Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Sterowanie centralnym z pilota,zestaw z allegro,jak to podpiąć?

Zaawansowany Użytkownik Awatar MCGUMA
    BMW
    e32 735i, e46 318, ex(e30 325i touring, e30 325i coupe, e30 318 sedan, )

Sterowanie centralnym z pilota,zestaw z allegro,jak to podpiąć?

http://moto.allegro.pl/sterowanie-za...600231416.html

Kupiłem taki zestawik i chcę go podpiąć u siebie.Mam centralny,domykanie szyb,szybedachu,dociąganie klapy bagażnika itp.Chcę to zrobić samemu.

Pytanie czy ktoś mi pomoże,ktoś mógłby zrobić jakąś rozpiskę, ewentualnie zdjęcia jak to wpiąć i gdzie?
    Ułatwiło by mi to robotę i czas
    Jest e32 7xx,E30 325i 24v swap na e30 335i :) i sprzedane :(

Zaawansowany Użytkownik Awatar luki730i
    BMW
    e32 730ia m30 1992-05
    poszukaj dobrze na forum, bylo napewno. wiele ludzi ma takie cos

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Przecież w takim zestawie powinna być instrukcja montażu...

BMW
    chodziło mi o to czy podpiąć pod moduł komfortu czy w inne miejsce...z resztą nie ważne.Dam sobie rade i chyba sam zrobie jakąś fotorelacje bo liczyć na pomoc to nie bardzo.Instrukcje mam jak najbardziej a raczej rozpiske kabli wiec tu jest ok.Z tych tematów co na forum przeglądałem to wszystko jest raczej ogólnikowo.Nie jestem elektrykiem lecz mechanikiem i nie mam do czynienia z inst. na co dzien,tak i tak temat ogarnę ;)

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Nie ma się co denerwować :D Miałem taką centralkę u siebie jednak nie podpinałem jej sam a zrobił to za mnie fachowiec. Mogę jedynie powiedzieć, że centralka jest umieszczona po lewej stronie kierownicy w okolicach gongu. Domykanie szyb działało bez problemu.

Vip Vip Awatar Marecki7er
    BMW
    e32 740iA M62B44
    Ja też mam zestaw tego typu jednak trochę inny, grot jest wtopiony na stałe ale zasada działania taka sama. Podpinałem się pod moduł komfortu, na razie sama centralka bo na domykanie szyb i kierunkowskazy nie starczyło czasu.. cała instalacja łącznie z centralką jest pod kanapą po stronie kierowcy. Podpinałem korzystając z instrukcji dołączonej do zestawu.

BMW
    Wczoraj przeglądałem schematy instalacji i już mam obraz w głowie jak to podłączyć.Chcę podłączyć centralny na drzwi,wlew paliwa,kufer.Jeżeli chodzi o domykanie szyb i szyberdachu to nie będe tego ruszał.Ja mam tak,że przekręcę kluczyk w stacyjce do pozycji zerowej to szyby,szyber,centralny sam się blokuje i reszta się domyka bez mojej ingerencji,nie powiem iż mi to pasuje :)

Zaawansowany Użytkownik Awatar tom_0808
    BMW
    7 E32 3.5iL, 1991, automat.
    Podepne sie pod temat, mam pytanie mam oryginalny centralny zamek wraz pilotem i kluczykiem i tu moje pytanie czy da rade i jak zrobic domykanie szyb ibo niestety tego nie mam ?

Zaawansowany Użytkownik Awatar luki730i
    BMW
    e32 730ia m30 1992-05
    Cytat Zamieszczone przez tom_0808 Zobacz posta
    Podepne sie pod temat, mam pytanie mam oryginalny centralny zamek wraz pilotem i kluczykiem i tu moje pytanie czy da rade i jak zrobic domykanie szyb ibo niestety tego nie mam ?
    trzymasz dlugo przekrecony kluczyk i sie zamyka, jeszcze jutro postaram sie upewnic, po co kombinowac

Zaawansowany Użytkownik Awatar Kafarek
    BMW
    E32 750i
    Blog
    2
    Wystarczy poszukać na forum.. było ;)

W kwestii centralnego zamka z allegro i podłączenia do E32..

Moduł sterowania centralnym zamkiem znajduje się pod tylną kanapą po stronie kierowcy. Jest to czarne pudełko z 3 kostkami (czarna/żółta/zielona). Jesli posiadasz elektryczne szyby, szyberdach lub jest to wersja Touring to możesz podłączyć też domykanie szyb i otwieranie tylnej klapy z pilota. Ja ta zrobiłem u siebie.. Jest to banalnie proste i wystarczy wiedzieć gdzie się wpinać..

Sterowniki centralnego zamka w BMW są sterowne PLUSEM. Dlatego interesuje nas rozpis ze sterowaniem plusowym. Potrzebujemy kable ze sterownika (kolory zazwyczaj standardowe ale patrz instrukcja sterownika!!)

- czerwony (zasilanie +12V dla sterownika podłączane bezpośrednio do akumulatora)
    - czarny (masowy do masy auta)
    - żółty (zasilanie +12V dla sterownika podłączane bezpośrednio do akumulatora)
    - żółty z białym paskiem (zasilanie +12V dla sterownika podłączane bezpośrednio do akumulatora)
    - biały z zielonym paskiem (sterownie zamknięciem zamków w module auta - pin 7)
    - biały z czarnym paskiem (sterownie otwarciem zamków w module auta - pin 16)
    - fioletowy (domykanie szyb napięciem 0,6V - czyli nie dla BMW bo tutaj potrzebujemy 12V przez 30 sek.)
    - brązowy x2 (kierunkowskazy L i P podłączane pod przewody plusowe kierunkowskazów)
    - pomarańczowy (dodatkowy kanał podający stałe 12V, a po wciśnięciu przycisku podający masę)
    - czerwony z czarnym paskiem (na tym kanale pojawia sięchilowo 12V) tym podłączamy się w kabel szary za przyciskiem otwierania w klapie (lub w szybie jak ktoś woli) lub wlew paliwa.
    - zworka lub przewód przecinamy i dzieki temu syknał zamkniecia trwa 30 sekund i domyka nam szyby i szyber..

Powyższy rozpis mówi mniej więcej jaki kabel za co odpowiada.

U mnie działa tak, że gdy wciskam zamknięcie zamka, to auto się zamyka razem z szybami i szybrem. Ponowne wciśnięcie przycisku zamykania powoduje ryglowanie.
    Wciśnięcie przycisku klapy powoduje jej otwarcie.. Generalnie wszystkie funkcje sterownika z komfortem zostały wykorzystane i wszystko podłączylem sam, bo nie jest to trudne.

Przypominam: pin 7 dla zamykania, a 16 dla otwierania w żółtej kostce.

-----> www.e32.750i.pl <-----

Uprawnienia umieszczania postów