æ ale mniejsz± (kontrolka zgas³a)
po zapaleniu siê kontrolki auto pali³o 30l/100 a poprzednio siê mie¶ci³em w 23 co i tak nie by³o ¶wietnym wynikiem
teraz pokazuje nadal ni¿sze warto¶ci na lewej przedniej sondzie (zamienia³em nawet stronami wiêc to nie jest jej wina), dodatkowo ¿e mieszanka za bogata, sondy przed katem i za pokazuj± t± sam± warto¶æ
i te¿ nie wiem czy to tak ma byæ, czy jest to zwi±zane z powy¿szym, ale ojciec mówi ¿e te¿ co¶ jest nie tak: jak przy¶pieszam to do 3-4tys obrotów auto jest przeciêtne (np jak 730d) a powy¿ej to a¿ wciska w fotel a silnik wolnoss±cy jednak powinien od samego do³u i¶æ równo jak strza³a
co mo¿ecie poradziæ? I¶æ do jakiego¶ t³umikarza ¿eby wyci±³ katalizatory i zobaczy³ co w ¶rodku? Mechanik mówi³ ¿e mo¿e byæ co¶ nie tak ze sterownikiem silnika? (podobno lewa strona silnika te¿ wyrzuca jakie¶ ma³e b³êdy – jakby ¶wiece siê koñczy³y, ale nie mieli¶my czasu dzi¶ rozbieraæ pó³ silnika bo podobno do ¶wiec jest ciekawy dostêp)
no chyba przekaza³em ca³± wiedzê jak± mam :) teraz prosi³bym o jak±¶ diagnozê
lubiê mieæ auto w stanie perfekcyjnym wiêc mo¿e robiê z ig³y wid³y
z góry dziêkujê
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem