Tak , nabijam posty bo czasem powstają na forum jakieś Urban Legends.
Po tym poście :
Zapytałem na 1 stronie prosto i wyraźnie czym sie różnią te zaciski w demontażu.
Po czym dostałem odpwiedź , że lepiej hamują ....... i tak powstały 3 strony tematu, który powienien mieć jedną krótką odpowiedź. Pomijam fakt, że jeśli ktoś nie wie jak demontować zacisk to zaryzykowałbym stwierdzeniem, że te hamulce mogą zostać źle złożone. Nie uderzam tutaj akurat do kolegi, który załozył ten temat ale według mnie nie wszystko powinno się robić z pomocą forum lecz fachowca w danej dziedzinie.
Tyle ode mnie ;)
Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98
ok dziekuje koledzy za odpowiedzi w szczególności dziex dla kolegi CHESTERA i HATECRAFT-a za pełna odpowiedz w temacie ktory mnie interesowal jeszcze raz wielkie dzieki a kiedy wszystko bedzie ready pochwale sie fotkami moich ZIMMERMANNOW ;)
Ostatnio edytowane przez magik2.7 ; 18-05-2011 o 20:48
BUMERMANIAK
Podsumowujac, cala ta rozmowa powinna sie skonczyc na moich dwoch linkach z pierwszego postu ;)
1) Mocowanie
Zaciski pływające mają bolce ślizgowe, odkręcane kluczem imbusowym 7mm (HEX 7)
Zaciski stałe nie mają bolców ślizgowych, i są odkręcane kluczem do śrub sześciokątnych 19mm
2) Bonus ;) - klocki
Zaciski pływające muszą być odchylone lub zdemontowane w czasie wymiany klocków. Ponadto łatwiej jest cofnąć 1 tłoczek lub 2 tłoczki, przemieszczając cały zacisk względem tarczy, co jest przydatne, jeśli tarcza ma spory rant.
Zaciski stałe nie muszą być demontowane, wystarczy wyjąć sprężynę i 2 szpilki, Jednak cofnięcie tłoczków jest trudniejsze -- cofać trzeba 4 naraz, bo przy cofaniu jednej strony często wysuwa się druga strona.
Praska do zacisków stałych musi być taka jak na załączonym zdjęciu "praska_1", do pływających (także 2-tłoczków) może być częściej spotykana ze zdjęcia "praska_2"
Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
G. K. Chesterton