Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 12

W±tek: Klimatyzacjia i uciekajacy czynnik ch³odz±cy

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Stargard

Klimatyzacjia i uciekajacy czynnik ch³odz±cy

Na ile starcza czynnik ch³odz±cy w waszych klimatyzacjach bmw? u mnie wyparowa³ po miesi±cu od nabicia. W zesz³ym roku starczy³ mi na dwa miesi±ce a staram siê uzywaæ oszczednie. Tzn jak juz jest zbyt goraco to wtedy wlanczam na chwile az bedzie znosnie. S±dze ze musi byc jakas nieszczelno¶æ czy jest to do naprawy i wogole oplacalne. Ile mo¿e kosztowac naprawa klimatyzacji zeby ten czynniki starczal chociaz na pol roku? Czy s± jeszcze takie warsztaty co poza nabiciem czynnika zajmuj± siê naprawa takich ukladów?

Vip Vip Awatar blubas
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    728i M52 96r LandRenzoOmegas
    Sk±d
    Che³mek
    Czynnika spokojnie powinno wystarczyæ ci na rok. Twój uk³ad trzyma tylko miesi±c wiêc na pewno masz nieszczelno¶æ. Przy nabijaniu klimy, serwisant powinien wpu¶ciæ Ci do obiegu barwnik dziêki któremu pod ultrafioletem mo¿na wzrokowo sprawdziæ ewentualne miejsce nieszczelno¶ci. Drugi sposób to nabicie gazem i sprawdzenie go psikaj±c specjalnym p³ynem który pieni siê pod wp³ywem uciekaj±cego gazu. Oczywi¶cie sa warsztaty które zajmuja siê kompleksow± obs³uga a s± tez takie które tylko nabijaj±. Jak wiadomo drogi sa jakie s±, wszystko drga, ca³y uk³ad pracujê wiêc mo¿e siê rozszczelniæ, albo na ³±czeniu, na zakuciu, pêknieta ch³odnica itp, itd. Koszt naprawy zale¿y od tego na czym masz nieszczelno¶æ wiêc ciê¿ko okre¶liæ!

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Poniewa¿ ja ostatnio mia³em spooooro do czynienia z klimatyzacj± u siebie, powiem, ¿e barwnik ³aduje ka¿dy warsztat w którym by³em wiêc zapewne barwnik u siebie masz.
    Sprawdzanie mydlinami niekoniecznie musi dzia³aæ. Mia³em u siebie te¿ tymczasowo sprê¿arkê na podmiankê, która jak nabi³o siê system, to by³o cacy, ale jak po 3 dniach wróci³em na dalsze prace, to okaza³o siê, ¿e jest ca³a ¶wiec±ca na zielono w UV. Tak wiêc ta metoda na pewno da lepsze wyniki.
    Nein! Mein Schnitzel!

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jun 2007
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    Sk±d
    Bielsk Podlaski
    naprawiam klimatyzacje codziennie, w e38 najprawdopodobniej skraplacz, sprezarka, lub oringi przy osuszaczu

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Stargard
    osuszacz od nowosci nie byl wymieniany wiec ma tyle lat co aoto. Konieczne jest wymienianie osuszacza?
    Auto dam do serwisu za jakis czas moze cos pouszczelniaja.

Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Szczerze polecam wymianê osuszacza. U mnie te¿ by³ od nowo¶ci. Porównaj to z filtrem oleju, którego nie wymienisz po wymianie oleju. Bêdzie dzia³aæ, ale jak dobrze i jak d³ugo jeszcze.
    Niby osuszacz tylko osusza czynnik ch³odz±cy z wilgoci, ale po 15 latach jak wyla³em z niego pozosta³o¶ci to a¿ by³em zdziwiony czego tam nie by³o.

Jak porz±dnie naprawisz klimê, to odwdziêczy siê Tobie. U mnie tak mrozi, ¿e mam w upa³y skrêcony wiartak na najni¿sze obroty a temperaturê na 22 a mimo to wieje ch³odkiem. Jak skrêcê na maks obroty, na min temperaturê i na obieg wewn, to mam po 15 minutach dreszcze z zimna, a muchy w aucie hibernuj±...
    Nein! Mein Schnitzel!

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Nie ka¿dy nabija barwnik.
    Szukaj zak³adu co jest w stanie to zrobiæ solidnie bo ma³o kto ma pojêcie o tym.

Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Seban123, wiem co¶ o tym. Przez 2 miesi±ce przerobi³em 4 zak³ady od klimy. Ostatni okaza³ siê byæ kompetentny i widaæ by³o, ¿e ch³opaki wiedz± co robi±.
    Nein! Mein Schnitzel!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Stargard
    Czy kto¶ móg³by poleciæ mi dobry serwis klimatyzacji na terenie Szczecina, Stargardu lub okolic który zajmuje siê napraw± klimatyzacji samochodowych?

Niezabardzo wiem gdzie mogê siê udaæ ¿eby klima zosta³a dobrze uszczelniona, osuszacz wymieniony itd. Chodzi o to ¿eby naprawa by³a adekwatna do zap³aconych pieniêdzy. Nie chcia³ bym tez odwiedzaæ wszystkich serwisów po kolej a w koñcu komu¶ przez przypadek uda siê co¶ zrobiæ :)
    Ostatnio edytowane przez Seba665 ; 01-08-2011 o 23:23

Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    poleci³bym Ci serwis u mnie, ale to jest pare km dalej...
    Nein! Mein Schnitzel!

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •