Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: kontrolka

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Miałem sporo do czynienia z padniętymi akumulatorami i nigdy mi się nie zdarzyło że mrugała kontrolka ładowania.
    Powodem zapalania się tej kontrolki może być uszkodzony alternator, licznik, sterownik silnika lub instalacja. Aku nie zapali kontrolki chociaż nie wiem jak by był padnięty.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Zaawansowany Użytkownik Awatar chester
    BMW
    E66 730Ld
    pracowałem trochę w ASO Ford i tam wyświetla kontrolkę ładowania aku przy np. spięciu wewn. akumulatora - a to tylko Ford i te przypadki byly częste.
    Jeśli samo ladowanie jest sprawdzone i jest OK, to polecałbym sprawdzić stan akumulatora testerem po wprowadzeniu danych prądowych do testera. W każdym ASO jest (powinna być) taka usługa lub w lwpszych serwisach elektro mechanicznych.
    Ostatnio edytowane przez chester ; 01-06-2011 o 23:02

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Z fordami też miałem do czynienia i to co oni tam namieszali to w żadnym innym aucie nie ma. Kolega z pracy się zajmuje naprawą alternatorów i sporo trzeba było odesłać z powodu głupich rozwiązań i braku sprzętu.
    Ford to inna bajka.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

BMW
    E66 730Ld
    zgadzam się z przedmówcą. Wracając do tematu - przede wszystkim diagnostyka.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Silent
    BMW
    e38 740iL 1999r
    Od paru dni kontrolka przestała świecić, zapaliła się może 2 razy. Wczoraj jechałem i ani razu.
    ~3x Black 7er e38~

~e38~
    2010r - BMW 740iL (prod. 99r)

~EX e38~
    2008r - BMW 728i (prod. 99r)
    2007r - BMW 730i (prod. 94r)

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez Silent Zobacz posta
    Od paru dni kontrolka przestała świecić, zapaliła się może 2 razy. Wczoraj jechałem i ani razu.
    Masz instalacje gazowa w aucie?
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Początkujący Użytkownik Awatar hakero
    BMW
    740i x5 530i e60
    U mnie tez ta sie katrolka zapala jak jest na kickdown to zaczyna czasami migac przy ostrej jezdzie tylko ze zazwyczaj nie mysle wtedy o mierniku .Gaz posiadam a moze cos jasniej co ma gaz z tym wspulnego

BMW
    E66 730Ld
    Panowie - no i u mnie też sie to dzieje - z tym, że nie mruga tylko sie zapala od czasu do czasu i gaśnie. Przy zapalonej sprawdzałem ładowanie i jest 14,2V (sprawdzane multimetrem bezpośrednio na akumulatorze) - identycznie jak na teście nr 9.
    Najgorsze, że jestem na wakacjach i nie mam jak sprawdzić, a przedemną ponad 600 km do domu. Może ktoś rozkminił o co biega z tym. Nie ma znaczenia predkość i raczej temperatura - może trochę na dziurach się włącza lub wyłącza ale w naszym kraju to ciężko sprawdzić bo wszędzie dziury.

Kamiloooo91
    Gość
    A to nie może być przypadkiem wina luźnego paska ? jakiś może napinacz walnięty czy coś w tym stylu. Ja kiedyś jak miałem przed E38 , E39 to miałem właśnie podobny problem i wymieniłem napinacz i było wszystko ok... ale ciężko stwierdzić. Jeżeli się mylę z góry przepraszam Pozdrawiam

BMW
    E66 730Ld
    każdy pomysł dobry, dzieki
    jednakże po zapaleniu "siła ładowania" by spadla a tutaj caly czas ma mniej więcej 14,2 V - nawet w momencie zaswiecenia

dodatkowo sprawdzilem dzisiaj ładowanie przy różnych prędkościach obrotowych i temp. silnika ok 70 stopni C, a mianowicie:
    1500 obr/min - 14,14 V
    2500 obr/min - 14,16 V
    3000 obr/min - 14,16 V

mierzyłem miernikiem jak i sprawdzałem na teście zegarów - dane się pokrywaly ze sobą.
    Na palącej się kontrolce przejechałem ponad 700 km ciągłej jazdy.
    z tego co zauważyłem nie ma zalezności w stosunku do stylu jazdy, temperatury, itp. Kontrolka w dalszym ciagu raz świeci, raz mruga, raz gaśnie.
    Krotko mowiąc HELP!!!
    Ostatnio edytowane przez chester ; 13-06-2011 o 21:21

Uprawnienia umieszczania postów