Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 61

Wątek: [ pozostale] E38 automat czy manual?? Oto jest pytanie... :D

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Cytat Zamieszczone przez Pablo_gl
    Cytat Zamieszczone przez Neuf
    Nie dziwię się dla Grega - gdybym ja też stukał poro kilometrów to biegami bym sobie nawet głowy nie zawracał :) ,a że często ganiam po mieście i to małymi odcinkami a trasa jest raz na jakiś czas to stwierdzam ,że lubię sobie powachlować skrzynią :)

- a na trasie wam się nie nudzi taka jazda z automatem cały czas tylko "D" i do przodu .... ??
    Nudzić się nie ma kiedy ale jak ktoś przysypia można zrobić kicka i jest miodzio.
    Co do wajchowania lewarkiem w manualu to wystarczy w naszych kochanych koreczkach troszkę postać i od razu zmienisz zdanie... Ja bardzo przywiązałem się już do automatów, a mam już ponad 10 lat doświadczeń z nimi i powiem tyle coraz bardziej jestem właśnie za automatami... ;) choć kiedyś uważałem tak jak ty. Teraz powiem tyle automat jak najbardziej tak ale z dużą pojemnością frajda z jazdy jest naprawdę duża.
    Ja kiedys też wyśmiewałem automaty, uważalem że to dla bab i wogóle mułowate auto i wogóle... ale przyszedł dzień że chciałem kupic 750 E32 i nie występował w manualu i powstał problem, bo jednak dane techniczne mowiły same za siebie i tym sposobem zaczołem sie interesować tymi skrzyniami. W końcu kupiłem 735 ale też w auotmacie bo manuale były zaniedbane... no i zachorowałem, miałem okres w którym chciałem wrócić do manuala ale troszke nim poejżdziłem i juz stwierdziłem na dobre ze tylko automat..

użytkownik
    BMW
    e38 czerwone
    Chłopcy spokojnie :) mam w domu 3 samochody i 2 to automaty :) zrozumcie ,że już miałem mozliwość poganiania nimi troszkę i jakoś ja bym poszedł spać na trasie szybciej niż odczuwał radość z jazdy - ale fakt kick down jest fajny :)

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW 7系列
    Czyli tak jak napisałem kilka(naście?) postów wcześniej, mówimy o indywidualnych preferencjach. Możemy sobie powiedzieć "moje są takie a moje są takie", ale nic więcej mądrego już w tym wątku raczej nie padnie. ;D
    '00 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38, M62B44TU, 2000r
    Cytat Zamieszczone przez michal_5000
    Czyli tak jak napisałem kilka(naście?) postów wcześniej, mówimy o indywidualnych preferencjach. Możemy sobie powiedzieć "moje są takie a moje są takie", ale nic więcej mądrego już w tym wątku raczej nie padnie. ;D
    Dokładnie.
    Jak mówi stare, góralskie przysłowie: "Jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki"

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Panowie idea tego tematu mialabyc BEZDUSZNA analiza wad i zalet automata/manuala pod katem przyszlych uzytkownikow E38, ktorzy rozgladaja sie wlasnie za autem z tego modelu- chodzilo mi o konkretne ARGUMENTY za lub przeciw jednemu lub drugiemu rozwiazaniu oparte o WASZE osobiste spostrzezenia jako wieloletnich uzytkownikow a nie o wywody ze np. uzytkownik XXX nie lubi "wajchowac" a drugi YYY lubi... - to akurat jest tematem rzeka i nie przyniesie to zadnego wymiernego efektu dla osoby chcacej kupic E38 ktora niezdecydowala sie jeszcze na rodzaj skrzyni biegow...
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

BMW
    740xd f01
    Hmm a są wogóle jakies argumenty - tylko liczy się to co ktoś lubi. Jedyna rada to żeby każdy kto ma problem z wyborem spróbował sie przejechać automatem zanim powie że on jest bee

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW 7系列
    Cytat Zamieszczone przez boss740i
    Panowie idea tego tematu mialabyc BEZDUSZNA analiza wad i zalet automata/manuala pod katem przyszlych uzytkownikow E38, ktorzy rozgladaja sie wlasnie za autem z tego modelu- chodzilo mi o konkretne ARGUMENTY za lub przeciw jednemu lub drugiemu rozwiazaniu oparte o WASZE osobiste spostrzezenia jako wieloletnich uzytkownikow
    Idea może była, niestety - o czym pisałem - bodajże dwóch użytkowników się do niej dostosowało a większość wolała napisać o tym co bardziej lubi/czego nie lubi. ;D

Inna rzecz czy faktycznie ktoś podjąłby decyzję na podstawie takiego "spisu". W sumie tylko sygnalizuje on pewne problemy, a każdy inaczej będzie sobie oceniał wagę/prawdopodobieństwo tych argumentów.
    Przykład: "automat jest droższy w naprawie" -> ktoś kto generalnie jest na NIE, przeczyta i powie "no właśnie, nawet na forum piszą że automaty padają i lepiej się w to nie pakować". Inny - nastawiony na TAK - pomyśli "dobra, bez powodu chyba nie padnie. W końcu w Ameryce prawie każda fura ma auto transmisję...".
    I analogicznie z resztą naszych argumentów za i przeciw... :)

Reasumując - moim zdaniem i tak ludzie podejmują decyzję bardziej na podstawie swoich przekonań/preferencji niż "suchych" argumentów.
    '00 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Boss, nie twierdzę że te zjawiska nie zachodzą, zastanawiam się tylko czy ich skala jest warta rozważania.

W sumie czy przyrost masy rzędu +/- szczupłej pasażerki tak bardzo się odczuwa w prawie 300-konnym aucie? Trudno mi powiedzieć, nie jeździłem manualem... Ale nie wiem czy głównej roli nie gra tu efekt psychologiczny (macham wajchą -> to wydaje mi się że auto przyspiesza jak dzikie).

Poza tym często pomijana sprawa -> zyskujesz jakieś pojedyncze dziesiąte sekundy na przyspieszeniu (teoretycznym) - a jesteś pewien że nie tracisz 5 x tyle na tym, że nie przełączasz biegów w idealnie optymalnych momentach, bo zwyczajnie nie jesteś mega-profesjonalnym kierowcą rajdowym?? (a raczej tacy uczestniczą w testach producentów).
    Michal 70kg to baaardzo duzo- zauwaz ze wszyscy producenci aut "odchudzaja" kazdy detal auta tylko po to zeby zyskac kilka kilogramow mniej ;)
    (Kilka lat temu np. audi pokusilo sie o aluminowe karoserie- zyskujac mniej wiecej niecale 100kg na wadze auta)
    pisalem juz o tym wczesniej w tym temacie...
    Co do przyspieszenia - 0,5s przy przyspieszeniu w okolicach 7s to baaardzo duza roznica, automat niestety musi poruszyc duzo wiecej trybow i przemielic/sprezyc duzo wiecej oleju stad tez i mniejsza moc na kolach i wyzsze spalanie... czasy zmiany biegow w zwyklym automacie pozostawiaja duzo do zyczenia takze srednio wprawiony kierowca szybciej sam zmieni bieg w gore jak automat ;) (oczywiscie wyjatkiem sa skrzynie SMG niestety niemontowane w E38 wiec mozna je pominac).
    [/quote]
    Do sprawdzenia w praktyce - np. na "spotkaniu lotniskowym" :)
    Z mila checia ci to udowodnie :]
    spytaj Sebka- sam bez bicia po przejazdzce :D stwierdzil ze auto na man idzie duzo lepiej jak jego automat majacy wyzszy moment obrotowy i nowoczesniejszy silnik o wiekszej pojemnosci...

Co do spalania to fajnie gdyby w naszym gronie było kilka "manualnych" 740, żeby wyciągnąć jakąś średnią i porównać ze średnią "automatową". Niestety jest kłopot z próbką sensownej wielkości... :]
    Z tego co wiem napewno jest na forum kilku kolegow smigajacych na manu wiec z probka nie powinno byc problemu. Osobiscie jezdzilem tez duzo automatami i manualami w tych samych modelach aut i niestety zawsze spalanie automata jest wyzsze (patrz tez instrukcja obslugi BMW - kazdy model E38 z automatem ma wyzsze spalanie jak man i nizsza Vmax- zwiazane to jest nie tylko z waga auta ale z ciaglym "przesprzeglaniem" automata- wyzsze obroty silnika jak faktycznie potrzeba, przez co moc silnika idzie w cieplo ktore potem jeszcze musi byc przekazane do chlodnicy)
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    było 735i
    Cytat Zamieszczone przez Aldik
    Mając steptronica tez mozna czuc władze nad autem...
    Taaa ale reakcja jest zajebiście szybka jak u 80 letniego staruszka w polonezie ;D
    Coo Tyy - chyba steptronic'iem nie jeździłeś :)[/quote]

No tak ale jaka jest różnica między sceptronikiem a trybem sportowym? Jak dla mnie żadna - zmienia biegi tak samo i dochodząc do około 6 tyś obr. sam zmienia bieg na wyższy.

BMW
    740xd f01
    Cytat Zamieszczone przez Sensei
    Mając steptronica tez mozna czuc władze nad autem...
    Taaa ale reakcja jest zajebiście szybka jak u 80 letniego staruszka w polonezie ;D
    Coo Tyy - chyba steptronic'iem nie jeździłeś :)
    No tak ale jaka jest różnica między sceptronikiem a trybem sportowym? Jak dla mnie żadna - zmienia biegi tak samo i dochodząc do około 6 tyś obr. sam zmienia bieg na wyższy.[/quote]
    Steptroniciem sam wybierasz jaki masz mieć bieg w danej chwili, a zmieni na następny tylko w chwili gdy wjedziesz na czerwone pole obrotomierza..

Uprawnienia umieszczania postów