panowie dajcie sobie spokoj z :razz: gazem :razz: teraz mi sie dostanie:))))ale takie jest moje zdanie........
panowie dajcie sobie spokoj z :razz: gazem :razz: teraz mi sie dostanie:))))ale takie jest moje zdanie........
Czym popierasz swoje zdanie na temat gazu w aucie ? :D
Pozdrawiam, Sebek
Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
Proszę o kontakt ze mną .!
juz pisalem nie raz mialem w poprzedniej ale w e39 535 instalke za ponad 7 tys BRC i lipa znajomy do swojej igly jak to mowil e38 750 zalozyl stag 300 po miesiacu poszla mu uszczelka z lewej strony dziwny zbieg okolicznosci albo tak jak wiekszosc twierdzi ze bmw nie jest przystosowane do gazu dlatego jest takie a nie inne moje zdanie......ktos napisze ale ja zrobilem 50 tys na gazowni oki zgodze sie ja zrobilem 5tys i sprzedalem wkoncu auto bo dwa razy sciagali mnie z trasy na lawecie kumpel zrobil chyba 9 i poszla mu uszczelka....Zamieszczone przez Sebek
Juz chyba kiedys tobie (lub komus innemu) pisalem ze wszystko zalezy od umiejetnosci personelu warzstatu montujacego instalacje. Druga wazna rzecz to instalacja dobrana do silnika.
W twoim przypadku - chyba ani jedno ani drugie nie bylo optymalne.
Co do personelu warsztatu - powinni potrafic wybrac odpowiednia instalacje do danego silnika.
Powinni miec takze wystarczajace doswiadczenie przy danym typie silnika - tutaj V8 BMW.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wydawalo by sie ze to nie jest zaden problem - wedlug instrukcji wsadzic instalacje do auta - i to jest blad. Bardzo waznymi punktami na ktore trzeba uwazac to:
- przekroj przewodu idacego ze zbiornika do parownika (gdy bedzie za maly - silnik nie bedzie dostawal wystarczajacej ilosci gazu)
- odpowiednie dobranie parownika (do mocy silnika - gdy bedzie za maly - silnik nie bedzie dostawal odpowiedniej ilosci gazu)
- odpowiednie umiejscowienie parownika (wazne - aby byl dobrze dogrzany - pomimo przeplywu plynu z ukladu chlodzacego / gdy nie bedzie dogrzany - gaz nie bedzie odpowiednio rozprezony i bedzie go brakowac)
- prawidlowe wpiecie sie do ukladu chlodzenia - przewodami gumowymi - laczacymi sie z parownikiem (bledne wpiecie spowoduje niedogrzanie parownika / problemy z ukladem chlodzenia silnika)
- prawidlowe dobranie wtryskiwaczy gazu, proporcjonalnie do mocy, ilosci cylindrow silnika.
PRINS proponuje do swoich instalacji 5 grup wtryskiwaczy - odpwiednio dobranych do mocy na pojedynczy cylinder (przy zle dobranych wtryskiwaczach - silnik bedzie dostawal za malo gazu - lub perfekcyjne ustawienie cyklu wtrysku nie bedzie mozliwe)
- prawidlowy rozmiar dysz - umiejscowionych w kolektorze ssacym - do dysz podlaczone sa wtryskiwacze gazu (przy zle dobranych dyszach - moze brakowac gazu przy wiekszym obaciazeniu silnika)
- BARDZO WAZNE prawidlowe umiejscowienie dysz wtrysku gazu w kolektorze ssacym. Nie mozna wbic sie do kolektora w byle ktorym miejscu - idealnym miejscem bylo by miejsce gdzie siedza wtryski paliwa - ale one sa juz zajete - i tautaj wazne jest doswiadczenie. Dysze musza byc umiejscowione w dobrym miejscu i pod prawidlowym katem. (przy zle dobranym miejscu moze dojsc do nierownej pracy siilnika, zawirowan gazu w kolektorze).
- identyczna dlugosc przewodow pomiedzy wtryskiwaczami gazu a dyszami (przy roznych dlugosciach - bedziemy mieli rozne cisnienia na dyszach.
- Odpowiednie wpiecie sie do instalacji elektrycznej samochodu (wtryski benzyny itd.)
- podlaczenie sondy lambda do komputera instalacji (przy nie podpieciu sondy - instalacja nie bedzie potrafila uzywac funkcji bezpieczenstwa - odlaczajacych instalacje w podbramkowych sytuacjach - za bogata lub za uboga mieszanka paliwa itd.)
- BARDZO WAZNE - prawidlowe zaprogramowanie komputera instalacji - tutaj trzeba na prawde wiedziec co sie robi, i miec do tego odpowiednie urzadzenia takie jak urzadzenia diagnostyczne OBD, urzadzenie do pomiaru emisji spalin itd.
Smie twierdzic ze do prawdlowego ZMAPOWANIA instalacji - potrzebna jest hamownia. Wszelkie ustawianie na oko - na sluch - w czasie jazdy itd. mozna "wsadzic w buty".
Co do instalacji:
rozrozniamy ich 5 rodzaji.
1. Parownik - dolot gazu - bez elektroniki - sterowanie sruba na parowniku
2. Parownic - dolot gazu - z elektronika (podlaczenie sondy lambda) i sterowaniem na srubie
3. Wtrysk gazu (nie sekwencyjny) z elektronika (podlaczenie sondy lambda)
4. Sekwencyjny wtrysk gazu z elektronika (podlaczenie sondy lambda)
5. Sekwencyjny wtrysk gazu fazy cieklej gazu z elektronika (podlaczenie sondy lambda) brak parownika - za to pompa gazu
w 4 generacji istnieja takze instalacje bez parownika - gaz rozprezany jest w przewodach poprowadzonych w gumowych wezach ukladu chlodzenia.
BARDZO WAZNE !
Tylko instalacje VSI producenta PRINS (Holandia) - wspolpracuje stale i na zywo z systemem wtrysku benzyny. Odpada mapowanie komputera wtrysku gazu. System ten jest najbardziej rozbudowanym i zaawansowanym systemem wtrysku gazu.
Zapotrzebowanie na paliwo jest pobierane z komputera wtrysku benzyny - a sterownik instalacji - przeklada jedynie w procentach cykle wtrysku benzyny na cykle wtrysku gazu.
Wszystkie inne instalacje 4 generacji (wedlug mojego stanu wiedzy) - takze STAG 300 - sa systemami ktore trzeba mapowac.
Mapowanie to przypisanie stalych cyklow wtrysku gazu do obciazenie silnika we wszystkich jego zakresach. Ustawienie tego w warszatacie prawidlowo jest prawie niemozliwe.
Procedury producentow - przewiduja uzycie profesjjonalnego sprzetu diagnostycznego do tego typu ustawien.
Stag 300 - mapuje sobie sam swoj system - podczas jezdzenie przez pierwsze kilometry. Z czasem trzeba ta mape potwierdzic i zapisac na stale.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jak widzicie - temat jest bardzo rozbudowany - dlatego trzeba sie przed zalozeniem instalacji na prawde dobrze zastanowic nad tym - gdzie to zrobimy i jaka instalacje wybierzemy.
Pominiecie chociaz by jednego punktu - moze zawarzyc na poprawnej pracy silnika na gazie.
Wybieranie tanich rozwiazan do takich silnikow jak M60, M62 - jest bardzo ryzykowne.
Prawdopodobienstwo tego ze warsztat do ktorego pojedziemy bedzie mial doswiadczenie z takimi silnikami jest znikome.
Zastanowcie sie - czy wszystkie warsztaty podchodza do sprawy tak jak to wymienilem ? NIE
Dlatego nie dziwcie sie ze mieliscie do tej pory zle doswiedczenia z instalacjami gazowymi.
W razie pytan o adresy warsztatow wyspecjalizowanych w takich silnikach - sluze pomoca !
Pozdrawiam, Sebek
Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
Proszę o kontakt ze mną .!
nie bede sie rozpisywac ale to sa fakty:Zamieszczone przez Sebol
- lpg mam od 04/2003 przy 221000 km w mojej e38
- wydalem na instalacje, czesci i inne koszty 2100 €
- zaczelem prowadzic statystyke kosztow i oszczednosciod 03/2005 i zaoszczedzilem do dzis 4141,39 € przy stanie licznika 318000 km
- 1x na trasie zawiodl Lpg po tankowaniu na granicy DE/CZ zakleilo parownik.
- w zeszlym roku nie dojechalbym ze wloch do domu po tym jak mi padla we wloszech pompa paliwa (lub po wielkich kosztach), zmostkowalem i jezdzilem tylko na Lpg i przeskoczylem na oparach do DE, bo jedyna stacja w austri byla zepsuta.
- serwis instalacji przeprowadzam sam
No coz, auto jezdzi dalej
Pozdr.
Greg38
UWAGA! Pomagam poprzez forum a nie PW lub GG! Masz pytanie - załóż temat i prześlij link a postaram się odpowiedzieć!
http://7er.pl
http://bmw.n-sacz.pl
http://bmw-diag.pl
http://obd-can.pl
http://auto-diag.de
w teori wszystko ladnie wyglada w statystykach przepieknie a zycie i tak swoje pokaze,,,,,,
Wlasnie ze nie wyglada - bo ktos ci to w twoich autach do tej pory s_p_i_e_p_r_z_y_l ;D
jedno bylo moje e39 a od znajomego e38.......dlatego mam i bede mial takie zdanie co do lpg....Zamieszczone przez Sebek
Widze ze po moim dlugim poscie w ktorym naswietlilem prawie wszystkie aspekty instalacji gazowych - dalej uwazasz - ze winien za problemy jest ten niedobry GAZ LPG ;D a panowie ktorzy zakladali ci i twojemu kumplowi instalacje sa SUPER SPECJALISTAMI ;D ;D ;D
No niech ci bedzie - ja tam dalej tankuje LPG i ciesze sie z osiagow mojego M62 i oszczednosci ...
No cóż w większości takich przypadków sprawa wygląda następująco:
wszystko o czym nie mam pojęcia jest przerażające... ;D .
Myślałem, że czasy średniowiecznych mitów, mitomanów i smoków mamy już za sobą ale widać są jeszcze jednostki kultywujące te tradycje ciemnoty...
Cóż pozostaje jedynie próbować dać odrobinę światła na tę mroczną, straszną sprawę LPG... :hah:
:hah: :hah:
Dreams from Dreams - 7er...